81 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μουζακίου

Share

81 Χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μουζακίου

Στις 8 Ιουνίου 1943, 81 χρόνια πριν, το Μουζάκι και τα γύρω χωριά δοκιμάστηκαν σκληρά από την αγριότητα και τη βία των κατακτητών.

Μεγάλη ιταλική δύναμη της Μεραρχίας Πινερόλο, που είχε την ευθύνη της Θεσσαλίας, προσπάθησε να περάσει τα στενά της Πόρτας για να εκδιώξει τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Η επίθεση των Ιταλών άρχισε τα ξημερώματα της 8ης Ιουνίου, αλλά η προσπάθειά τους να περάσουν από τα στενά της Πόρτας απέβη άκαρπη. Μετά από αυτό επιχείρησαν ελιγμό, από το Μουζάκι και την Πορτή, με σκοπό να πλαγιοκοπήσουν τους υπερασπιστές των στενών της Πόρτας.

Οι κάτοικοι του Μουζακίου από την προηγούμενη ημέρα, είχαν απομακρυνθεί στην πλειοψηφία από τα σπίτια τους. Στο πέρασμά τους οι Ιταλοί προχώρησαν σε πρωτοφανείς αγριότητες και βιοπραγίες και μάλιστα χωρίς κάποιο επιχειρησιακό σκοπό. Έκαψαν το σύνολο σχεδόν των κατοικιών, βασάνισαν και εκτέλεσαν εν ψυχρώ ανήμπορους κατοίκους που παρέμειναν στο Μουζάκι, λόγω αδυναμίας να απομακρυνθούν. Θανάτωσαν και έκαψαν μέσα στα σπίτια τους ,16 συνολικά άτομα.

Μια ανείπωτη τραγωδία! Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι : «Φεγγοβολούσε στον κάμπο το λαμπάδιασμα του Μουζακιού».

Εκτός από το Μουζάκι, θύμα των Ιταλών έπεσε η Πορτή, όπου πυρπόλησαν τα περισσότερα σπίτια, όπως επίσης και η Βατσουνιά. Στη Δρακότρυπα, οι κάτοικοι βλέποντας τους καπνούς στο Μουζάκι και πληροφορούμενοι τα γεγονότα, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν, απομακρύνθηκαν γρήγορα ανηφορίζοντας προς το δάσος.

Για άλλη μια φορά οι ισχυροί των όπλων και των πολεμικών μηχανών, κατάστρεψαν και λεηλάτησαν πόλεις, χωριά,αμάχους και γυναικόπαιδα.

Το Μουζάκι καταστράφηκε ολοκληρωτικά τρεις φορές στην ιστορία του. Και τις τρεις φορές ο τόπος μας βίωσε σκληρά το μένος, τη βαρβαρότητα και τα αντίποινα στην αντίσταση των κατοίκων. Εισέπραξε βίαια το μίσος των κατακτητών για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Και τις τρεις φορές όμως η πόλη ξαναγεννήθηκε και συνέχισε την πορεία της προς την πρόοδο και την ευημερία. Η πορεία της αυτή, βασίστηκε και βασίζεται, στη ισχυρή θέληση των κατοίκων της να συνεχίσουν την φιλειρηνική τους πορεία προς το μέλλον.

Βασικό συστατικό για την πρόοδο και τη συνοχή της κοινωνίας μας,αποτελεί η διατήρηση της ιστορικής της μνήμης και η σημερινή επέτειος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι αυτής.

16 Μουζακιώτισες και Μουζακιώτες εκτελέστηκαν την 8η και 9η Ιουνίου του 1943.

Η 8η Ιουνίου είναι ημέρα τιμής και μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.

Δεν πρόκειται να τους σβήσουμε από την μνήμη μας.

Άλλωστε, λαός που ξεχνάει το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ζήσει ξανά.

Φάνης Στάθης

Δήμαρχος Δ. Μουζακίου

Δείτε επίσης