Ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλίας

Share

Ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλίας

Ξυλομένος Κωνσταντίνος Πολιτικός μηχανικός Msc και Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Αντιπλημμυρικά
Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “ΑλλΑΓή_στην ΠΡάΞΗ” πρ.Αντιδήμαρχος


Λίγες μόνον ημέρες πριν το Πάσχα ψηφίστηκε στην ολομέλεια της βουλής, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και μόνον, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την εκχώρηση των νερών της Θεσσαλίας σε ιδιώτες. Η σύσταση ιδιωτικού φορέα με τη μορφή Α.Ε. για τη διαχείριση των υδάτων (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.), αγνοώντας παντελώς και την ΚΕΔΕ, αποτελεί ακόμη μια αντί-αυτοδιοικητική πρακτική της κυβέρνησης με καταστροφικές συνέπειες.

Η παραχώρηση ενός ακόμη δημόσιου αγαθού όπως το νερό σε ιδιωτικά συμφέροντα με fast track διαδικασίες και προσχηματική διαβούλευση η οποία βέβαια δεν έτυχε της δημοσιότητας που θα έπρεπε για ευνόητους λόγους, ναρκοθετεί το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου.

Η Ολλανδική εταιρεία ΗVA η οποία και εκπόνησε το Master Plan σε χρόνο ρεκόρ μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης, προτείνει την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, την στιγμή που ο αντίστοιχος φορέας στη χώρα της είναι δημοσίου συμφέροντος.

Η προχειρότητα και η αδιαφάνεια αποτελούν ταυτόσημες έννοιες με τις κυβερνητικές πολιτικές της γαλάζιας παράταξης, η οποία και λειτουργεί με μικροπολιτικούς όρους αν όχι εκδικητικούς, λόγω της ήττας που υπέστη ο εκλεκτός της πρώην περιφερειάρχης.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και ιδιαίτερα στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας με τις πρόσφατες θεομηνίες, έδειξε ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά η διαχείριση των υδατικών πόρων και να επανασχεδιαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) για την περιοχή που εκπονήθηκαν και δημοσιεύτηκαν το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επικαιροποιήθηκαν και δεν αναθεωρήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Επιπλέον, δεν έγινε το ελάχιστο αντιπλημμυρικό έργο για να προστατευτούν οι περιοχές που είχαν υποδειχτεί ως επικίνδυνες από τα παραπάνω σχέδια, παρά μόνον κάποιες σημειακές αποκαταστάσεις που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ και αυτές μετά τον Ιανό.

Το επιτελικό κράτος απέτυχε σε έναν ακόμη τομέα όπως αυτόν της πολιτικής προστασίας και φέρει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Η ΝΔ, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ιδιωτικά συμφέροντα και πιστά προσηλωμένη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν θα δίσταζε να βάλει «χέρι» ακόμη και στο νερό. Η εκχώρηση στον Ο.ΔΥ.Θ. Α.Ε. αρμοδιοτήτων όπως ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, η εφαρμογή των ΣΔΚΠ και ΣΔΛΑΠ κ.α με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, αποδεικνύει την εμμονική και απολύτως εχθρική θέση της σε κάθε τι δημόσιο.

Τα δημόσια πανεπιστήμια όμως της χώρας όσο και εάν προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα απαξιώσουν, έχουν πολύ αξιόλογους επιστήμονες όλων των εμπλεκόμενων τομέων και ιδιαίτερα υδραυλικούς μηχανικούς, με τεχνογνωσία και εμπειρία στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.

Η εμπορευματοποίηση ενός φυσικού αγαθού όπως το νερό που είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως Δημοτική παράταξη αλλά και ως ενεργούς πολίτες γενικότερα.

Καλούμε το ανώτερο θεσμικό όργανο, το Δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας και την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, να εκφράσουν την έμπρακτη αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων της Θεσσαλίας που επιχειρείται από την κυβέρνηση και να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Δείτε επίσης