42ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων

Share

ΤΟ 42ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

   Συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων, το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, κορυφαίος θεσμός του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ, ένας ιστορικός χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος και διεθνώς.

Σαρανταδύο (42) χρόνια ουσιαστικής παρέμβασης, διαμέσου του Πολιτισμού της Τέχνης και της Μουσικής στην προβολή του τόπου μας πανελλαδικά και παγκοσμίως και στην οικονομική, τουριστική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής μας έχει καταφέρει να επιτύχει το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Για πρώτη φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας πραγματοποιείται για δύο συνεχόμενες μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων και συγκεκριμένα σήμερα Παρασκευή 17 και αύριο Σάββατο 18 Μαϊου 2024, με τη συμμετοχή χορωδιών (Θεσσαλονίκη, Λουτράκι, Σοφάδες, Λαμία, Λιτόχωρο) και την τιμητική εκδήλωση του  Πρωτοψάλτη, Χοράρχη, καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθηγητή Ανώτερων  Θεωρητικών, μέλος  Επιτροπών Πτυχιακών και Διπλωματικών Εξετάσεων, Συγγραφέα κ. Περικλή Μαυρουδή.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και φέτος θα αποκεντρωθεί για πρώτη φορά για δύο συνεχόμενες μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων (Συνδιοργανωτής ο Δήμος Σοφάδων) και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ¨Ναϊάδες¨ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα του Νομού Καρδίτσας. Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ένας μεγάλος θεσμός, με τον οποίο γίνεται ουσιαστική αισθητική παρέμβαση στην ουσία της Καλλιτεχνικής Αγωγής και Παιδείας, έχει καθιερωθεί πια στην Καρδίτσα.

     Στον μεγαλύτερο και Iστορικότερο Χορωδιακό θεσμό της Ελλάδος και απ’ τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως, με μεγάλη συμμετοχή και φέτος Χορωδιών και Ορχηστρών, πραγματοποιείται κάθε βράδυ ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο για πολλούς συνθέτη, τον Ludwig Van Beethoven και συγκεκριμένα στο κορυφαίο Χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν , αθάνατο έργο του μεγάλου Συνθέτη, που γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται φέτος διακόσια (200) χρόνια από τη σύνθεση της 9ης Συμφωνίας.

 Επίσης, Το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του (1824- 1884), στον Giacomo Puccini (1858-1924) για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του, στον Luigi Nono (1924-1990) για τα εκατό (100) χρόνια από τη γέννησή του, στον Αυστριακό συνθέτη Anton Bruckner (1824-1896) για τα διακόσια (200) χρόνια από τη γέννησή του και στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Δροσίτη (1957).

Οι καλύτερες χορωδίες που θα λάβουν μέρος, μπορούν να εκπροσωπήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και τη χώρα μας σε σπουδαία, Μουσικό-Χορωδιακά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως στο Castellamare di Stabbia (Νάπολη) της Ιταλίας, στο Νόβισαντ της Σερβίας (26 Απριλίου 2025) και στη Νίς της Σερβίας (Αύγουστος 2024)κ.α.

Επίσης, μπορούν να λάβουν μέρος στο σημαντικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO.

      Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ης ΗΜΕΡΑΣ – 42ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σοφάδων- ΩΡΑ 8:30 μ.μ

1) Η Μικτή Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Θρησκευτικής Μουσικής Λουτρακίου υπό τη διεύθυνση του Γρηγόρη Παντελέων

2)  Η Σχολική Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Ζάχου

3) Η Παραδοσιακή Χορωδία ¨ΑΝΑΣΑ¨ του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου υπό τη διεύθυνση της Μαρίκας Φωτοπούλου

Κοινό έργο: Χορωδιακό έργο  «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία (1824-2024) του Λ. Β. Μπετόβεν

Δείτε επίσης