Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «Επανάχρηση κτιρίου Γυμνασίου Μεσενικόλα και μετατροπή σε Κέντρο Πολιτισμού Μεσενικόλα»

Share

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο «Επανάχρηση κτιρίου Γυμνασίου Μεσενικόλα και μετατροπή σε Κέντρο Πολιτισμού Μεσενικόλα» έπειτα από σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας.  Το έργο εντάχθηκε στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021-2025», στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποδομές και δράσεις σύγχρονου πολιτισμού». Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στις 830.000 ευρώ και οι διαδικασίες δημοπράτησης έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Είναι από τα πρώτα έργα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων, ένα εμβληματικό έργο Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο προορίζεται να γίνει τοπόσημο της Λίμνης Πλαστήρα.

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά την επανάχρηση του κτιρίου του Γυμνασίου, ένα εμβληματικό κτίριο της περιοχής, το οποίο παραμένει σε αχρηστία εδώ και 20 χρόνια. Τώρα μετατρέπεται σε “Κέντρο Πολιτισμού Μεσενικόλα” και με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία αυξάνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και συμμετοχή κυρίως των νέων σε δράσεις, μεταξύ των άλλων η αστροπαρατήρηση και το σύμπαν. Παράλληλα μέσα από την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων του Μεσενικόλα δημιουργείται ένας νέος πόλος έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής και εισάγει το ιστορικό κεφαλοχώρι στα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Το αναγεννημένο κτίριο θα στεγάσει τις παρακάτω χρήσεις:

  1. Έκθεση Τεκμηρίων Ιστορίας Μεσενικόλα, η οποία περιλαμβάνει σπάνια είδη από τον περασμένο αιώνα. Τα τεκμήρια είναι εξασφαλισμένα μετά από δωρεά του κ. Κώστα Κάτσιανου με 2.500 είδη και σπάνιες φωτογραφίες. Όλα τα αντικείμενα χρονολογούνται από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και είναι μοναδικά, διότι σώθηκαν σαν από θαύμα από το διπλό κάψιμο του χωριού το 1943 από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές.
  2. Χώρο Πολιτιστικών εκθέσεων, φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α.
  3. Αίθουσα μικρού συνεδριακού χώρουπολλαπλών χρήσεων & προβολών για την φιλοξενία επιστημονικών και άλλων εκδηλώσεων.
  4. Βιβλιοθήκηκαι χώρο πρόσβασης στο διαδίκτυο (internet room)
  5. Κέντρο Νεολαίαςμε ψυχαγωγικό χαρακτήρα
  6. Χώρο τηλεσκοπικής αστροπαρατήρησης, το οποίο θα εγκατασταθεί στο προαύλιο και θα φιλοξενήσει επαγγελματικό τηλεσκόπιο, δωρεά του καθηγητή του Harvard κ. Γ.Λαδιά.
  7. Μικρό υπαίθριο θέατρογια πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, στο προαύλιο,
  8. Βοηθητικοί χώροιγια την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος δήλωσε σχετικά για το έργο: «Ο ιστορικός Μεσενικόλας μετά τις συνενώσεις το 1999 και την απόδοση στην κυκλοφορία του νέου δρόμου Μητρόπολη – Λίμνη Πλαστήρα, τέθηκε ουσιαστικά στο περιθώριο. Εμείς σήμερα επιχειρούμε να τον επαναφέρουμε στο προσκήνιο μέσα από την Ιστορία, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τον Αθλητισμό. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ζώσα οινοποιητική παράδοση, το Σχολείο Δάσους στην Παναγία, το πεδίο αστροπαρατήρησης στο Διάσελο, την αναβάθμιση της Γιορτής Κρασιού, δημιουργούμε μία ολοκληρωμενη χωρική επένδυση, με στόχο να καταστήσουμε τον Μεσενικόλα διεθνές τοπόσημο και ποιοτικό σημείο αναφοράς με προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Λίμνης Πλαστήρα.»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Δείτε επίσης