Επιστολή στην Αρχαιολογία Καρδίτσας και στο Δήμο Μουζακίου για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Επισκοπής

Share

Επιστολή στην Αρχαιολογία Καρδίτσας και στο Δήμο Μουζακίου για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Επισκοπής

Επιστολή στην Αρχαιολογία Καρδίτσας και στον Δήμο Μουζακίου προκειμένου ο Αρχαιολογικός χώρος της ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ να συντηρηθεί ,να καθαριστή ,να αναδειχθεί και να καταστεί πόλο έλξης και βασικός προορισμός των επισκεπτών της περιοχής μας , Σχολικών μονάδων , Συλλόγων οργανωμένων εκδρομέων και των κατοίκων του Δήμου μας

ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΑΡΙΘ ΠΡΩΤ 218804/21.5.024

ΠΡΟΣ

Κ. ΒΑΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Όπως πολύ καλά γνωρίζεται ενάμιση χιλιόμετρο ΒΑ του Μουζακίου στη θέση ΕΠΙΣΚΟΠΗ βρίσκονται σήμερα τα ερείπια της πόλης των Αρχαίων Γόμφων, με σημαντικά ευρήματα που μπορεί να δει ο επισκέπτης , όπως αρκετοί τάφοι της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου του νότιου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, την εξωτερική παρειά του τείχους εξήντα τριών (63) μέτρων ,δύο πύργους που απέχουν μεταξύ τους τριάντα τρία (33) μέτρα , τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου καθώς και τμήμα μεγάλης οικίας των Ρωμαϊκών χρόνων .

Η περιοχή αυτή έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Αρχαιολογικός αυτός χώρος λειτουργεί υπό την ευθύνη του τμήματος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καρδίτσας με έδρα το Μουζάκι.

O Αρχαιολογικός αυτός χώρος αποτελεί τον βασικό πυλώνα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας, και πάρα πολλά σημαντικά ευρήματα κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσειο Καρδιτσας με σημαντικότερο τη σαρκοφάγο- λάρνακα με ανάγλυφη αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης,

Για το λόγο αυτό θα πρέπει ο χώρος αυτός να συντηρηθεί να αναδειχθεί και με την συνεργασία του Δήμου Μουζακίου να καταστεί πόλο έλξης και βασικός προορισμός των επισκεπτών της περιοχής μας , Σχολικών μονάδων , Συλλόγων ,οργανωμένων εκδρομέων και των κατοίκων του Δήμου μας .

Με αφορμή επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Μουζακίου κ. Καταραχιά προς τον Πρόεδρο της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. , με αίτημα την ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου που περιβάλλει την παραπάνω αρχαιολογική περιοχή στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της εταιρείας στα μέρη που δραστηριοποιείται θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε όπως :

Α . Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπηρεσίας σας να φροντίσετε με το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μουζακίου αυτός ο χώρος να συντηρηθεί , να καθαριστεί και αν είναι εφικτό να υπάρχει στο χώρο κάποιες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες ένας υπάλληλος του τμήματος Αρχαιολογίας Μουζακίου

Β. Να τοποθετηθεί στον αρχαιολογικό χώρο μια μεγάλη πινακίδα που θα ενημερώνει τους επισκέπτες περιληπτικά που βρίσκονται και τι βλέπουν .

Γ. Επίσης στην είσοδο του Μουζακίου να τοποθετηθεί μια πινακίδα ενημερωτική για την κατεύθυνση του Αρχαιολογικού Χώρου της Επισκοπής ( π.χ συνημμένη ) .

Τα έξοδα και για τις δύο πινακίδες θα καλυφθούν από χορηγίες πολιτών αυτό που θέλουμε από εσάς είναι τα κείμενα .

Και τέλος θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν στο πρόγραμμα της Αρχαιολογίας Καρδίτσας υπάρχει η συνέχιση των ανασκαφών στον χώρο των Αρχαίων Γόμφων .

Με τιμή Μπάλλας Ηλίας

Κοιν/ση Δήμαρχο Μουζακίου κ Φάνη Στάθη

Δείτε επίσης