Στον απόηχο της 31ης Πολιτιστικής Συνάντησης Παιδιών

Share

 

Η 31η Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών – NATIONAL CULTURAL CHILDREN’S MEETING που πραγματοποιήθηκε 15 – 19 Μαϊου 2024 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Πέντε ημέρες αφιερωμένες στα παιδιά και στη μαγεία των Λαϊκών Παραδόσεων, γνωρίζοντας τα οφέλη που αποκομίζουν από την ενασχόληση με την πολιτιστική κληρονομιά. Ήταν δε αφιερωμένη στα παιδιά όλου του κόσμου με θέμα: «Λαϊκές Παραδόσεις – Προνόμιο όλων». Η Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών ανήκει στα Φεστιβάλ του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®.

Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Καρδίτσας Μουζακίου, Σοφάδων και Παλαμά. Συμμετείχαν 25 χορευτικές ομάδες από την περιοχή της Καρδίτσας και την υπόλοιπη Ελλάδα. Από το εξωτερικό συμμετείχαν οι ομάδες: FABARIA FOLK από την Ιταλία και FOLKLORE CLUB “PISKAVICA” από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Οι 540 μικροί χορευτές παρέλασαν στις πόλεις, τραγούδησαν και χόρεψαν, σκορπώντας μηνύματα ελπίδας και χαράς με τα χαμόγελα, τους χορούς και τα τραγούδια τους.

Πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις:

  • «Μουσικά όργανα από όλο τον Κόσμο»: Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας 12 – 19 Μαϊου 2024. Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Νεολαίας του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος  CIOFF®.
  • «Συνάντησης Φιλίας»: στην καθιερωμένη «Ημέρα του Μικρού Λαογράφου» τα παιδιά αντάλλαξαν γνώσεις, έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια, δίδαξαν και διδάχτηκαν χορούς και από τις 3 χώρες. Γεύτηκαν δε την τοπική κουζίνα.
  • «Η Μαθητική Κοινότητα κοντά στις Παραδόσεις»: οι μαθητές των σχολείων της πόλης των Σοφάδων παρακολουθήσαν χορούς από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Βοσνία.

Η Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου, στο Δήμο Μουζακίου σε ένα λαμπερό κλίμα. Παντρεύοντας τη βυζαντινή ιστορία με τη λαϊκή παράδοση, το Κάστρο ζωντάνεψε και θυμήθηκε λίγο από την παλιά του αίγλη.

Οι χορευτικές ομάδες συμμετείχαν επίσης και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την έλευση από την πόλη της Καρδίτσας του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Παράλληλα τα παιδιά φύτεψαν «το δέντρο της φιλίας» στο Αθλητικό Πάρκο της πόλης μας.

Η δε Τελετή Λήξης της Συνάντησης ήταν αφιερωμένη στην τοπική λαϊκή παράδοση και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης του Παλαμά με σκοπό «…. Να χαρεί ο Τόπος». Κύκλιοι χοροί από όλους τους συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για να μοσχοβολησει ο ταλαιπωρημένος τόπος χαμόγελα, χορούς, χρώματα και τραγούδια.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά, τους χοροδιδασκάλους και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, διότι κρατούν το νήμα της συνέχειας των παραδόσεων, παίρνοντας στα χέρια τους τη σκυτάλη, για να συνεχίσουν την ιστορία κάθε τόπου. Φυσικά, ευχαριστούμε τους γονείς που καθοδηγούν τα παιδιά τους, ώστε να παραμένουν κοντά στις παραδόσεις, φωτίζοντας τις αξίες της ζωής.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν το σπουδαίο έργο που πραγματοποιείται με την Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών, και στέκονται πάντα αρωγοί. Με τη δική σας συμβολή έγινε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και όμορφη εκδήλωση που προσέφερε Αγάπη, Χαρά και Ελπίδα.

Οι Μικροί μας Λαογράφοι έδωσαν υπόσχεση Συνάντησης τον Μάιο του 2025 (11 – 18.05.2025), για να ζήσουν ξανά το γοητευτικό παραμύθι που φέρνει κοντά τους λαούς και προάγει τη Φιλία και την Ειρήνη, ταξιδεύοντας στα μονοπάτια της Παράδοσης.

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ» – CIOFF® GREECE – Association Folk KARAGOUNA

Δείτε επίσης