ΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ… και ο φόβος της λαμαρίνας

Share

ΤΟ ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ… και ο φόβος της λαμαρίνας

Του Στέφανου Ζαφειρόπουλου αρχιτέκτονα

Η λαμαρίνα η λαμαρίνα όλα τα σφίγγει

Μας έπνιξε το Κουρο-Σιβο σα μια ζώνη

Αυτό λέει το ποίημα του Νίκου Καββαδία που μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο, όλοι μας θα το έχουμε σιγοτραγουδήσει.

Θα μου πείτε τι σχέση μπορεί να έχει η λαμαρίνα με το Παυσίλυπο.

Έχει και παραέχει. Καθώς η Δημοτική Αρχή προχωρά για 4η φορά στη δημοπράτηση του έργου της «ανάπλασης του Παυσίλυπου». Και αυτό είναι πρωτοφανές στα χρονικά εκτέλεσης δημοσίων η δημοτικών έργων. Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και ουσιαστικές. Μα ο δήμαρχος  προχωρά χωρίς να ακούσει όσους εκ σπουδών και εμπειρίας λένε «μην προχωρείτε θα προκληθεί μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός κοσμήματος της πόλης» (Ε.Γαλουσης ηλ.τ. 30/5) .

Και προχωρά με πείσμα βάσει των προδιαγραφών της προμελέτης η οποία όπως αποδείξαμε αλλοιώνει τον οικολογικό αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα του πάρκου και της πλατείας. Να ξέρει όμως η δημοτική αρχή πως αν το έργο ξεκινήσει δεν θα έχει ένα μόνο επιβλέποντα. Θα έχει και τους φίλους του Παυσίλυπου και άλλους έμπειρους πολίτες που θα παρακολουθούν, θα ενίστανται, θα καταγράφουν εκτροπές, διαφοροποιήσεις, νέες εγκρίσεις και δαπάνες.

Σίγουρα με την έναρξη του έργου θα περιφραχθεί το εργοτάξιο με λαμαρίνες. Αναγκαία προϋπόθεση για την ασφάλεια του έργου. Ως έργο χρηματοδοτούμενο από το Τ.Α.Α. έχει προθεσμία παράδοσης το τέλος του 2025. Οι διατάξεις του νόμου 4412 περί οριακής προθεσμίας είναι σαφείς. Άντε να πάρει και μισό χρόνο παράταση. Παράλληλα θα μπει σε μια περιπέτεια εγκρίσεων, αναθεωρήσεων, τροποποιήσεων και ενστάσεων.

Ο χρόνος δεν φτάνει. Το έργο θα απενταχθεί. Δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για να μπορέσει να επαναπροκηρυχθεί. Για να συνεχιστεί από ίδιους πόρους ούτε να το συζητάμε. Το έργο θα βαλτώσει και θα διαιωνίζεται στο χρόνο. Και τότε οι λαμαρίνες θα γίνουν  μόνιμες. Το Παυσίλυπο θα γίνει ταυτόσημο με τις λαμαρίνες που θα το πνίγουν και θα το σφίγγουν. Και τότε θα μιλάμε για τις «λαμαρίνες του Τσιάκου» Που θα σφίγγουν το Παυσίλυπο και θα μας πνίγουν. Θα μας πνίγουν σα μια ζώνη που λέει κι ο Καββαδίας. Για αυτό μιλάω για το φόβο της λαμαρίνας.

Δεν κινδυνολογώ. Προειδοποιώ.

Δείτε επίσης