More

  Ενισχύσεις: Αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων των προγραμμάτων του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

  Share

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα προγράμματα

  Αναρτήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 8 ιουλίου, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (στο πεδίο Αγροτική Εστία – Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες), τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων και οι κατάλογοι των συμβεβλημένων επιχειρήσεων-παρόχων για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

  Τα προγράμματα, των οποίων η έναρξη θα γίνει την Τετάρτη 10 Ιουλίου, είναι: Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, Εκδρομικού Τουρισμού και δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου.

  Σε δήλωσή της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία, Ζαχαράκη επισημαίνει:

  «Στεκόμαστε ουσιαστικά στο πλευρό της αγροτικής οικογένειας, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αλλά και την προσφορά της στο να μείνει ζωντανή και ακμάζουσα η ελληνική περιφέρεια. Τα προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού, Εκδρομικού Τουρισμού και δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου που υλοποιούμε μέσω του ΟΠΕΚΑ καλύπτουν χιλιάδες αγρότες, αγρότισσες και μέλη των οικογενειών τους. Η κατανομή έγινε αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

  Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού εντάξαμε το σύνολο των δικαιούχων, δηλαδή εκτός από τους συνταξιούχους μπήκαν και οι ασφαλισμένοι αγρότες-αγρότισσες. Η στόχευσή μας με τα προγράμματα του ΛΑΕ, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, είναι τριπλή: Στήριξη της αγροτικής οικογένειας, στήριξη των επιχειρήσεων και ειδική στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως η Βόρεια Εύβοια και ο Έβρος. Ειδικά φέτος λάβαμε ειδική μέριμνα για τον Έβρο, αυξάνοντας τις μέρες των διακοπών και επιδότηση του πλήρους κόστους της διαμονής με μηδενική συμμετοχή, όπως κάναμε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο ευρώ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Συνεχίζουμε».

  Χρήσιμες Πληροφορίες για τα προγράμματα

  Ειδικότερα, για τα προγράμματα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα για να παραλάβουν τα δελτία τους:

  1. Να κάνουν έγκαιρα κράτηση δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής τους, το οποίο πρέπει να τους στείλει απαραιτήτως την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).

  2. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καταχώρηση κράτησης δωματίου» η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ ( www.opeka.gr) καταχωρούν οι ίδιοι ή μέσω των ΚΕΠ τα στοιχεία της κράτησης δωματίου (κατάλυμα και ημερομηνίες διαμονής), σύμφωνα με την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).

  3. Μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορούν να προσέρχονται (από 10/7/2024) σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, αφού όμως έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης για να παραλάβουν τα δελτία τους.

  Για την παραλαβή του δελτίου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία του δικαιούχου, ο οποίος πρέπει να έχει μαζί του:

  α) Αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής του ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του.

  β) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

  Α. Διευκρινήσεις για την παραλαβή των δελτίων: Κοινωνικού – Ιαματικού Τουρισμού – Εκδρομικού Προγράμματος – Βιβλίων και Εισιτηρίων Θεάτρων

  Οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού – Ιαματικού Εουρισμού, Εκδρομικού Προγράμματος και Θεάτρων μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους έως και τις 30/8/2024 από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας.

  Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαμβάνουν δελτία αγοράς βιβλίων από τα ΚΕΠ, αλλά πρέπει να προσέλθουν μέχρι και τις 29/9/2024 στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

  Μετά από αυτές τις ημερομηνίες ακολουθεί αναδιανομή των δελτίων όλων των προγραμμάτων για αιτούντες που δεν κληρώθηκαν και κληρωθέντες που δεν παρέλαβαν δελτία ή βιβλία εντός της προθεσμίας.

  Με αυτήν τη διαδικασία της αναδιανομής μπορούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση, έως ότου εξαντληθούν τα δελτία, να επωφεληθούν από τις παροχές μέχρι να λήξει η ημερομηνία που υλοποιούνται τα προγράμματα. Επίσης, δεν αποκλείονται από τα προγράμματα των επόμενων ετών, αρκεί να έχουν τις προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

  Β. Κοινωνικός – Ιαματικός Τουρισμός στην Βόρεια Εύβοια, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

  Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Ιαματικού Τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων, δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες-αγρότισσες. Μέχρι πρότινος δικαιούχοι ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

  Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και των νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ισχύουν τα εξής:

  Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού που θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου δικαιούνται διακοπές μέχρι ένδεκα ημέρες, δηλαδή για δέκα διανυκτερεύσεις.

  Στα πρότυπα του προγράμματος που ακολουθήθηκε στη Βόρεια Εύβοια και στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου θα λειτουργήσει το πρόγραμμα Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Περισσότερες ημέρες, μηδενική συμμετοχή για τους ωφελούμενους για να στηριχθεί η περιοχή. Ειδικότερα όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας. Έως και ένδεκα ημέρες (δέκα διανυκτερεύσεις) και έως 10 απλών λούσεων δωρεάν. Για τον ‘Έβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων.

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2024

  Για το έτος 2024 υλοποιούνται τα εξής επτά προγράμματα:

  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Αφορά σε διακοπές έξι ημερών για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

  ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Αφορά σε διακοπές έξι ημερών και πέντε απλές λούσεις για 3.500 δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και των σχετικών καταλυμάτων από 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

  ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Αφορά σε εκδρομές τεσσάρων ημερών για 12.500 δικαιούχους και πάντα με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

  ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

  Αφορά σε πρόγραμμα διάρκειας 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από τις 22 Ιουνίου 2024 και θα λήξει 31/08/2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και στις 10/09/2024 (καταληκτική ημερομηνία αναχώρησης από την κατασκήνωση) για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

  ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ

  Το πρόγραμμα αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν βιβλία της επιλογής τους, συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα. Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025.

  ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

  Το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 10 Ιουλίου 2024 έως τις 30 Μαΐου 2025. Για κάθε δελτίο, η επιχείρηση επιδοτείται με 15 ευρώ για την Κεντρική Σκηνή και 12 ευρώ για την Παιδική Σκηνή.

  ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες, οι οποίες θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

  Δείτε επίσης