Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1/3 των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί μέσω της πρόληψης και άλλο 1/3 μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Το κάπνισμα, η υπερβολική και παρατεταμένη κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε χημικούς παράγοντες, οι κακές διατροφικές επιλογές και η αύξηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την απουσία σωματικής άσκησης, είναι από  τους σημαντικότερους παράγοντες που αν ελεγχθούν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει από καρκίνο.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του καρκίνου (UICC) που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, με σκοπό την ενημέρωση όλου του κόσμου γύρω από  αυτόν.

Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη, και στην διαπίστωση ότι πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις.

*  Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για παιδιά και νέους

*  Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, και αποφυγή παχυσαρκίας.

*  Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο

*  Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Το Παράρτημα Καρδίτσας της Αντικαρκινικής Εταιρείας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα  του για τα μέλη και τους φίλους του την Τρίτη  14 Φεβρουάριου 2017 και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Παυσίλυπου. Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και σύντομη ομιλία  από τον κ Γκιζλή Βασίλη Γενικό οικογενειακό γιατρό με θέμα: « Σύγχρονες απόψεις για την πρόληψη του καρκίνου ». Θα ακολουθήσει και  μουσικό πρόγραμμα . Το Δ.Σ. σας περιμένει όλους στην πρώτη εκδήλωση του παραρτήματος μας για το 2017.

– Τον ερχόμενο  Μάρτιο το Παράρτημα  μας προγραμματίζει ενημερωτική καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Θυμίζουμε ότι παραμονές Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία ο Τηλεμαραθώνιος που διοργανώθηκε από τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» με τίτλο «Μαζί νικάμε τον καρκίνο» για την ενίσχυση των καρκινοπαθών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Λάρισας, τα  παραρτήματα της Θεσσαλίας και την Πανελλήνια Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο σκοπός είναι, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να βοηθήσουν στη φιλοξενία των ασθενών που μεταβαίνουν στη Λάρισα για θεραπεία, μια και  εκεί υπάρχουν οι σχετικές υποδομές υγείας μέχρι ότου δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Η Καρδίτσα, ξανατονίζουμε,  έχει ιδιαίτερους λόγους να στηρίξει την παραπάνω πρωτοβουλία και  να ανταποκριθεί στο κάλεσμά της.

Το  Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για ακόμη μια φορά προτρέπει και καλεί όλους, Εκκλησία, ΟΤΑ, Φορείς, Σωματεία, Συλλόγους αλλά και τον κάθε πολίτη  ξεχωριστά να καταθέσουν από το υστέρημα τους στην παραπάνω προσπάθεια: 

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 040/481959-47

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Κοπή Βασιλόπιτας της Ιεράς Μονής Σπηλιάς

Next Article

Παράταση μέχρι 28/2 για θεώρηση και έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