Σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου 25 & 26 Μαΐου το 11ο Συνέδριο Αγράφων

Share

Σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου 25 & 26 Μαΐου το 11ο Συνέδριο Αγράφων

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απο Δήμο Σοφάδων και Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών

*Συμμετοχή Προέδρου ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, Μάγια Τσόκλη, Καθηγητών

Στην Ιστορική Ρεντίνα «Την βασίλισσα των Αγράφων» και στα Λουτρά Σμοκόβου του Δήμου Σοφάδων, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαϊου, οι εργασίες του 11ου  Συνεδρίου των Αγράφων της Πίνδου με θεματολογία τον ΙΑΜΑΤΙΚΟ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Είναι θέματα αιχμής συνολικά για το νομό Καρδίτσας και η επιλογή τους απο τους οργανωτές, Δήμο Σοφάδων και Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών, έγινε με στόχους την ευρύτερη προβολή των δυνατοτήτων του τόπου μας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Μαϊου και ώρα 6:00 μμ στην πλατεία Ρεντίνας και την Κυριακή 26 Μαϊου στις 10:30 πμ στα Λουτρά Σμοκόβου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ: ΡΕΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α΄ ΡΕΝΤΙΝΑ: Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ώρα 6.00 μ.μ., Κεντρική Πλατεία

  • Προσέλευση Προσκαλεσμένων – Κοινού
  • Ξενάγηση στα Μουσεία και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου απο τον π. Νικ. Χαϊδά
  • Προσφωνήσεις: Σοφία Αλειφτήρα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, Κων/νος Σούφλας Γ.Γ. ΕΑΧ, Βασίλης Γούζιος Δ.Σ. Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο Δ.Ε. Ρεντίνας κ. Ξηρό Πέτρο

Χαιρετισμοί: Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή, Εκπρόσωπο Ε.Α.Χ., Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Βουλευτές, Δήμαρχοι

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

α) Από τον κ. π. Ευάγγελο Φεγγούλη, Πρωτοπρεσβύτερο, Θεολόγο, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Α.Χ. με θέμα: «Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός».

β) Από τον κ. Βασίλη Τσαντήλα, Πρόεδρο Ε.Α.Χ., π. Δήμαρχο με θέμα: «Η ίδρυση του Μουσ- είου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας και Αγράφων».

γ) Από την κ. Μάγια Τσόκλη δημοσιογράφος, π. Ευρωβουλευτής με θέμα: «Η συμβολή του τουρισμού στην τοπική οικονομία».

δ) Από την πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου

ε) Από τον πρόεδρο ΑΧΕΠΑ Ν. Υόρκης κ. Λάμπρο Λαμπράκο

Ερωτήσεις – Προτάσεις – Τοποθετήσεις

Φίλεμα στους παρευρισκόμενους

Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια Αγράφων από «Χοροπάτημα» Σοφάδων

Β΄ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 10.30 π.μ.

Προσέλευση προσκαλεσμένων – Κοινού, Περιήγηση Εγκαταστάσεις Λουτρών

Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο Λουτροπηγής κ. Ι. Κατσαρό Προσφωνήσεις: Αλειφτήρα Σοφία (Αντιδήμαρχος Δήμου Σοφάδων).

Γραμματεία: Καραντάνας Γιάννης (Πρόεδρος Συλλόγου Σμοκοβιτών Καρδίτσας) και Έφη Χαντζούλη (Πρόεδρος Συλλόγου Σμοκοβιτών Αθήνας), Γιάννης Κουτής (Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Χ.)

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:

α) Από τον κ. Δημοσθένη Κατσή, Δήμαρχο Σοφάδων, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρά Σμοκόβου – Δολοπία Α.Ε. Ο.Τ.Α. με θέμα: «Ο σχεδιασμός αξιοποίησης των Ιαμα- τικών Πηγών του Δήμου Σοφάδων».

β) Από τον κ. Κων/νο Κουσκούκη, Καθηγητή Δερματολογίας, Νομικό Πρόεδρο Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρο Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής με θέμα:

«Ιαματικός Τουρισμός: Ιαματική Ιατρική – Οικονομική Πρόοδος».

γ) Από τον κ. Αναστασίου Ιωάννη, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας με θέμα: Ο ιαματικός τουρισμός ως πλεονέκτημα τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλίας.

