Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Share

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Γράφει ο Δημήτρης Ντούσας

Η αρχαία Ιθώμη (Φαναρίου και περιχώρων) είναι γεμάτη από αρχαία μνημεία ναών προς τιμήν θεοτήτων του Δωδεκάθεου καθώς και από βυζαντινά, χριστιανικά μνημεία ναών.

Σύμφωνα με την άποψη φίλου μου αρχαιολόγου, που του έδειξα τις φωτογραφίες, στις φωτογραφίες βλέπουμε:

1. Επτά αρχαίες κολώνες (κίονες) δωρικού ρυθμού, της ελληνιστικής εποχής και πίσω, πριν δηλαδή από τον θάνατο του μεγάλου Αλεξάνδρου το 323 π. Χ..

2. Δύο κομμάτια από τμήμα χριστιανικού – βυζαντινού ναού, που δείχνουν έλικες από κλήμα αμπέλου. Τα κομμάτια αυτά είναι χτισμένα στον ναό του Αγίου Σεραφείμ!

3. Δύο αρχαία επιστήλια, δωρικού ρυθμού, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της πόρτας του ναού του Αγίου Σεραφείμ. Τα επιστήλια αυτά, και το άσπρο και το μαυριδερό, έμπαιναν ως επιστέγασμα σε τετράγωνες κολώνες σε πόρτες αρχαίων ναών ή σπιτιών. [Το γιατί το ένα είναι λευκό ίσως να οφείλεται στον καθαρισμό του με κάποιο υγρό]

4. Ένα σκαλιστό επιστέγασμα σε παραστάδα (στύλο) σε πόρτα ή σε ναό. [Μιλώ για αυτό που είναι στα σκαλοπάτια]. Μπορεί όμως να είναι και τμήμα από κοσμήτη σε διόροφο κτήριο. Ο κοσμήτης είναι που χώριζε το ισόγειο από τον πρώτο όροφο από την μια άκρη ως την άλλη και χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικό στοιχείο. Άλλα δύο τέτοια επιστεγασματα έχουν θαφτεί από αυτούς που έφτιαξαν την αυλή της συγκεκριμένης εκκλησίας του χωριού μας! Είναι πιθανό, όμως, να ήταν αρχαίο επιστήλιο, που αργότερα στα χρόνια του Βυζαντίου δέχτηκε τη αισθητική του. Είναι μάλλον από ασβεστόλιθο.

Ο αρχαιολόγος Αντώνης μου είπε πως η ασφαλής διατύπωση σωστής κρίσης προϋποθέτει τη συσχέτιση και με άλλα αρχαία αντικείμενα της περιοχής.

Δεν γνωρίζω αν έχει ενημερωθεί η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων, αλλά η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει σαν ιστορική κοινότητα να τα αναδείξουμε.

Υπάρχουν ασφαλώς και άλλα μνημεία αρχαίας, βυζαντινής και οθωμανικής εποχής, που θα πρέπει κι αυτά να τα αξιοποιήσουμε ιστορικά και τουριστικά, όπως είναι για παράδειγμα τα λουτρά!

Σας ενημερώνω πως στο διαδίκτυο λειτουργεί Κανάλι του Ανοικτού Φιλοσοφικού Σχολείου, με το όνομα ΑΝΟΙΚΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ -ΝΤΟΥΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ή “@ddousas”, όπου μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν και να δείτε το βιντεοσκοπημένο 15′ μάθημα για την αρχαία Ιθώμη (Φαναρίου και περιχώρων), με εισηγητή τον Ντούσα Δημήτρη. Είναι με τον αριθμό 54ο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάθομαι και σκέφτομαι τι είδους άνθρωποι είμαστε εμείς οι νεοέλληνες και ιδιαίτερα οι Φαναριώτες:

1. Να βρίσκουμε αρχαία έργα τέχνης στο χωριό μας και να τα θάβουμε στις αυλές ή να χρησιμοποιούμε ως οικοδομικά υλικά για το κτίσιμο χριστιανικών ναών ή σπιτιών! Αυτούς τους ανθρώπους, που καταστρέφουν έργα τέχνης και πολιτισμού, τους λέμε “βαρβάρους”. Αυτοί που τα κάναν εδώ, στο χωριό μας, τι είναι;

2. Θα πάρει πρωτοβουλία κανένας φορέας της Τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να ξεθαφτούν αυτά τα αρχαία έργα τέχνης, που είναι θαμμένα στην αυλή της Αγίας Παρασκευής;

Δημήτρης Ντούσας

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Αρχαία και βυζαντινά μνημεία στο Φανάρι Ιθώμης

Δείτε επίσης