Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

2η Διασυλλογική Άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων

askhsh diasosi 5

2η Διασυλλογική Άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων

H 2η Διασυλλογική άσκηση εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 13-14 Ιουνίου στην περιοχή Καραμανώλη υπό τη διοργάνωση και συντονισμό της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Καρδίτσας (Ε.Ο.Δ Καρδίτσας).

Στόχος και σκοπός της άσκησης ήταν η συνεργασία και αλληλοβοήθεια των εθελοντικών οργανώσεων της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας για την
επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Στο κάλεσμα της ΕΟΔ Καρδίτσας ανταποκρίθηκαν και έλαβαν μέρος η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, η Λέσχη 4×4 Καρδίτσας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), η Αερολέσχη Δυτικής Θεσσαλίας (ΑΔΥΘ) καθώς και ο ιδιοκτήτης του Ορειβατικoύ Καταφυγίου Αγράφων.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την έρευνα και διάσωση δυο ορειβατών που πεζοπορούσαν στο όρος Βουτσικάκι (2154μ.). Κατά τη κατάβασή τους ο ένας εξ’  αυτών τραυματίστηκε, μη έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Ο δεύτερος κινήθηκε χαμηλότερα για βοήθεια με αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του. Στις 03:00 το πρωί υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία δηλώνοντας το συμβάν.

Στις 07:40 δυο πεζοπόρες ομάδες από την ΕΟΔ Καρδίτσας, ΕΟΣΚ και την ΑΔΥΘ κινήθηκαν προς έρευνα με όλο το διασωστικό εξοπλισμό από το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων με κατεύθυνση το Βουτσικάκι. Ταυτόχρονα τετρακίνητα οχήματα της Λέσχης 4×4 ερευνούσαν την ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας την όλη επιχείρηση. Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας εγκατέστησε επικοινωνίες μεταξύ των ομάδων που επιχειρούσαν στην περιοχή, με την εγκατάσταση Κέντρου Επικοινωνιών στον εξωτερικό χώρο του Καταφυγίου και ενός Link (όχημα Ραδιολέσχης) σε απέναντι κορυφή, ώστε να καταστεί δυνατή η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη μεγαλύτερου εύρους. Στις 09:25 εντοπίστηκε από όχημα της Λέσχης 4×4 ο ένας αγνοούμενος ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος, μεταφέροντας συντεταγμένες της θέσης του.

Στις 09:53 εντοπίστηκε από τα πεζοπόρα τμήματα και ο δεύτερος αγνοούμενος, με κάταγμα κάτω άκρου, στο όρος Βουτσικάκι σε υψόμετρο 1700μ. Η Ε.Ο.Δ Καρδίτσας του πρόσφερε τις Α’ Βοήθειες και αφού τον ακινητοποίησε τον τοποθέτησε στο φορείο. Κατόπιν άρχισε η κατάβαση σε όλη την ορθοπλαγιά του βουνού, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα. Ο τραυματίας κατέβηκε με ασφάλεια μέχρι το πλησιέστερο σημείο για να τον παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το απόγευμα, στον εξωτερικό χώρο του Καταφυγίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των συλλόγων που συμμετείχαν στην άσκηση. Εκπρόσωποι των συλλόγων, παρουσίασαν θέματα που αφορούν τη δράση του κάθε συλλόγου με ζητούμενο τη βελτίωση της συνεργασίας.

Η ΕΟΔ Καρδίτσας ευελπιστεί τέτοιου είδους διασυλλογικές ασκήσεις να αποτελέσουν θεσμό με τη συμμετοχή περισσότερων εθελοντικών οργανώσεων καθώς και των αρμόδιων αρχών Πολιτικής Προστασίας.

H Ε.Ο.Δ Καρδίτσας θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συλλόγους που πήραν μέρος στην άσκηση για την καλή συνεργασία και την επίτευξη των στόχων του σεναρίου. Το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων για τη φιλοξενία και το Karditsa Live Streaming για να την βιντεοσκοπική κάλυψη της άσκησης μέσω drone.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας

askhsh diasosi 1

askhsh diasosi 2

askhsh diasosi 3

askhsh diasosi 5

askhsh diasosi 6




Total
0
Shares
Previous Article
tsiaras konstantinos

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα για την ένταξη δυο σημαντικών έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Next Article
EDA THESS ΕΔΑ ΤΗΕΣΣ 2

H Roka Refactories, βιομηχανία πυρίμαχων υλικών συνδέεται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Related Posts