Η Λαική Συσπείρωση θα συνεχίσει να πιέζει για να λύσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά και της Μηλίνας

Share

Η Λαική Συσπείρωση θα συνεχίσει να πιέζει για να λύσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά και της Μηλίνας

Η Λαική Συσπείρωση, θα συνεχίσει να πιέζει κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο, για να λύσουν τα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά και της Μηλίνας

Τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, στον Πλατανιά και στην Μηλίνα του Δήμου Νοτίου Πηλίου, και αφορούν τις λειψές αποζημιώσεις, τις καθυστερήσεις αποκατάστασης των ζημιών, με κίνδυνο να χαθεί και η τουριστική περίοδος και να έχουμε οικονομική καταστροφή πολλών κατοίκων, όπως επίσης και την απουσία ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, παραμένουν στην πλειοψηφία τους 9 μήνες μετά, και απ’ ότι φάνηκε και από τις απαντήσεις της περιφερειακής αρχής στην επερώτηση της Λαικής Συσπείρωσης στο Π.Σ (30/5/24), θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμα.

Στο ερώτημα των συμβούλων της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, για το πότε θα ολοκληρωθούν, η οριοθέτηση, ο καθαρισμός, η διευθέτηση της κοίτης με εκβαθύνσεις, κατασκευή τεχνικών στις όχθες – τοιχία, ζαρζανέτ, κ.α, στα ρέματα του Πλατανιά και της Μηλίνας, καθώς και η κατασκευή νέας γέφυρας μέσα στον Πλατανιά που καταστράφηκε, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν η εξής.

Η διαδικασία οριοθέτησης των παραπάνω ρεμάτων ξεκίνησε, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ολοκληρωθεί και από την πείρα που έχουμε, κρατά πολύ καιρό. Έγιναν καθαρισμοί σε ένα μέρος της κοίτης των παραπάνω ρεμάτων και όχι στο σύνολο, αλλά η διευθέτηση της κοίτης και τα αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που σχεδιάζονται θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, δηλαδή άγνωστο πότε.

Σχετικά με το πότε θα κάνει η περιφέρεια την γέφυρα στον Πλατανιά, πότε θα κάνει την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου Προμυρίου–Πλατανιά και σε όσα ακόμα σημεία χρειάζεται και πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου των δυο χωριών και γενικότερα του Νοτίου Πηλίου, η απάντηση ήταν ότι την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και των γεφυρών την ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών και για το αγροτικό οδικό δίκτυο, ο Δήμος. Από το υπουργείο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση πότε θα γίνουν γέφυρα και δρόμοι.

Σχετικά με το ερώτημα πως θα συμβάλει η περιφέρεια στην αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου στον Πλατανιά και στην Μηλίνα και στην ανάσυρση όλων των οχημάτων που παρασύρθηκαν στην θάλασσα, η απάντηση ήταν ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάσυρσης όλων των οχημάτων από την θάλλασα και ότι ολοκληρώνεται άμεσα η αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου της Μηλίνας, ενώ για το παραλιακό μέτωπο στον Πλατανιά δεν ειπώθηκε τίποτα.

Για την διάνοιξη του κατεστραμμένου μονοπατιού Πλατανιά – Μικρό, μήκους 540 μέτρων, προκειμένου να συνδεθούν οι δύο τουριστικοί οικισμοί, μας απάντησε ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος.

Στο ερώτημα αν θα γίνουν έγκαιρα και σωστά οι αναγκαίοι ψεκασμοί κουνουποκτονίας στην περιοχή, μας απάντησαν ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους τα κουνούπια έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Σε ότι αφορά το ερώτημα μας τι έκανε και τι θα κάνει η περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα, για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση, να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100% για την κατεστραμμένη οικοσκευή, του εξοπλισμού των καταστημάτων, των αγροτικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, στα χωράφια και στην παραγωγή, όπως επίσης για την επισκευή των σπιτιών, των καταστημάτων και αποκατάσταση χωραφιών, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς, για να υπάρχει πλήρης κάλυψη του ενοικίου από το κράτος, όσων πλημμυροπαθών δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για υπάρξει κάλυψη χαμένου εισοδήματος σε όλους τους πλημμυροπαθείς επαγγελματίες, αγρότες και αλιείς, για όσο δεν μπορούν να εργαστούν και για την αναστολή πληρωμής οφειλών ρεύματος, σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, απάντησε ότι αυτά είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης, λες και δεν το γνωρίζαμε. Εμείς ρωτούσαμε πως τα διεκδικεί, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων, πιθανόν να μην τα θεωρεί προβλήματα.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα περισσότερα προβλήματα των πλημμυροπαθών του Πλατανιά, της Μηλίνας και γενικότερα του Νοτίου Πηλίου, θα τους βασανίζουν για πολύ καιρό ακόμα, αν δεν κινητοποιηθούν οργανωμένα για να υποχρεώσουν κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο να τα λύσουν. Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, θα είναι σταθερά στο πλευρό τους, αναδεικνύοντας τα και πιέζοντας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις.

31/5/2024

Δείτε επίσης