Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

25η Μαρτίου: ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

Μήνυμα του Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης» Δρ. Στέφανου Κούτρα για την 21η Μαρτίου - Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού - 25η Μαρτίου: Επέτειος Εθνικής Παλιγγενεσίας - Μήνυμα του Δρ Στέφανου Κούτρα, Προέδρου της «Πανθεσσαλικής Στέγης

25η Μαρτίου: ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ « ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ» ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Γ. ΚΟΥΤΡΑ

Η  25Η Μαρτίου είναι εορτή Θρησκευτική και Εθνική. Την ημέρα αυτή η Εκκλησία εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή το γεγονός της ευχάριστης είδησης που έφερε o Άγγελος Γαβριήλ στη Μαρία, τη φτωχή κόρη της Ναζαρέτ, ότι θα γεννούσε τον Μεσσία, για τον οποίο μίλησαν μπροστά από πολλά χρόνια οι προφήτες. Ευαγγελισμός αυτός σημειώνεται σε μια εποχή που η ηθική διάβρωση της κοινωνίας έφτασε στο αποκορύφωμα της. Ο φιλόσοφος και ηθικολόγος Σατομπριάν είπε χαρακτηριστικά : « Εάν ο Χριστός έρχονταν ολίγο αργότερα στη γη θα έβρισκε μόνο το πτώμα της Κοινωνίας.»

Ως εθνική γιορτή η  25η Μαρτίου θεωρείται ημέρα δόξας, πατριωτικής έξαρσης και εθνικού μεγαλείου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε  την απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό, που σημειώθηκε το 1821, μέσα από μια σκληρή και μακρόχρονη επανάσταση. Υστερα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και αφανισμού, το ελληνικό έθνος επανακτά την ελευθερία του και το όνομα «Ελλάδα» ξαναγράφεται στο χάρτη των Εθνών. Το γεγονός αυτό οι Ευρωπαίοι μη μπορώντας να το εξηγήσουν το θεωρούν θαύμα. Η απορία, ο θαυμασμός και ο προβληματισμός των ξένων πως ένας λαός ο οποίος επί τετρακόσια χρόνια βρισκόμενος υποδουλωμένος σε μια παντοδύναμη αυτοκρατορία, πέτυχε μόνος του να σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς, να διώξει τον Τούρκο και να γίνει αφέντης στη γη των πατέρων του, δεν είναι ουτοπία.

Η Ελληνική ψυχή έμεινε καθόλη την περίοδο της σκλαβιάς αδούλωτη, γιατί υπήρξε εμποτισμένη με τα νάματα της ελευθερίας της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτές  οι αρχές και αξίες είναι γνωρίσματα καλλιεργημένων πνευματικά ανθρώπων. Ο Τούρκος δυνάστης στερούνταν των παραπάνω αρετών. Προέβαλε ως μέσον καταδυνάστευσης την ύλη, τη βία, τη δίωξη, το φόβο. Όλα αυτά όμως ήταν πρακτικές που διαβρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, κάτω από τη συνεχή ηθική και εθνική αντίσταση των Ελλήνων.

Την 25η Μαρτίου 1821 ο πόθος τεσσάρων αιώνων για εθνική ελευθερία και ανεξαρτησία αποκτά σάρκα και οστά, γίνεται  εγερτήριο σάλπισμα που εγγίζει τα όρια του παραλόγου.

Οι ήρωες της εποποιΐας του 1821 ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης, ο Αθανάσιος Διάκος ο Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης έδωσαν όρκο ενώπιον θεού και ανθρώπων να βγάλουν από τους τάφους των προγόνων την ελευθερία. Επικεφαλής μιας χούφτας Ελλήνων με την πίστη στον αγώνα και την αυταπάρνηση, πέτυχαν την εθνεγερσία.

Η κάθε γωνιά της Ελλάδας κερδήθηκε με αίμα Ελλήνων μαχητών ύστερα από 4 αιώνες δουλείας. Η φωνή αυτών των μαρτύρων του21 μας καλεί σήμερα σε επαγρύπνηση.

Μας καθιστά υπεύθυνους και μας καλεί να αντιταχθούμε δυναμικά στον κάθε επιδρομέα διαφυλάττοντας απόρθητο το κάθε κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας.

Οι Έλληνες αγωνιστές του Εικοσιένα έβαλαν την ταφόπετρα στην ιερά συμμαχία του Μέττερνιχ και αφύπνισαν τους λαούς των Βαλκανίων.

Το μήνυμα του Εικοσιένα είναι:

Οι Έλληνες του σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε αλώβητη την εθνική μας ταυτότητα και ενότητα, την εθνική ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ζήτω η 25η Μαρτίου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ




Total
0
Shares
Previous Article
Lia Rogganaki kali 2022

Μήνυμα της Λίας Ρογγανάκη για την 25η Μαρτίου

Next Article
apantaxou Karditsiotes 25 Martiou Athina

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τίμησε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Related Posts