Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την κατασκευή νέου κτιρίου του ΕΕΕΕΚ Bόλου

Share

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την κατασκευή νέου κτιρίου του ΕΕΕΕΚ Bόλου

Επερώτηση προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, σχετικά με ανέγερση νέου κτηρίου για τις ανάγκες ειδικής εκπαίδευσης και για την ασφάλεια των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Βόλου

Στον Βόλο, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα σχολικής στέγης, υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με το κτίριο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Βόλου (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ), που σύμφωνα με τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και γονιών, οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες για την φιλοξενία και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Αυτή τη στιγμή το ΕΕΕΕΚ Βόλου, στεγάζεται σε ένα κτίριο που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές για σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, με συνέπεια το κτιριακό θέμα και η επικινδυνότητα που απορρέει από αυτό να δημιουργεί καθημερινά λειτουργικά προβλήματα.

Το κτήριο δεν είναι κατάλληλο για σχολική μονάδα ΕΑΕ καθώς ο αρχικός σχεδιασμός δεν ήταν για τέτοιου τύπου σχολική μονάδα. Εκτείνεται σε 5 διαφορετικά επίπεδα, ενώ οι χώροι των 3 εργαστηρίων βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου, με συνέπεια οι μαθητές σε αναπηρικά αμαξίδια και οι μαθητές με έντονα κινητικά προβλήματα να μετακινούνται με το ασανσέρ σε συνδυασμό με ράμπες και αναβατόρια.

Επιπλέον, κάθε επίπεδο δεν διαθέτει καν τουαλέτες μαθητών, με αποτέλεσμα αυτό να απαιτεί επιπλέον μετακινήσεις με συνοδεία βοηθού. Το τελευταίο διάστημα έχει χαλάσει και η αντλία ακαθάρτων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν οι τουαλέτες. Οι υπόλοιπες αίθουσες στο σύνολό τους είναι μικρές και δεν καλύπτουν τα απαιτούμενα τετραγωνικά για μεγάλο αριθμό μαθητών. Απουσιάζουν δε βασικές αίθουσες, τη στιγμή που σύγχρονα σχολεία που καλύπτουν ανάγκες μαθητών με αναπηρία στον σχεδιασμό τους έχουν αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης, αίθουσα χαλάρωσης, σύγχρονο θεραπευτήριο, πισίνα καθώς όλα αυτά αποδεδειγμένα βοηθούν την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία.

Επόμενα, η ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου για το ΕΕΕΕΚ Βόλου, με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές για σχολεία ΕΑΕ, κρίνεται ως άμεση ανάγκη, είτε σε παρακείμενο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου επί της οδού Φυτόκου, είτε σε όμορο οικόπεδο του 10ου Γυμνασίου Βόλου στην περιοχή Διμηνίου, είτε σε κάποιο άλλο κατάλληλο σημείο.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, επερωτάμε την περιφερειακή αρχή:

  • Αν προτίθεται σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, να προχωρήσει στην ανέγερση νέου κτιρίου που να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και την αναγκαία ασφάλεια των μαθητών για το ΕΕΕΕΚ Βόλου;
  • Τι προτίθεται να κάνει για να καλυφθούν συνολικά οι αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης στον Δήμο Βόλου;

15/4/2024

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Γεωργαδάκης Θεόδωρος

Δείτε επίσης