Εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα την Τοπική Ιστορία και την ανασκαφική διαδικασία από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου

Share

Σχετικά με το μάθημα της Ιστορίας, η Ε΄ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου ολοκλήρωσε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέψεις. Στο πλαίσιο αυτό επισκέφτηκαν σημαντικά μνημεία της περιοχής μας, όπως τον Αρχαιολογικό χώρο των Γόμφων, το Βυζαντινό Κάστρο του Φαναρίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας.

Σε όλες τις επισκέψεις ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους και αρχαιολόγους. Ένας από τους στόχους των επισκέψεων ήταν να γνωρίσουν για τοποθεσίες και μέρη, που είναι μέσα στην καθημερινότητά τους αλλά γενικά αγνοούσαν την σύνδεσή τους με την τοπική ιστορία.

Επίσης εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία, οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν ψηφιακά στον Αρχαιολογικό χώρο «Πλάσι» στον Μαραθώνα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα «Museotek». Με ψηφιακά μέσα ξεναγήθηκαν στο πεδίο και ανακάλυψαν πολλά από τα εργαλεία και τα μυστικά της ανασκαφικής διαδικασίας. Τα ευρήματα που συνεχώς έρχονται στο φως αποκαλύπτουν πολλές πτυχές της ιστορίας και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Στη συνέχεια των δραστηριοτήτων, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης από τις τάξεις Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ του σχολείου. Με τη βοήθεια της ξεναγού, οι μαθητές γνώρισαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για τη λειτουργία του χώρου της Δωδώνης και για την εξέλιξή του στο πέρασμα του χρόνου. Γνώρισαν το σημαντικό αυτό μνημείο σε βάθος και ανακάλυψαν πόσο σημαντική είναι η αξιολόγηση των ευρημάτων και πόσο σπουδαίο είναι το έργο των αρχαιολόγων.

Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν ενεργό συμμετοχή και εκφράστηκαν με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.

Δείτε επίσης