Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

3η Δεκεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Gkoltsos Konstantinos diefthintis protovathmias Karditsas

3η Δεκεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Μια ημέρα που τονίζει την αναγκαιότητα για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, μια ημέρα που υποστηρίζει τις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης, μια ημέρα της καλλιέργειας, του σεβασμού και της καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σκοπός της είναι η προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας, και επιδίωξή της επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το όφελος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου είναι συνολικό και αφορά όλους τους ανθρώπους.

Όταν αναφερόμαστε σε άτομα με αναπηρία εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης, ώστε το άτομο να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία. Αυτές οι αναπηρίες μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες, σωματικές αναπηρίες, νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως π.χ. δυσλεξία κ.α.

Υπάρχει πλέον στην σημερινή κοινωνία επιτακτική ανάγκη για δημιουργία εκπαιδευτικών συστημάτων που να βασίζονται στις αρχές της ενταξιακής/συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, η οποία με την σειρά της θα πρέπει να βασίζεται στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις να μπορούν να αναπτύσσονται ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να είμαστε ανοικτοί σε αυτά που έχουν να μας πουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες για τη ζωή τους και να στεκόμαστε πάντα δίπλα τους με ευαισθησία και ενσυναίσθηση!

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας

 Κωνσταντίνος Γκόλτσος
Total
0
Shares
Previous Article
mousiko sxoleio vouli

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην Αθήνα

Next Article
sport Leousa

Σ.Π.ΟΡ.Τ: Μια πορεία που ξεκίνησε από τη Λέουσα