More

  Το ευρωπαϊκό βαμβάκι και η πρωτοβουλία EUCOTTON κερδίζουν τις εντυπώσεις στην Ιταλία

  Share

  • Η πρωτοβουλία EUCOTTON, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA), επικοινωνεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκά παραγόμενου βαμβακιού που σχετίζονται με την υψηλή του ποιότητα και τον υπεύθυνο τρόπο που αυτό παράγεται στα πλαίσια απολύτως ελεγχόμενων διαδικασιών που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική χρήση των εισροών με κυριότερη αυτών το νερό και τη χρήση μη γενετικών τροποποιημένων σπόρων.
  • Η βιωσιμότητα και ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού αναδείχθηκαν στην PhygitalSustainabilityExpo 2024, τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, όπου η πρωτοβουλίαEUCOTTON παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό, ενώ επίκειται ειδική εκδήλωση για μεγάλα brands στο Μιλάνο τον Ιούλιο
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας καλούνται να συμμετέχουν στην 1η συνάντηση για την παρουσίαση του EUCOTTON& της δυνατότητας παραγωγής 100% ιχνηλατίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου

  17/6/2024: Πριν από λίγες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε Ελλάδα και Ισπανία, τις χώρες που συγκεντρώνουν σχεδόν το 100% της Ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού, εκκίνησαν τη σπορά της νέας καλλιεργητικής περιόδου.  Οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται στενά για την προώθηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του EUCOTTON η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA).

  Για την Ελλάδα, το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δημιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς μεταποίησης και εξαγωγών. Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιμο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700εκατ ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως.

  Οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές βαμβακιού στην Ελλάδα και την Ισπανία, τις κυρίες χώρες παραγωγής του προϊόντος στην Ευρώπη, προσπαθούν να συνθέσουν τον ιστό αναδεικνύοντας την υψηλή τεχνογνωσία, την παράδοση και την υψηλή βιωσιμότητας της καλλιέργειας η οποία συνεισφέρει ουσιαστικά στις οικονομίες των χωρών παραγωγής αλλά και της Ευρωζώνης ολόκληρης. Επιδιώκεται η ιχνιλατήσιμη επεξεργασία της πρώτης ύλης με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

  Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής τουπαρουσιάστηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της PhygitalSustainabilityExpo(PSE) 2024. Η διήμερη διοργάνωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, προσελκύει κάθε χρόνοπερισσότερους από 10.000 επισκέπτες και προσεγγίζει ένα κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια θεατές. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τη SustainableFashionInnovationSociety,  πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο ImperialFora και είχε την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στην Ιταλία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής κυβέρνησης, της UNESCO, του FAO και πολλών ακόμη εθνικών και διεθνών οργανισμών.

  Την εκδήλωση επισκέφθηκαν οι Υπουργοί κκ. FabioRampelli, Αντιπρόεδρος της Βουλής, AdolfoUrso, Υπουργός Επιχειρηματικότητας, GilbertoPichettoFratin, Υπουργός Περιβάλλοντος, MaurizioLeo, Υπουργός Οικονομικών, GiuseppeConte, τέως πρωθυπουργός και άλλοι.Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση βράβευσης σχεδιαστών οι οποίοι προάγουν τη βιώσιμη μόδα και συμβάλλουν στο πολιτιστικό αποτύπωμα της Ιταλίας στο χώρο της μόδας, όπως οι Armani, Dolce&Gabbana,  BottegaVeneta, και άλλοι σημαντικοί οίκοι.

  Το EUCOTTON εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος κ. Αντώνιο Σιάρκο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία στην 1ο Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα για το Βαμβάκι. Στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από τη RAI, ο κ. Σιάρκος τόνισε: “Το ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας. Το EUCOTTON είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τομέα του βαμβακιού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιότητες βιωσιμότητας και ποιότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, καθώς και για την οργάνωση της Ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού στα πλαίσια της ιχνιλατήσιμης μεταποίησης μιας υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης για την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που μπορούν τεκμηριωμένα να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή τους προέλευση.»  

  Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Expo, η πρωτοβουλία EUCOTTON υποδέχθηκε τους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ρούχα από 100% ευρωπαϊκό βαμβάκι που ετοίμασαν σπουδαστές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος -Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Μόδας στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών και στο περιθώριο μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και του Τμήματος. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Τμήματος στο Κιλκίς στις 29/5 ειδικό σεμινάριο για το ευρωπαϊκό βαμβάκι  για περισσότερους από 70 σπουδαστές σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Βενετία Κουτσού.

  Στα επόμενα βήματα, η πρωτοβουλία EUCOTTON πραγματοποιεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη σε επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27/6 (PortoPalace, 12.00). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ενέργειες του ελληνικού κλάδου βάμβακός για τη δημιουργία ισχυρού brandname για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, και την ιχνηλασιμότητα αυτού προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται να μπορούν με αποδείξεις να ισχυριστούν ότι είναι 100% ευρωπαϊκά.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

  Το ευρωπαϊκό βαμβάκι,  αναγνωρισμένο όχι μόνο για την ποιότητά του και για τη δέσμευσή του στις βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές,  αλλά και για τα φιλόδοξα μέτρα που λαμβάνει στην προσπάθειά μείωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων μόδας οι οποίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

  Αφενός, το βαμβάκι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού ολόκληρων περιφερειών στην Ελλάδα και την Ισπανία εδώ και δεκαετίες, παρέχοντας ποιοτική απασχόληση και οικονομικές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους.  Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ασχολούνται με το βαμβάκι εδώ και αρκετές γενιές.

  Αφετέρου, ο τομέας του βαμβακιού στην Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη γεωργία. Όχι μόνο χρησιμοποιεί 100% μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους, αλλά υιοθετεί επίσης πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σύμφωνα με τις οποίες επιτυγχάνεται η ελεγχόμενη χρήση των εισροών και η περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ορθολογική χρήση του νερού, εφαρμόζοντας τεχνικές γεωργίας ακριβείας όπως η στάγδην άρδευση. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέθοδοι ανακύκλωσης νερού και συλλογής του νερού της βροχής για περαιτέρω εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EUCOTTON

  Η πρωτοβουλία EUCOTTON υλοποιεί από το 2022 εκτεταμένες δράσεις πληροφόρησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών σχετικά με την υψηλή ποιότητα και την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού.

  Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 – Enjoyit’sfromEurope.

  Για περισσότερες πληροφορίες: www.eucotton.eu

  Δείτε επίσης