Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

30 παιδιά Ρομά στις παιδικές κατασκηνώσεις Νεράϊδας

 

Για πρώτη φορά παιδιά Ρομά από το νομό Καρδίτσας συμμετέχουν σε δημόσια κατασκήνωση του Υπουργείου Εργασίας, κοινωνικής Ασφάλισης και  Αλληλεγγύης στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Νεράιδας του δήμου Πλαστήρα που επαναλειτούργησε μετά από 8 σχεδόν χρόνια.

Οι «Ρομά Χωρίς Σύνορα» ανέλαβαν την υλοποίηση του έργου με τη συμμετοχή 30 μαθητών Ρομά από τους Τρείς Τσιγγάνικους Οικισμούς του Νομού Καρδίτσας. Βασικός στόχος της δράσης αυτής είναι η μείωση της σχολικής διαρροής και αποτυχίας των παιδιών Ρομά στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα διδασκαλίας και μάθησης. Γι’ αυτό το λόγο επιλέχτηκαν μαθητές που έχουν αριστεύσει στο σχολείο τους και μαθητές που δεν είχαν απουσίες. Σκοπός του φορέα είναι η τακτική και συστηματική φοίτηση όλων των παιδιών Ρομά της Τσιγγάνικης κοινότητας από τη νέα σχολική χρόνια 2019. Kαι για να το πετύχουν αυτό προχώρησαν φέτος στη δημιουργία ειδικού κινήτρου σε μαθητές Ρομά οι οποίοι θα επιλέγονται στις δωρεάν κατασκηνώσεις που οργανώνει η ΑΜΚΕ Ρομά Χωρίς Σύνορα με τη προϋπόθεση να πηγαίνουν σχολείο. Αυτό το μήνυμα έβαλε στόχο να στείλει και να διαδώσει στους Τσιγγάνικους Οικισμούς κυρίως στους γονείς η διοίκηση, τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης.

Οι Ρομά χωρίς Σύνορα αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν όλους εκείνους που στήριξαν τη προσπάθεια της οργάνωσης να υλοποιήσει για πρώτη φορά κατασκήνωση για παιδιά Ρομά. Ιδιαίτερα θέλουν να ευχαριστήσουν την Υπουργό κυρία Φωτίου και το γενικό γραμματέα Καρέλα που εμπιστεύτηκαν τον φορέα για την υλοποίηση του έργου, την ειδική γραμματεία Ρομά κυρία Γιάντσιου για την θέρμη υποστήριξη στο συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών, τη διεύθυνση κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης της οικογένειας του παιδιού κύρια Σακελλαρίδη. Επίσης θέλουν να ευχαριστούν την βουλευτή του νομού Καρδίτσας κυρία Κατσαβριά για την πολύ σημαντική συμβολή της για την επίτευξη της δράσης αυτής, τους δύο δημάρχους Καρδίτσας και Σοφάδων κ. Αλεξάκο και κ. Σκάρλο για τη πολύτιμη συνεισφορά τους τόσο στο ρουχισμό όσο και στη μετακίνηση των παιδιών. Τέλος ο φορέας ευχαριστεί την ΑΝΚΑ για τη σπουδαίας σημασίας τεχνική υποστήριξη προς την οργάνωση.

Ωστόσο μετά λύπης αναφέρουμε την αδιαφορία και τη μη ανταπόκριση της ιεράς μητρόπολης Καρδίτσας στο αίτημα της οργάνωσης για τη δυνατότητα είδη υγιεινής για 15 παιδιά Ρομά.

Η διοίκηση ελπίζει σε μελλοντική συνεργασία με την εκκλησία με σκοπό να βγούν τα παιδιά Ρομά έξω από τη κοινότητα, να μειωθεί η παραβατικότητα στους Τσιγγάνικους Οικισμούς και να αυξηθεί η φοίτηση στα σχολεία.

Στο προσεχές διάστημα εντός του αυγούστου οι Ρομά Χωρίς Σύνορα ετοιμάζουν νέα κατασκηνωτική περίοδο στο Στόμιο Λαρίσης.

Δ.Σ ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ




Total
0
Shares
Previous Article

Επιτροπή Διαιτησίας ΕΠΣΚαρδίτσας: Ανακοίνωση για τον ορισμό Διαιτητών

Next Article

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας