Τσίγκας Μουζάκι Καρδίτσας

21η Μαρτίου: Ημέρα Πανθεσσαλικού Εορτασμού

Stefanos Koutras 2020

Γράφει: ο Δρ Στέφανος Γ. Κούτρας

Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών


Ξεχωριστής ιστορικής σημασίας είναι το Προεδρικό διάταγμα που καθορίζει την 21η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τη Θεσσαλία. Τιμούμε σήμερα τους Αγωνιστές της τελευταίας μάχης Ματαράγκας-Πετρομαγούλας Κιερίου Καρδίτσς.

Η Μάχη αυτή αποτέλεσε το προμήνυμα της Ελευθερίας των Θεσσαλών. Ο ιστορικός της Θεσσαλικής Επανάστασης Μ.Σεϊζάνης μας αναφέρει για τη σφοδρότητα της μάχης. Κράτησε από το πρωί έως το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1878.

Ύστερα από πολλές επαναστάσεις (1600, 1770, 1808, 1821, 1854, 1866) η μάχη αυτή σηματοδότησε μετά από παρέμβαση της Αγγλίας την έναρξη συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Βερολίνου (Ιούνιος 1878) έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη προσάρτηση της Θεσσαλίας στη Μητέρα Πατρίδα.

Τιμούμε σήμερα τη μορφή του Κωνσταντίνου Ισχομαχου αρχηγού της Θεσσαλικής Επανάστασης αλλά και του θρυλικού Ήρωα Γεωργίου Λάιου ο οποίος μαζί με τους συναγωνιστές του θυσιάστηκαν στον “Υπέρ βωμών και εστιών Αγώνα”.

Η εθελοθυσία τους ενέπνευσε και συγκίνησε τη δημοτική και επώνυμη μούσα.

“Τερτίπη μ’ τι τον έκαμες τον Λαιο τον Λεβέντη; Εψές προψές τον άφησα στον Δομοκό τη Ράχη.

Στη πορεία του Χρόνου πολλοί ήταν οι συμπατριώτες μας που διέθεσαν χρόνο, κόπο και ψυχή για την ανάδειξη της περιωνυμης Μάχης- Ματαράγκας Πετρομαγούλας Κιερίου Καρδίτσας.

Ανεκτίμητη η προσφορά του καθηγητή μου κλασικού φιλολόγου Νικολάου Κατοίκου ο οποίος με ομιλίες , επιφυλλίδες και την επιμέλεια σχετικών βιβλίων συνέβαλαν στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της μάχης.

Μνημονεύω την προσφορά της “Ένωσης Επιστημόνων Ν.Καρδίτσας” την περίοδο 1981-1989 όπως και την σημαντική έκδοση δύο ιστορικών πονημάτων από την Εταιρεία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης ( Καρδιτσα 2010) και του Δήμου Σοφάδων ( Μάρτιος 2011).

Σημαντική η προσφορά του αείμνηστου δασκάλου – ερευνητή τοπικής ιστορίας Βασίλη Μαγοπουλου. Ο Φετινός εορτασμός τιμής και μνήμης της τελευταίας Θεσσαλικής επανάστασης επισκιάζεται από τον αγώνα των πολιτών του κόσμου για το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής,την υγεία.

Οι αγώνες των προγόνων μας μας στέλνουν το μήνυμα ότι με ενότητα, ατομική ευθύνη, υπομονή και κυρίως με ομοψυχία θα τα καταφέρουμε.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει επίσης ότι επιβάλλεται να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Τιμούμε τους αγωνιστές της 21ης Μαρτίου 1878 και δεσμευόμαστε να αναδείξουμε τη θυσία τους στις επόμενες γενεές.

Ως υπεύθυνοι Έλληνες, ως αγωνιστές Θεσσαλοί. Είναι τιμή για την εθελοθυσια των προγόνων μας και υποχρέωση για τις επερχόμενες γενεές.




Total
0
Shares
Previous Article
dimoiria karditsas

Έκφραση συγχαρητηρίων στην Διμοιρία Αποκατάστασης της Τάξης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας

Next Article
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Δήμος Πύλης: Κλείσιμο των αθλητικών χώρων και προαύλιων χώρων Σχολείων