More

  Οφειλόμενη απάντηση της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας στους αυτοαποκαλούμενους «Φίλους του Παυσιλύπου»

  Share

  Παρακολουθούμε εδώ και καιρό μια μικρή μερίδα συμπολιτών να επιχειρεί να κάνει το άσπρο – μαύρο. Να επιχειρεί να μας πείσει πως μόνο αυτοί ενδιαφέρονται για την πόλη και το καλό της. Με τον τρόπο της αφήνει υπονοούμενα ότι εμείς μπορεί και να είμαστε «καταστροφείς» και να μην αγαπάμε την Καρδίτσα και το Παυσίλυπο όσο αυτοί.

  Οι συμπολίτες μας αυτοί υπογράφουν ως «Φίλοι του Παυσιλύπου». Επειδή όμως και η ανοχή στην αβελτηρία έχει τα όρια της, θα επιχειρήσουμε εν συντομία να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Όχι τόσο στους «Φίλους του Παυσιλύπου» (που αριθμητικά είναι ελάχιστοι) αλλά σε όσους συμπολίτες μας είναι φυσικό να έχουν επιφυλάξεις και ανησυχίες, για ένα μεγάλο έργο όπως είναι αυτό της ανάπλασης του Παυσιλύπου και της πλατείας Πλαστήρα.

  Εισαγωγικά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι «Φίλοι του Παυσιλύπου» σε μια ακραία κίνηση εντυπωσιασμού αλλά και άκρατου Λαϊκισμού, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας για να σταματήσουν το έργο. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε φυσικά η τελευταία φορά που ορισμένοι, για λόγους που θα μας επιτρέψετε σε αυτή τη φάση να μην διατυπώσουμε, επιδιώκουν να σταματήσουν ένα μεγάλο έργο. Εξάλλου οι προθέσεις τους αποκαλύπτονται στα όσα γράφουν στο τέλος του κειμένου τους: «Αποφασίσαμε και καταθέσαμε την 25-6-2024 ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της 4ης δημοπράτησης του έργου, προτιμώντας (εφόσον η δημοτική αρχή δεν μας έδωσε καμία άλλη διέξοδο) να χαθεί το σημαντικό κονδύλιο των 8,00 εκατ. ευρώ, παρά να επέλθει στο πάρκο και στον ευρύτερο χώρο μια μη αναστρέψιμη καταστροφή του».

  Σε αυτές τις λίγες γραμμές περιγράφουν με σαφήνεια τις επιδιώξεις τους: Δηλαδή να περάσει αναγκαστικά η δική τους άποψη, το έργο να σταματήσει και να χαθούν 8 εκ. ευρώ.

  Τους ενημερώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή καταβάλλει καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσει μικρές και μεγάλες χρηματοδοτήσεις που θα μεταφραστούν σε έργο για τους συνδημότες μας. Μάλιστα οι συνδημότες μας αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας, μας επανεξέλεξαν στη διοίκηση του Δήμου. Και μας επανεξέλεξαν με την εντολή να διεκδικούμε και να αλλάξουμε προς το καλύτερο την Καρδίτσα. Δεν μας εξέλεξαν για να σταματάμε και να αλλάζουμε θέση, επειδή ορισμένοι που σκέφτονται το μικροπολιτικό τους συμφέρον, ζητούν να μην γίνει το έργο και να χάσουμε μια μοναδική ευκαιρία, να γίνει ο χώρος του Παυσιλύπου σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Εμείς εξάλλου ήδη έχουμε αποδείξει ότι νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για το Παυσίλυπο, καθώς κάναμε  στην προηγούμενη θητεία πολύ πετυχημένες παρεμβάσεις που αναβάθμισαν το χώρο (Παιδική χαρά, Αναψυκτήριο).

  Σε ότι αφορά τους υπαινιγμούς τους ότι δήθεν υπάρχει «επιμονή της δημοτικής αρχής που είναι ακατανόητη (έως ύποπτη για κάποιους δύσπιστους) βάζοντας μας σε δεύτερες σκέψεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο κείμενο τους,  ένα μόνο έχουμε να τους πούμε: «Αιδώς Αργείοι».

  Διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας, που όπως αναφέραμε και παραπάνω κάποιοι εύλογα έχουν ανησυχίες και επιφυλάξεις (καθώς φρόντισαν οι «Φίλοι του Παυσιλύπου» να διασπείρουν ψεύδη και συκοφαντίες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα) για τα εξής:

  • Η δημοτική αρχή απολύτως συνειδητά επιχειρεί να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο έργο που θα ομορφύνει το κέντρο της πόλης, καθώς η ανάπλαση θα γίνει με όλες τις προϋποθέσεις της τέχνης και της αισθητικής των μεγάλων αστικών αναπλάσεων.
  • Οι διαδικασίες για το έργο ακολούθησαν και ακολουθούν όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Γίνονται τηρώντας πιστά την νομοθεσία που ισχύει και έτσι θα συνεχιστούν και προσεχώς. Εξάλλου ότι έγινε μέχρι στιγμής έχει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας για αυτά τα ζητήματα.
  • ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ. Δεν προβλέπεται κόψιμο δέντρων αντίθετα προβλέπονται νέες φυτεύσεις.
  • Το στοιχείο νερού θα γίνει σε τμήμα του χώρου που σήμερα βρίσκεται το ανθοπαρτέρι. Το Παυσίλυπο ξέρουμε όλοι εμείς που το αγαπάμε πραγματικά, ότι στην πορεία του μέσα στο χρόνο, πάντοτε διέθετε στοιχεία νερού (σιντριβάνια, λιμνούλες κ.α.)
  • Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν δεν είναι υλικά πολυτελείας ή εξεζητημένα, αλλά υλικά με αντοχή στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.
  • Σε κάθε περίπτωση όταν φτάσουμε να γίνει η μελέτη εφαρμογής αν κάποια σημεία φανεί ότι χρήζουν τροποποιήσεων, θα τις κάνουμε πάντα με βάση την άποψη των ειδικών επιστημόνων και των μελετητών και με βασικό γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση του έργου.

  ΥΓ 1: Η τελευταία ανάπλαση του Παυσιλύπου έγινε επί δημαρχίας Αθ. Κανταρτζή πριν από δεκαετίες. Μια ανάπλαση που κρίθηκε πετυχημένη για την εποχή της. Όμως σημειώνουμε ότι και τότε υπήρχαν αντιδράσεις από ορισμένους, που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, περίπου παρόμοια επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποιούν οι πέντε – δέκα πολέμιοι του έργου και σήμερα.

  Υ.Γ.2: Ειλικρινά νιώθουμε θλίψη από τον τίτλο που επέλεξαν να χρησιμοποιούν οι αντιδρώντες στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «Φίλοι του Παυσιλύπου». Αν αυτοί είναι «Φίλοι του Παυσιλύπου» επειδή δεν θέλουν να γίνει το έργο και επιδιώκουν να χαθούν 8 εκατομμύρια, τότε εμείς που θέλουμε να γίνει το έργο τι είμαστε; Ας αντιληφθούν ότι το Παυσίλυπο ανήκει σε όλους τους Καρδιτσιώτες που το αγαπούν εξίσου και ίσως περισσότερο από αυτούς.

  Από τη Δημοτική Αρχή Καρδίτσας

  Δείτε επίσης