More

  Η θεσμική αλλαγή της ανά δίμηνο Λογοδοσίας των Δημοτικών Αρχών ενισχύει Θεσμό ΤΑ και Ρόλο Αιρετών

  Share

  Η θεσμική αλλαγή της ανά δίμηνο Λογοδοσίας των Δημοτικών Αρχών ενισχύει Θεσμό ΤΑ και Ρόλο Αιρετών

  Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας

  Όταν η νομοθετική εξουσία – Βουλή εργάζεται σωστά, προκύπτουν αλλαγές που ενισχύουν τον θεσμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

  Πρόσφατα, Φθινόπωρο 2023, με ν.5056/23 ( άρθρο 7) προστέθηκε άρθρο 67Α στον νόμο Καλλικράτη (3852/2010), με το οποίο θεσπίζεται η υποχρέωση του Προέδρου ΔΣ για σύγκληση ειδικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ανά δίμηνο με θέματα τις ερωτήσεις Αιρετών προς Λογοδοσία των Δημοτικών Αρχών.

  Η τυχόν παράλειψη αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος για τους προέδρους ΔΣ (και ΠΣ) και η συνεδρίαση γίνεται εξάπαντος, χωρίς να απαιτείται η νόμιμη απαρτία.

  Επί χρόνια πιέζαμε τις εκάστοτε δημοτικές Αρχές να συμμορφώνονται στα νόμιμα και να οργανώνουν την ειδική συνεδρίαση Απολογισμού Πεπραγμένων (ετήσια κάθε Ιούνιο – άρθρο 217 ΔΚΚ), όμως από το 2011 μόνο μια φορά έγινε (2018) μετά κόπων και … αγγαρείας από άρχοντες.

  Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί (3) ως τώρα Συνεδριάσεις Λογοδοσίας στο ΔΣ ορεινής Αργιθέας με θεσμικό και άρτιο τρόπο με πρωτοβουλία του προέδρου ΔΣ Ηλία Παπαδήμα.

  Η Αντιπολίτευση, παρά το ολιγάριθμο των αιρετών της (τρεις αιρετοί /25% ποσοστό ψήφων τον Οκτώβριο 2023) στέκεται θεσμικά, συγκροτημένα και δυναμικά.

  Επιλέγονται σοβαρά επίκαιρα θέματα και υποβάλλονται καίριες ερωτήσεις.

  Η Δημ Αρχή δίνει τις απαντήσεις, δικαιολογεί τυχόν καθυστερήσεις ή παρατάσεις εργολαβιών και κυρίως ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στον Δήμο, βασική υποχρέωση προς τους 3500 ενεργούς Αργιθεάτες.

  Η σημερινή Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου της παράταξης «Μαζί για την Αργιθέα» – των τριών Αιρετών: Ολγας Κορλού – Κώστα Β Κούτσικου – Θανάση Θοδωράκη, “βγάζει” ειδήσεις για τα τοπικά προβλήματα:

  1. Στέγαστρο (Cut and Cover) στη Μ Σκάλα Ανθηρού: από την απάντηση του Δημάρχου
  Προκύπτει ότι την εκτέλεση του σημαντικού έργου αναλαμβάνει το Υπουργείο Υποδομών — και όχι από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου — με εξασφαλισμένη πίστωση 2,6 εκατ ευρώ μέσω ΕΑΠ Αγράφων .

  Εφιστούμε προσοχή: λόγω πολυπλοκότητας του έργου Στεγάστρου, να εξεταστεί για το μεσοδιάστημα έως εναρξης – ολοκλήρωσης του, η τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων από εξειδικευμένο συνεργείο, όπως των Ελβετών στην κοιλάδα Τεμπών. Πριν συμβεί δυσάρεστο γεγονός – ό μη γένοιτο.

  Ας υπάρξει παράσταση με ΓΓ Υποδομών και Γενικό Δντη Συγκοινωνιακών Υποδομών κ Δ Αναγνώπουλο. Κρίνεται ωφέλιμη …

  2. Από το φθινόπωρο 24 το Υπ Υποδομών αναθέτει σε εργολάβο την αποκατάσταση 47 επικίνδυνων σημείων (με 36.000.000€) σε οδικούς άξονες Δυτικής & Ανατολικής .

  Χρειάζεται καλή καταγραφή και υπόδειξη των σημείων με πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση δημοτών .

  3. Ο καθαρισμός δεξαμενών θα ολοκληρωθεί έως 3/7/24., οπως απάντησε ο Αντιδήμαρχος Μπαμπης Πούλιος .

  Έχουμε επισημάνει την καθυστέρηση .

  Οι δεξαμενές – φρεάτια και αγωγοί πρέπει να καθαρίζονται σωστά και με εποπτεία εντεταλμένων Αιρετών έως αρχές Μαΐου κάθε χρόνου .

  Όπως τα βοσκοτόπια καθαρίζονται έως 21-Μαΐου . Έτσι και τα δίκτυα Ύδρευσης .

  • Τέλη Οκτωβρίου -αρχές Νοεμβρίου πρέπει να γίνεται και δεύτερος καθαρισμός .
  Να βιντεοσκοπείται —έστω δειγματολειπτικά— η όλη διαδικασία ώστε να γίνεται πραγματικός εξονυχιστικός καθαρισμός καθότι πρόκειται για πόσιμο νερό και τη δημόσια υγεία .
  Για να σταματήσουν οι σπέκουλες, οι «ευαισθησίες» είτε καλόπιστων, είτε πονηρών πολιτευτών, η τυχόν εκμετάλλευση αγωνίας κόσμου, που περασμένα χρόνια έγινε κατά κόρον…

  Έως ότου αρχίσει πρόγραμμα τοποθέτησης νέων ανοξείδωτων δεξαμενών.

  Όπως και η μέτρηση ποιότητας νερών, που η νομοθεσία ρητά επιτάσσει (με οδηγία ΕΕ 2007).

  •• Η Δημοκρατία -τοπική και κεντρική- έχει ανάγκη από δύο Πυλώνες : Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση, για να λειτουργήσει και παράξει ουσιαστικό έργο υπέρ πολιτών .

  ^ Προϋποθέσεις : η καλή ενημέρωση και ο αλληλοσεβασμός των φορέων ΤΑ .

  Οι Συνεδριάσεις Λογοδοσίας ανά Δίμηνο και οι ανά τακτά διαστήματα σε έδρες Δημοτικών Ενοτήτων — όπως τέλη Ιουλίου στα Βραγκιανά Αχελώου — αναβαθμίζουν την Τοπική Δημοκρατία, ενισχύοντας την Συμμετοχικότητα.

  @ Εν αναμονή δημοπράτησης του πρώτου έργου με πίστωση ΕΑΠ Αγράφων 6.600.000€, της ασφαλτόστρωσης δρόμου από Βραγκιανά έως Ρόγκια / Φελίκι . Ήδη παρατηρείται αδικαιολόγητη βραδύτητα …

  Η Περιφ Αρχή οφείλει απαντήσει !
  Η Δημ Αρχή να παρέμβει δυναμικά …

  Δημήτρης Παπακώστας 3-7-24

  Δείτε επίσης