Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους [IBBY]

.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από παιδικά βιβλία και παραμύθια»

‘Eνα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για τον κόσμο του βιβλίου, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Αθήνα, το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους [IBBY], με θέμα: «Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από παιδικά βιβλία και παραμύθια». Στην τελετή έναρξης επίσημη προσκεκλημένη νομού Καρδίτσας, η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.

Η Βουλευτής στο χαιρετισμό της τόνισε ότι είναι μεγάλη στιγμή για την Αθήνα και για την Ελλάδα το γεγονός ότι η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) επανήλθε στη χώρα μας μετά από 42 χρόνια.

Εντόπισε τα αίτια της υποχώρησης της κυκλοφορίας του βιβλίου σε παγκόσμιο επίπεδο, στο γεγονός ότι «οι νέοι μας σήμερα, αποδομούν στέρεες αξίες και ιδανικά δηλώνοντας δικαιολογημένη απογοήτευση. Η οικογένεια και το σχολείο δεν εμπέδωσαν από νωρίς μια ισορροπημένη σχέση με το βιβλίο, καθώς το σχολικό εγχειρίδιο είναι συνήθως το μόνο που ξέρουν για βιβλίο και φυσικά τους είναι λίγο, φτωχό, αντικείμενο διαβάσματος και εξέτασης. Τα ηλεκτρονικά μέσα και η επιφανειακή χρήση τους από μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, περιθωριοποιεί το βιβλίο και συρρικνώνει το αναγνωστικό κοινό.»

Αναγνώρισε ότι είναι χρέος της Πολιτείας και όλων μας να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση και τη διάδοση του βιβλίου και δήλωσε ότι «Η μύηση των μικρών μαθητών στο μαγευτικό κόσμο της λογοτεχνίας και η απόκτηση μιας θετικής και σταθερής αναγνωστικής συμπεριφοράς, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εκπαιδευτικής μας πολιτικής.»

Εξήρε το σπουδαίο έργο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου». Υπενθύμισε την πολυετή συνεργασία της μαζί τους από το 1985, όταν ξεκίνησε να υλοποιείται στο δήμο Καρδίτσας μια πρωτοποριακή ιδέα – η δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών με στόχο την προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας σε κάθε σπίτι, και στην πιο απομακρυσμένη γειτονιά της πόλης της Καρδίτσας και των χωριών του διευρυμένου δήμου. Το δίκτυο αυτό σήμερα λειτουργεί 11 παιδικές βιβλιοθήκες που αποτελούν μικρές κυψέλες πολιτισμού που με τις δράσεις και τα προγράμματά τους, συμβάλουν ουσιαστικά ώστε να μετατραπούν οι μικροί πολίτες της Καρδίτσας, σε συνειδητούς αναγνώστες.»

Επίσης τόνισε ότι πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, απέδειξαν το ενδιαφέρον τους για το παιδικό βιβλίο, και στήριξαν έμπρακτα την πρόταση της κ. Κατσαβριά και του Ελληνικού τμήματος της IBBY αναλαμβάνοντας την έκδοση συλλογής με 10 τσιγγάνικα παραμύθια με τίτλο «Από το στόμα στο χαρτί». Το υλικό από την προφορική παράδοση της κοινότητας των Ρομά Σοφάδων, επεξεργάστηκαν δέκα εξαιρετικοί συγγραφείς και αντίστοιχοι εικονογράφοι παιδικής λογοτεχνίας. Η κυκλοφορία του βιβλίου αυτού αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση και καταγραφή της τσιγγάνικης λαογραφίας. Ένα σημαντικό εγχείρημα που τίμησε η πολιτεία σε ξεχωριστή συνεδρίαση της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της, Υπουργών, Βουλευτών, δημιουργών και παιδιών Ρομά.»

Επισήμανε ότι «το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ‘Η Ανατολή συναντά τη Δύση μέσα από τα Παιδικά Βιβλία και τα Παραμύθια’, μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα ως χώρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής. Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια και η ανάδειξη της παιδικής λογοτεχνίας κάθε λαού μπορεί να λειτουργήσει ως προγεφύρωμα στα χάσματα και τα αδιέξοδα της εποχής μας. Να θεραπεύσει φαινόμενα ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και αποκλεισμών τόσο των μικρών όσο και των μεγαλύτερων.»

Κλείνοντας τον λόγο της η κ. Κατσαβριά υποστήριξε ότι « Ίαμα και υγιής θεραπεία στα τραύματά μας ο Πολιτισμός. Θεμελιώδης αξία και πυλώνας του πολιτισμού, το Βιβλίο, και κυρίως το Βιβλίο που απευθύνεται στους νέους. Το ποιοτικό βιβλίο στα χέρια του καλού αναγνώστη είναι Πολιτισμός.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετείχαν συνέδροι, εισηγητές, συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες και ερευνητές από 65 χώρες του κόσμου, ο Πρεσβευτής Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2018, συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Γενική Γραμματέας, κ. Μ. Βλαζάκη, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Στην τελετή έναρξης, το μουσικό σχήμα «Λύραυλος» παρουσίασε αποσπάσματα από την Οδύσσεια, με τίτλο «Ἄνδρα μοι ἔννεπε, Μοῦσα».


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

katsavria.gr




Total
0
Shares
Previous Article

Στον ΑΣ Αργιθέας ο Αλέξης Κουτσικουρής

Next Article

Έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ για την ΠΕ Τρικάλων