Αντιπυρική νομοθεσία και αυτοδιοίκηση: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες-νομείς οικοπέδων και κτημάτων εντός οικισμών ορεινών χωριών

Share

Αντιπυρική νομοθεσία και αυτοδιοίκηση: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες-νομείς οικοπέδων και κτημάτων εντός οικισμών ορεινών χωριών

Απειλούνται με πρόστιμα και οι δήμοι ανέτοιμοι καλούνται να υπερβούν …την οργανωτική αν-ικανότητα τους!

Με πρόσφατη ανάρτηση η Δημοτική Αρχή Αργιθέας (και άλλων ΟΤΑ) για Πολιτική Προστασία/Ακαθάριστα Οικόπεδα, καλεί τους δημότες να εφαρμόσουν την ισχύουσα νομοθεσία περί δηλώσεων και καθαρισμού οικοπέδων, επισημαίνοντας τις κυρώσεις που επισύρει η μη υποβολή ηλεκτρονικά σχετικής Δήλωσης και τις συνέπειες σε περίπτωση ψευδών δηλώσεων (πρόστιμα – φυλάκιση κλπ).

Όμως προ του αιφνιδιασμού και του γενικού … “αλαλούμ”, που επιφύλαξε η κρατική μηχανή σε εκατομμύρια νομείς, μισθωτές και εικαζόμενους ιδιοκτήτες —καθότι το Κτηματολόγιο σε πολλές περιοχές δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη— οι οργανισμοί αυτοδιοίκησης (Δήμοι/Κοινότητες) οφείλουν παρά τις οργανωτικές αδυναμίες τους να ανασκουμπωθούν και να βοηθήσουν τους σε απόγνωση δημότες τους.

Δεν αρκεί μια απλή ανάρτηση μέσω ιστοσελίδων.

1. Απαιτείται αποστολή ενημερωτικού φύλλου σε καθέναν δημότη (κάτοικο και μη) για υποχρεώσεις και τρόπο εφαρμογής των νομικών υποχρεώσεων περί προληπτικής πυροπροστασίας.

2. Να ορίσει σε συνεργασία με Πυροσβεστική: Ποια κτήματα-οικόπεδα χρήζουν καθαρισμού εντός οικισμών και χώρων, που προβλέπει η πυροσβεστική διάταξη (Αρ. 21837 οικ.φ.700.20/2024) και η νομοθεσία (ν. 5075/2023 άρθρο 31: προσθήκη άρθ 53Α ν 4662/2020).

3. Η υποχρεωτική απομάκρυνση φυλλοστρωμάτων, ξερών χόρτων, κατακείμενων ξερών κλαδιών πώς θα γίνει και που θα πεταχτεί;

Ο οικείος Δήμος/Κοινότητα υποχρεούται να ανακοινώσει τρόπους και μέσα που οφείλει να διαθέσει, καθώς και εργαζόμενους που βρίσκονται στην υπηρεσία του (πάνω από 30-40 μέσω κοινωνικών προγραμμάτων) και πληρώνονται.

4. Υπάρχουν παρατημένα επί χρόνια οικόπεδα – κτήματα με κληρονόμους, που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν ή θέλουν να έχουν σχέση με αυτά: οι υπηρεσίες του δήμου είναι νομικά υπόχρεοι να προβούν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό όλων αυτών.

Υπάρχουν επίσης υπερήλικοι και παντελώς άποροι νομείς κτημάτων. Τι θα γίνει για αυτούς; Θα απειληθούν με εξοντωτικά πρόστιμα;

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η διοίκηση τοπικών υποθέσεων και γενικά η ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική είναι υπεύθυνη και δύσκολη υπόθεση.
Δεν είναι βόλτα …στην εξοχή και με λιακάδα.
Απαιτείται ιδρώτας, κούραση, εργατικότητα, προβλεπτικότητα, ενσυναίσθηση!

Η κρατική μηχανή, η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία έβαλαν ένα σύνθετο “διαγώνισμα, πρόχειρο και αιφνιδιαστικό”στους αιρετούς ΤΑ, στους Δήμους όλης της Χώρας. Θα δούμε τι βαθμολογία θα λάβει ένας έκαστος ….

Ελπίδα όλων: μην πληρώσει τη… νύφη τελικά ο απλός δημότης !

Δημήτρης Παπακώστας – Νομικός / Αιρετός ΤΑ (25 έτη)

3 Ιουνίου 2024

Δείτε επίσης