δ) Από εκπρόσωπο Κυβέρνησης

ε) Από την κ. Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρο Ε.Ο.Τ.

στ) Η κ. Όλγα Γκορτσή, Καθηγήτρια Γωοπονικής Σχολής Παν. Θεσσαλίας με θέμα: Γαστρονομικός τουρισμός.

Ερωτήσεις Προτάσεις Τοποθετήσεις πολιτικών και αυτ/κών στελεχών, φορέων

Φίλεμα στους παρευρισκόμενους

Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια Αγράφων από Χορευτικό Γυναικών Κέδρου.

ΡΕΝΤΙΝΑ «Η βασίλισσα των ΑΓΡΑΦΩΝ»

Η Ρεντίνα Αγράφων, χωριό με πλούσια ιστορία στο διάβα των αιώνων, ακόμη και σήμερα, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Σε στρατηγική θέση, επικοινωνίας των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, την περίοδο των Οθωμανών, εξελίχθηκε ουσιαστικά σε έδρα του Αρματολικού των Αγράφων και της Ρεντινιώτικης οικογένειας Κουτζαμπάσηδων Τσολάκογλου.

Σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου 25 & 26 Μαΐου το 11ο Συνέδριο Αγράφων
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ρεντίνας (17ος αιων.)

Το Μοναστήρι, οι Ιεροί Ναοί, τα Μουσεία: Εθνικής Αντίστασης, έργο αρχικά της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών επί Προεδρίας Βασ. Τσαντήλα και της Κοινότητας Ρεντίνας επί Προεδρίας Σταύρου Δρούγα, εγκαινιάστηκε στις 10/8/1990, Εκκλησιαστικό (Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης) που στεγάζεται στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, Ιστορίας και Λαογραφίας (ισόγειο Δημ. Σχολείου, δωρεά Συγγρού), τα ιστορικά γεγονότα στην Ρεντίνα, η σημερινή εικόνα με τα νεόκτιστα ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον σε προσκαλούν και σε αποζημιώνουν και με την διαδρομή των 55 χλμ. που συνδυάζει Λίμνη Σμοκόβου και Λουτρά Σμοκόβου.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΣΜΟΚΟΒΟΥ, ΚΑΪΤΣΑΣ, «ΣΟΥΛΑΝΤΑ»

Οι Σμοκοβίτες άρχοντες και στη συνέχεια μοναχοί, Μόσχος και Φράγκος το 1662 πρώτοι αξοποίησαν τις Ιαματικές Πηγές Σμοκόβου. Ο Αλή Πασάς της Ηπείρου, απολάμβανε τακτικά τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών του Σμοκόβου. Ακολούθησαν ιδιώτες και από το 1982 με πολιτική απόφαση του υπουργού εσωτε- ρικών Γεωργίου Γεννηματά η Κοινότητα Λουτροπηγής ανέλαβε τη λειτουργία των λουτρών και σήμερα συνεχίζει ο Δήμος Σοφάδων.

Τα νερά με θερμοκρασίες 24-41οC, προτείνονται για Λουτροθεραπ- εία, Νευροπάθειες, Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Εισπνοθεραπεία, Ρινοπλύσεις, Δερματοπάθειες, Ρευματοπάθειες.

Σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου 25 & 26 Μαΐου το 11ο Συνέδριο Αγράφων
4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αγράφων, στα Λουτρά Σμοκόβου 1990, από Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών με μεγάλη συμμετοχή κοινού, επισήμων.

Ξεχωριστές, αλλά σημαντικές είναι οι ιδιότητες των πηγών «Σουλαντά» και της Καΐτσας (Διαδημοτική Κτιμένης – Μακρυράχης).

Ο Δήμος Σοφάδων, διαθέτει έναν θησαυρό και από κοινού με την Πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσουν τις τρεις πηγές, δημιουργώντας σημαντικό πόλο έλξης και συνδυάζοντας Λίμνη Σμοκόβου, Μνημεία, Φυσικό Περιβάλλον, Τοπικά Προϊόντα να έχει πολλαπλά οφέλη, συνολικά ο Δήμος Σοφάδων και ο Νομός Καρδίτσας

4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αγράφων, στα Λουτρά Σμοκόβου 1990, από Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών με μεγάλη συμμετοχή κοινού, επισήμων.

Δείτε επίσης