Ευτυχώς ! …η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, ελέγχει τη νομιμότητα αναθέσεων …

Share

Ευτυχώς ! …η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς, ελέγχει τη νομιμότητα αναθέσεων …

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η νέα Καλλικρατική Αυτοδιοίκηση (2011 και εφεξής) και ιδιαίτερα κατά και μετά την εποχή της πανδημίας ( Covint 19) και την κατάργηση των Επιτρόπων ( προληπτικός έλεγχος) κινείται σε μονοπάτια αδιαφάνειας , μη δημοσιότητας και μη παραγωγής έργων.

• Σταματημένες εργολαβίες , συνεχείς παρατάσεις και το πιο εξοργιστικό με “αναθεωρήσεις” τιμολογίων , όπου η κοινή γνώμη αγνοεί το ύψος των νέων επιβαρύνσεων και τις επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ εταιριών έργου ή μελετητικών γραφείων.

^Απευθείας αναθέσεις επί παντός επιστητού —πέραν των αναγκαίων για ύδρευση και δημόσια υγεία — ,διαδικασίες χωρίς δημοσιότητα με διαπραγμάτευση κλειστού αριθμού εργολάβων ή μελετητών .

^Τα χρήματα ρέουν άφθονα , ζαλίζουν τα ποσά που βρίσκονται βαλτωμένα στα ταμεία των δήμων ( βλ κόμβο διαλειτουργικότητας υπουργείου εσωτερικών ) , στις τράπεζες.

•• Έργα όμως δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνονται επί μακρό χρόνο , διαρκείς και αλλεπάλληλες οι …παρατάσεις !

Εργολάβοι προσφέρουν απίθανες εκπτώσεις —άνω των 35-55%!!!!— και με βεβαιότητα είτε τα έργα θα εκτελεστούν κακότεχνα και με μη αξιόπιστα υλικά , είτε θα καρκινοβατούν …

^Το μεγάλο έργο της διαφάνειας και ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των δημοτικών οργάνων καλείται να εκτελέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση , τα άξια και έμπειρα στελέχη της , ο Συντονιστής και εν τέλει ο ΓΓ , που καθοδηγεί το όλο έργο .

••• Χάρι στην μακρόχρονη εμπειρία και γνώσεις του, ο επί πολλές τετραετίες Αυτοδιοικητικός ( Δήμαρχος Λαρισαίων – ΔΣ ΚΕΔΕ -Εποπτικό ΚΕΔΕ – ΔΣ ΔΕΥΑΛ ) Κώστας Τζανακούλης μπορεί και ανταποκρίνεται στο βαρύ έργο κρίσης των πράξεων των ΟΤΑ , ώστε οι αναθέτουσες δημοτικές αρχές να κινούνται στα πλαίσια των νόμων, να είναι και να φαίνονται έντιμες στη διαχείρηση δημοσίου χρήματος και εσόδων από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και φόρους .

^ Πρόσφατα το έμπειρο μάτι των στελεχών της Αποκ Διοίκησης Θεσσαλίας εντόπισαν ασυμβίβαστο στην ανάθεση Μελέτης Γεωτεχνικής Μελέτης ύψους άνω των 160.000€ ( κατολισθητικά φαινόμενα – τοιχεία αντιστήριξης στο Μορφοβούνι Δήμου Λίμνης Πλαστήρα ).
Ακυρώθηκε η απόφαση , βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στην επιτροπή άρθρου 152.
^ Μη έχοντας τα στοιχεία του φακέλου, φυσικά και αυτονόητα δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης .

* Όμως τίθεται ένα ζήτημα , ιδίως για τον νομό Καρδίτσας , όπου για χρόνια υπάρχει ένα πέπλο « μη πλήρους διαφάνειας», μη δημοσιότητας και κακής νοούμενης “πατριωτικής“ αλληλεγγύης μεταξύ τοπικών γραφείων με …”μπάρμπα στην Κορώνη”-(εξουσία) ,με κορυφαίο πρόσφατο παράδειγμα προς αποφυγή , ο διορισμός ως “ειδικού συμβούλου” Περιφερειάρχη
( περίοδο 2019-23) ανώτερου στελέχους τεχνικής υπηρεσίας της ίδιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας …!

Τέτοια φαινόμενα που πλήττουν την καθαρή εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να καυτηριάζονται , να μην επαναλαμβάνονται και να διορθώνονται από τις νέες αιρετές τοπικές εξουσίες
( περιφέρειας -αντιπεριφέρειας -δήμων ).

Ας αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο τους οι άξιοι Μηχανικοί Περιφέρειας και ΟΤΑ , ας αξιολογούνται δίκαια και ας πάψουν να ανακατεύονται «ειδικοί» σύμβουλοι εκ των άνω και πλαγίως ( κομματικά κέντρα ).

Δεν υπαινισσόμαστε τίποτα , απλά θέτουμε τα σωστά όρια άσκησης πολιτικής υπέρ της ίσης μεταχείρισης όλων των περιοχών , ορεινών – πεδινών -αστικών !

^ Οι δημότες απαιτούν επιτάχυνση έργων και διαφανείς τίμιες διαδικασίες με ίση μεταχείριση εργολάβων και μελετητών.

* Ορθά η “Αποκ Διοίκηση” ασκεί τα νόμιμα και ας γνωρίζουν όλοι οι Υπόχρεοι κατά Νόμο και όρκο που έχουν δώσει, ότι στο τέλος υπάρχει και ο καταλογισμός από ανεξάρτητα ελεγκτικά δημόσια δικαστικά και κρατικά όργανα …!

Η λογοδοσία -που επιτέλους καθιερώθηκε με πρόσφατο νόμο του 2023 ανά δίμηνο στους ΟΤΑ – πρέπει να γίνεται με ουσιαστικό και πανηγυρικό τρόπο , με ανοιχτά τα ΔΣ των Δήμων και πλήρη δημοσιότητα στην κοινή γνώμη – ΜΜΕ – Τύπο .

• Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι παραγωγική-δημιουργική -ουσιαστική , να είναι και να φαίνεται έντιμη και με χρηστή διαχείριση πόρων , εξάπαντος !!!

•• Τα αξιώματα είναι θέσεις ευθύνης …δεν προορίζονται για επίδειξη και νομή εξουσίας υπέρ «κολλητών και υποστηρικτών»…

Δημήτρης Παπακώστας 17-4-24

Δείτε επίσης