Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

31η Μαΐου: Ημέρα κατά του καπνίσματος

 

Η 31 Μαΐου έχει οριστεί σαν ημέρα κατά του καπνίσματος.

Με την ευκαιρία αυτή το παράρτημα Καρδίτσας της ΕΑΕ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας αποφάσισε για φέτος να αφιερώσει την ετήσια καμπάνια του, επικεντρώνοντας στο παθητικό κάπνισμα και ειδικά στην αποφυγή του καπνίσματος στις υπηρεσίες του νομού.

Το σύνθημά μας είναι: «ο καπνός σου μας σκοτώνει», με τον τρόπο αυτό θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες τους μη καπνιστές να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στο να αναπνέουν αέρα χωρίς καπνό.

Θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια της Αντικαρκινικής εταιρείας σε όλες τις υπηρεσίες της πόλης.

Επίσης την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική καμπάνια και στο Μουζάκι με την συνεργασία των δημοτικών σχολείων Μουζακίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί είναι στο 27%. Δεν είναι όμως το ίδιο ενθαρρυντικά για το παθητικό κάπνισμα, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ότι το 28% των Ελλήνων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, ενώ το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να καπνίζουν τον καπνό των άλλων.

Πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι το 79% των Ελλήνων αισθάνεται θυμό που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή ένωση που δεν εφαρμόζει το νόμο για το παθητικό κάπνισμα και το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Στην Καρδίτσα από την αρχή της χρονιάς ξεκίνησε συντονισμένη αντικαπνιστική εκστρατεία για την αποφυγή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους των κέντρων εστίασης από τον Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους φορείς του νομού.

Το σύνολο των καταστημάτων έχει συμμορφωθεί εκτός από μικρές αρρυθμίες που παρουσιάζονται τις μεταμεσονύχτιες ώρες που πιστεύουμε ότι θα διορθωθούν.

Άρα όταν η προσπάθεια είναι συντονισμένη, τα αποτελέσματα, είναι θετικά και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Καρδίτσα θα είναι μια άκαπνη πόλη αν δεν υπάρξει εφησυχασμός από όλους μας.

ΕΡΜΙΟΝΗ ΒΑΣΙΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ




Total
0
Shares
Previous Article

Δράσεις της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Next Article

ΑΝΚΑ: Υποβολή προσφορών για την προμήθεια ανεμιστήρων