Κυνήγι, Χόμπι ή μαγκιά;

Share

Κυνήγι, Χόμπι ή μαγκιά;

Γράφει ο Δημήτρης Σκουμής

Μια δραστηριότητα που έχει τις ρίζες της από αρχαιοτάτων χρόνων είναι η θήρα, το γνωστό σε όλους μας Κυνήγι…

Στην προϊστορική εποχή βέβαια το κυνήγι ήταν συνδεδεμένο με την επιβίωση. Ύστερα όμως από την ικανότητα του ανθρώπου να εξημερώσει κάποια άγρια ζώα άρχισε να γίνεται ολοένα και μικρότερη η ανάγκη για να κυνηγήσει. Ποιος δεν ξέρει άλλωστε στην αρχαία ελληνική μυθολογία την θέα του κυνηγιού, τη θεά Άρτεμις που προστάτευε τα θηράματα αλλά και τους κυνηγούς;

Στη σημερινή εποχή το κυνήγι έχει φανατικούς φίλους και αντίστοιχα φανατικούς εχθρούς. Η καθεμία από τις δύο πλευρές προβάλει τα επιχειρήματα της εναντίον της άλλης και ο καθένας από εμάς είτε συμφωνεί με τη μία ή την άλλη πλευρά ή στην πλειοψηφία των ανθρώπων απλώς αδιαφορεί.

Σημασία νομίζω δεν έχει με το ποιο στρατόπεδο ή όχι θα ταχθεί κάποιος όσο να καταλάβουμε καλά με το τι προσφέρει το κυνήγι ως δραστηριότητα στην κοινωνία, στην τοπική οικονομία κάθε περιοχής, στην οικονομία της χώρας, τον τουρισμό, το εμπόριο και τελευταίο και σημαντικότερο στο ίδιο το φυσικό περιβάλλον και στη συνέχεια να βγάλουμε το συμπέρασμά μας.

Άνθρωπος που δηλώνει κυνηγός αλλά αγνοεί βασικούς κανόνες και αρχές που διέπουν το κυνήγι θεωρώ ότι βρίσκεται σε λάθος πλευρά χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο αριθμός των κυνηγών στο Ελλαδικό χώρο υπολογίζεται περίπου στις 200.000 χωρίς αυτό το νούμερο να δηλώνει τον ακριβή αριθμό γιατί προκύπτει από τις ενεργές άδειες και όχι από το πόσοι ασχολούνται με το κυνήγι περιστασιακά, ως χόμπι, ως αθλητική δραστηριότητα, ως ευκαιρία να αποδράσουν με φίλους τους κυνηγούς στην ύπαιθρο χωρίς απαραίτητα να κυνηγήσουν, εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών που τα τελευταία χρόνια αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την ενασχόληση με το κυνήγι.

Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον,
Η ψυχική υγεία,
Η αποσυμπίεση από τα προβλήματα της καθημερινότητας και ιδίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα,
Η προετοιμασία για την κυνηγετική περίοδο,
Οι παρέες και οι συναντήσεις τους,
Η εκτροφή κυνηγετικών σκύλων,
Η συμβολή στην διατήρηση της ισορροπίας των ειδών,
Η συμβολή στην τοπική οικονομία,
Η προστασία του φυσικού τοπίου,
Η έλεγχος του πληθυσμού κάποιων άγριων ειδών όπως του αγριόχοιρου που όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες η θήρα είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ελεγχθεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στον Ελλαδικό χώρο.

Αυτά είναι κάποια μόνο από εκείνα τα θετικά που προσφέρουν το κυνήγι και οι κυνηγοί.

Φυσικά υπάρχουν και αρνητικά, πολλά…

Όμως θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογέματο και όχι μισοάδειο…

Θα αναφέρω ένα και μόνο αρνητικό το οποίο λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας το συνάντησα αρκετές φορές και ακόμα και τώρα δεν μπορώ να δεχτώ ότι για το χόμπι τους(έτσι δηλώνουν οι περισσότεροι), ενήλικες άνθρωποι , να τσακώνονται και στη χειρότερη να ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ μεταξύ τους…..

Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ …

ΓΙΑΤΙ…;;;

Για λίγα κιλά κρέας; Για τον εγωισμό και το χειροκρότημα; Για τη μαγκιά;;;

Θίγω μόνο αυτό γιατί το θεωρώ απαράδεκτο, ανεξήγητο και μου θυμίζει την φύση των άγριων θηρίων, αλλά κρατώντας ένα όπλο στα χέρια.

Υ.Γ Ένας κυνηγός σε κυνήγι αγριογούρουνου άκουσε θόρυβο, σήκωσε το όπλο, πάτησε τη σκανδάλη και πυροβόλησε ….
Στο σημείο που υποτίθεται ήταν το θήραμα βρέθηκε χτυπημένος και νεκρός με το βόλι μέσα στο αυτί ένας από την “παρέα” τους…
Ήταν ο ανιψιός του…

Υ.Γ 1. Το κυνήγι είναι χόμπι όχι μαγκιά
Υ.Γ 2. Δεν υπήρξα ΠΟΤΕ κυνηγός και ούτε θα γίνω.
Υ.Γ 3. Κυνηγήστε όσοι θέλετε, όσο επιτρέπεται σύμφωνα με τους νόμους και του ηθικούς κανόνες ΑΛΛΑ ΜΗ ΣΚΟΤΩΝΕΣΤΕ.

Δημήτρης Σκουμής

Δείτε επίσης