Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας – Εντυπωσιασμένη η Κριτική Επιτροπή

από το επίπεδο της διοργάνωσης
35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας

 

Εντυπωσιασμένη η Κριτική Επιτροπή του 35ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας από το επίπεδο της διοργάνωσης

Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 35ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 14 έως 23 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο) αλλά και τις απόψεις-παρατηρήσεις τους για το πως ο θεσμός θα μπορούσε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο κατέθεσαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το πρωί της Πέμπτης 21 Μαρτίου, στα γραφεία της Ένωσης.

Ο θεατρικός συγγραφέας-δημοσιογράφος-μυθιστοριογράφος Γιώργος Α. Χριστοδούλου, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης-καθηγητής υποκριτικής Γιάννης Μόρτζος, η ηθοποιός-χορεύτρια-χορογράφος Τζόυς Μιχαηλίδου, ο μουσικοσυνθέτης Κωστής Ζευγαδέλης και η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Χριστίνα Κωστέα, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των οχτώ συνολικά παραστάσεων που περιλαμβάνει το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, εξήραν το επίπεδο της διοργάνωσης και έκαναν λόγο για έναν πολύ επιτυχημένο θεσμό που ξεχωρίζει πανελλαδικά και το αξίζει.

Εισαγωγικά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος τόνισε τα εξής:  «Μέχρις εδώ πάμε καλά. Το σύνολο της Κριτικής Επιτροπής έχει μια καταπληκτική ομοιογένεια και μια εξαιρετική συνεργασία. Υπάρχει μια υπέρβαση στα εισιτήρια και ειδικά τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ καταγράψαμε ρεκόρ. Το αγαπάμε το Φεστιβάλ. Μας αγαπάει κι αυτό. Υπάρχει ταλέντο σε αυτή την πόλη. Το γνωρίζουμε και γι ΄ αυτό και προχωράμε επί τόσα πολλά χρόνια. Ευχαριστώ όλο το Δ.Σ. της Ένωσης, τους εθελοντές, τους χορηγούς μας και εύχομαι η Κριτική Επιτροπή να φύγει με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Να ξανανταμώσουμε του χρόνου στα 36χρονα και με καλύτερες συνθήκες και για την πατρίδα μας και για όλους».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Χρήστος Τσιαλούκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Πιστεύουμε ότι προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γι ΄ αυτό το θεσμό και προσπαθούμε κάθε φορά να θέτουμε τον πήχη ολοένα και πιο ψηλά».

Από την πλευρά της Ένωσης, στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Ταμίας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και το μέλος κ. Βασίλης Αγραφιώτης.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής υπογράμμισαν τα ακόλουθα:

Γιάννης Μόρτζος, ηθοποιός-σκηνοθέτης-καθηγητής υποκριτικής/Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής 35ου Π.Φ.Ε.Θ.Κ.

«Επειδή συμβαίνει να έχω να έρθει και άλλες φορές σ΄αυτό το περίφημο Φεστιβάλ θέλω να πω ότι για μια ακόμη φορά δικαιώθηκα και δεν ήταν λάθος που ήρθα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί πάντα βλέπω ότι η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί άψογα και σε τέτοιο βαθμό που δεν υπάρχουν καθόλου κενά και δεν έχουμε και εμείς ως Κριτική Επιτροπή απορίες.

Όλοι όσοι απαρτίζουν την Κριτική Επιτροπή είναι αξιόλογα πρόσωπα στον καλλιτεχνικό χώρο και αυτό σε μένα μετράει πάρα πολύ γιατί πιστεύω ότι όλοι μαζί θα μπορέσουμε να κάνουμε την ανάλογη αξιολόγηση.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις έχουν πάντα ή επιτυχία ή αποτυχία. Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας απέδειξε μετά από 35 χρόνια ότι είναι ένας επιτυχημένος θεσμός, πάρα πολύ χρήσιμος όχι μόνο για την Καρδίτσα αλλά γενικά για όλη τη χώρα.

Θέλω επίσης να εστιάσω στη σημασία που δίνουμε εμείς οι επαγγελματίες στον ερασιτεχνισμό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τον βοηθήσουμε.

Ο ερασιτεχνισμός είναι μια περίπτωση όπου σε μια περιοχή μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και να ετοιμάζει νέους και καλούς θεατές.

Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και ελπίζω με ακόμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια».

Γιώργος Α. Χριστοδούλου, συγγραφέας-δημοσιογράφος-μυθιστοριογράφος

«Είναι σημαντικό που επιλέχθηκαν από την προκριματική Επιτροπή αυτές οι δύσκολες παραστάσεις για να παιχτούν σε αυτό το Φεστιβάλ. Θεωρώ ότι το Φεστιβάλ της Καρδίτσας είναι ένα από τα σημαντικότερα, ίσως το σημαντικότερο, που γίνεται επί τόσα χρόνια. Όλα τα παιδιά που ερμηνεύουν τους ρόλους είναι αξιόλογα. Η θέση μας και η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη για την τελική επιλογή των βραβείων.

