…συνεχίζει τη δράση της η περιβαλλοντική Κίνηση «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

Share

     Να συνεχίσουν αμείωτα  τη μέχρι σήμερα δράση τους αποφάσισαν στην προχθεσινή, με ημερομηνία 1/6/2024, Γενική τους Συνέλευση τα μέλη της περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς», με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου του χωριού τους και της ευρύτερης περιοχής, που βάλλονται από τα σχέδια κερδοσκόπων και  την ανεξέλεγκτη επέκταση των κάθε είδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και όχι μόνο.

     Καιρό τώρα βλέπουμε όλοι μας την επιχειρούμενη   καταστροφή αλλά και την απόπειρα άλωσης του φυσικού πλούτου της περιοχής, βασισμένες στη λογική του «όπου βουνοκορφή και ανεμογεννήτριες» ή «όπου ρέμα και ποτάμι εκεί και από ένα ή και περισσότερα μικρά υδροηλεκτρικά», ενώ δεν έλλειψε και το ενδιαφέρον εταιριών για εμφιάλωση νερού, με ότι τούτο θα μπορούσε να σημαίνει για τις λοιπές ανάγκες του χωριού και των κατοίκων του και την περαιτέρω τύχη του υδάτινου δυναμικού. Και απέναντι σ’ αυτά αντέταξαν  τον αγώνα τους με κάθε νόμιμο μέσο, μετρώντας πλήθος προσφυγών στη Δικαιοσύνη, ενημερώνοντας την τοπική και όχι μόνο κοινωνία, συσπειρώνοντας τους κατοίκους του χωριού σ’ έναν κοινό στόχο, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις ή και στη συνδιοργάνωσή τους με άλλους φορείς, καταγγέλλοντας παραβάσεις σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και κατοικημένων περιοχών από εκτελούμενα έργα, κ.λ.π..

     Μπορεί ο αγώνας για την αποτροπή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στον Τύμπανο, που μαζί και με άλλους φορείς και άτομα απ’ όλη την Ελλάδα δόθηκε, να μην ευοδώθηκε (χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει και ότι δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα), η συνέχειά του, ωστόσο, για την αποτροπή της περαιτέρω καταστροφής του περιβάλλοντος και δέσμευσης του φυσικού πλούτου της περιοχής, θεωρείται δεδομένη. Αγώνας που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των μεταβλητών ΑΠΕ και της στοχαστικής ενέργειας που αυτές παράγουν ομολογείται φανερά τόσο από ειδικούς επιστήμονες όσο και από αρμόδιους φορείς, όπως και ο ίδιος ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση και ο κύριος στόχος τους για την μέσω αυτών  μείωση ρύπων, την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη κ.λ.π..

     Τα μέλη της Κίνησης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή φορέων και ατόμων απ’ όλη την Ελλάδα στον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και πλούτου της περιοχής από την επέκταση των ανεμογεννητριών και λοιπών ΑΠΕ και ευχαριστούν όλους και όλες θερμότατα. Μεγάλη η ικανοποίησή τους, επίσης, από την έμπρακτη συστράτευση των Δήμων της περιοχής στο συγκεκριμένο αγώνα και την αταλάντευτη θέλησή τους να τον φέρουν σε πέρας, θεωρώντας πως το μέλλον του τόπου μας μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικό.

     Από την ίδια Γενική Συνέλευση εκλέχθηκε και νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περιβαλλοντική Κίνηση, αποτελούμενο από τους Θωμά Γκέκα ως πρόεδρο, Δημήτριο Τσιλίγκο ως αντιπρόεδρο, Ευσταθία (Έφη) Ευαγγελάκη ως Γραμματέα, Γιώργο Καραβίδα ως Ταμία και Σερίφη Ελένη ως μέλος. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι Γκαραβέλας Ιωάννης του Ηλία ως πρόεδρος και οι   Καραβίδας Απόστολος και Κων/νος Βασιλός ως μέλη.

     Είμαστε και θα είμαστε παρόντες, επαγρυπνώντας για την προστασία του τόπου, όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και διαμένουμε, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο.

Το ΔΣ της Περιβαλλοντικής Κίνησης «Εξόρμηση για την προστασία του χωριού της Οξυάς»

Δείτε επίσης