Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

30 Mαρτίου 1932 στη Βουλή

 

*Γράφει ο Θανάσης Θάνος

30 Mαρτίου 1932 στη Βουλή

Tην ανωτέρω ημερημηνία ο τότε πρωθυπουργός κ. Ελευθέριος Βενιζέλος σε αγόρευση του στη Βουλή εδήλωσε ότι θα ζητήσει την σύμπραξη όλου του πολιτικού κόσμου προς σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού συνασπισμού προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τις δυσχέρειες που προέκυψαν από την παγκόσμια κρίση. Οι δυσχέρειες αφορούσαν την αδυναμία της χώρας να συνεχίσει την σε χρυσό καταβολή του δημόσιου χρέους και θα ‘πρεπε να ζητηθεί εξωτερική επικουρία.

Με την πρόταση αυτή δε συμφώνησε ο αρχηγός του λαϊκού κόμματος ο κος Παναγής Τσαλδάρης. Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι από τη συγκρότηση της οικουμενικής θα επερχόταν φθορά του πολιτικού κόσμου και δεν θα υπήρχαν σε εφεδρεία πολιτικά κόμματα. Στην ίδια αγόρευση ο πρωθυπουργός συσχέτισε την Μικρασιατική καταστροφή με τη σπουδή του λαϊκού κόμματος να ανέλθει στην αρχή στο τέλος του 1920, αξιώνοντας την άμεση διεξαγωγή εκλογών χωρίς να περιμένει την εκτέλεση της Συνθήκης των Σεβρών. Ο κος Παναγής Τσαλδάρης είπε ότι τους είχε στείλει στην εξορία και δεν έκαναν καμία ενέργεια κ.λπ.

Από τα ανωτέρω εκείνο που προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, χωρίς να έχει νόημα στο παρόν γράμμα μου η εξέταση του ποιός έχει δίκαιο, είναι η αδυναμία των τότε κομμάτων στην αντιμετώπιση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων. Κρίσιμες καταστάσεις υπάρχουν και στις μέρες μας. Σχετικά πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον κ. Τραμπ, τον Πρόεδρο της Αμερικής. Οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων ήταν ότι έγιναν λάθη. Το κόμμα δε της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την επίσκεψη «φιάσκο» και ενώ ακόμη δεν είχε τελειώσει.

Και εδώ προκύπτουν οι αδυναμίες των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα. Στην «Καθημερινή» της 19-01-20 τονίζεται ότι οι «πολεμικές» ατάκες είναι επικίνδυνες. Επίσης τονίζεται ότι «Όποτε πρωθυπουργός, αρχηγός αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης έκαναν όλοι μαζί μοιραία λάθη, ο τόπος βρέθηκε αντιμέτωπος με την τέλεια καταιγίδα. Κλασσικό, όχι όμως απαραίτητα επίκαιρο, ο πόλεμος του 1897». Σημειώνω ότι στον πόλεμο του 1897 είχε ταπεινωθεί η πατρίδα μας. Μετά τα ανωτέρω ο χειρισμός των κρίσιμων θεμάτων από τα κόμματα θα πρέπει να μην έχει σχέση με σταυρούς προτίμησης, δημοσκοπήσεις και τηλεθεάσεις.

*ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.




Total
0
Shares
Previous Article
Προκήρυξη 5ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης» από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Προκήρυξη 5ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Διηγήματος «Αντώνης Σαμαράκης» από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Next Article
Το ΣΔΕ Καρδίτσας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο ΚΕΠ Σοφάδων

Το ΣΔΕ Καρδίτσας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στο ΚΕΠ Σοφάδων

Related Posts