Αυτό όμως που μας δίνει δύναμη είναι ότι βλέπουμε θέατρο από ερασιτέχνες. Είναι πολύ σημαντικό, πιστέψτε με.

Και ο δήμαρχος της πόλης και όλοι οι φορείς πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτό το Φεστιβάλ.

Το νούμερο 35 είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ βαθύ νούμερο και πολύ μακροχρόνιο.

Ευχαριστώ όλους όσοι συμπράττουν και κάνουν τα καλύτερα γι ΄αυτό το καίριο Φεστιβάλ. Η φιλοξενία που υπάρχει εδώ είναι μέτρο σύγκρισης για άλλες φιλοξενίες.

Εύχομαι το Φεστιβάλ αυτό να πάει ακόμη πιο ψηλά και να ανοίξει νέους δρόμους».

Τζόυς Μιχαηλίδου, ηθοποιός-χορεύτρια-χορογράφος

«Εγώ θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Πρόεδρο και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την παρουσία μου εδώ. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω μέρος σε Φεστιβάλ Θεάτρου σαν Επιτροπή.

Μου αρέσει πολύ η προσέγγιση και η προσπάθεια που γίνεται από τους ερασιτέχνες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Το να μπορέσουν να δείξουν έργα τα οποία να έχουν και βάθος. Και η προσέγγιση είναι πολύ σοβαρή και επιλέγουν δύσκολα έργα. Και η μουσική και η χορογραφία που παρουσιάζουν. Όλο το φάσμα των έργων.

Είμαι πολύ χαρούμενη για την παρουσία μου εδώ και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Αυτά τα Φεστιβάλ πρέπει να υπάρχουν και πρέπει να τα υποστηρίζουμε γιατί είναι πολιτισμός. Σε κάθε μέρος που γίνονται φέρνουν τον πολιτισμό.

Από μένα ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όλα».

Κωστής Ζευγαδέλης, μουσικοσυνθέτης

«Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η ζεστασιά από τις πρώτες κιόλας επαφές που είχα με τον Πρόεδρο της Ένωσης και ένιωσα ότι κάτι συμβαίνει εδώ. Και δεν διαψεύστηκα.

Αντιθέτως, έχω μείνει έκπληκτος από την πόλη σας, από τους ανθρώπους και ειδικά από όσους ασχολούνται με αυτή την υπόθεση που λέγεται Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Με πόση αφοσίωση γίνεται, πόσο όραμα έχουν και πόσο το πιστεύουν. Για μένα αυτό είναι αρκετό για να κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου για να βοηθήσω σε αυτή την υπόθεση.

Είναι σημαντικό, πέρα από την ενασχόληση των ερασιτεχνών με το θέατρο, να εκπαιδευτεί ο κόσμος σε αυτό που λέμε θεατρική παιδεία. Δηλαδή, πρέπει να καταλάβει ότι το θέατρο είναι μια λειτουργία. Η αίθουσα είναι ναός. Με τον ίδιο σεβασμό που μπαίνουμε σε μια εκκλησία θα πρέπει να μπαίνουμε και σε μια αίθουσα θέατρου.

Αυτό είναι το σημαντικότερο και βλέπω ότι ο κόσμος εδώ της πόλης το έχει καταφέρει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Συμμετέχει όπως πρέπει σε αυτές τις παραστάσεις. Έχει μεγάλη προσήλωση και για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος.

Είναι υψηλού επιπέδου οι παραστάσεις που έχουμε και είναι γεγονός ότι θα μας δυσκολέψουν οι ομάδες που παίρνουν μέρος. Ελπίζω να είμαστε δίκαιοι, να μην έχουν κανένα παράπονο και να εκπληρώσουμε το ρόλο μας κατά τον καλύτερο τρόπο».

Χριστίνα Κωστέα, σκηνογράφος-ενδυματολόγος

«Εμένα είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Φεστιβάλ ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής και θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για την πρόσκληση, για την εμπιστοσύνη και για την καταπληκτική φιλοξενία που βιώνω στην πόλη της Καρδίτσας.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο θεσμός. Βρίσκω ότι είναι εξαιρετικά συγκινητική η ενασχόληση με το θέατρο από άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και επαγγελμάτων. Και βλέπω επίσης ότι το κοινό συνεχίζει να αγκαλιάζει με πολύ αγάπη το Φεστιβάλ.

Όπως επίσης για μένα είναι πολύ ενδεικτικό ότι όλες οι ομάδες που ασχολούνται  ερασιτεχνικά με το θέατρο δεν δειλιάζουν και μάλιστα μερικές φορές καταπιάνονται με κείμενα που είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Επομένως, εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει να υφίσταται για πολλά χρόνια αυτό το Φεστιβάλ και να έχει όση περισσότερη βοήθεια του χρειάζεται από όλους τους παράγοντες και να συνεχίσει η πόλη και το κοινό της να αγκαλιάζουν με τόση αγάπη το Φεστιβάλ και τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και συμμετέχουν σε αυτό».

Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας




Total
0
Shares
Previous Article

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου

Next Article
Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. στο Μαυροβούνι της Πίνδου

Ο Σ.Π.ΟΡ.Τ. στο Μαυροβούνι της Πίνδου