Στα …Βουνά οι λύσεις για προστασία και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας!

Share

Στα …Βουνά οι λύσεις για προστασία και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Πολλές οι αναταράξεις και εύλογες οι απορίες των Θεσσαλών, του Περιφερειάρχη Δ Κουρέτα, των επιστημόνων του τοπικού πανεπιστημίου και του αγροτικού κόσμου, που γεννήθηκαν από το master plan της ΗWA των Ολλανδών μελετητών, σημεία του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί .

Ήδη το όλο “Σχέδιο” παρουσιάστηκε από την ομάδα της HWA, στο Μέγαρο Μαξίμου στον πρωθυπουργό και υπουργούς.
Ερήμην -σε αυτή τη φάση- των Αιρετών Εκπροσώπων της πολύπαθης Θεσσαλίας…

^ Την Τρίτη (12/3/24) κατά πληροφορίες θα γίνει η ενημέρωση -από τους Ολλανδούς Μελετητές- του Περιφερειάρχη και της επιστημονικής ομάδας που έχει καταρτίσει ο νέος Ηγέτης της Περιφέρειας από επιστήμονες του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

• Κοινό συμπέρασμα, όπως φαίνεται, τόσο των Ολλανδών, όσο και του καθηγητή – περιφερειάρχη είναι ότι “οι πλημμύρες ανακόπτονται, οι καταστροφές προλαμβάνονται, στα …βουνά“!

^ Εάν είχαν προχωρήσει τα φράγματα Συκιάς (παρατημένο ημιτελές – έτοιμο κατά 70%) – του Μουζακίου – Πύλης και Σκοπιάς Ενιπέα Φαρσάλων, η ανάσχεση θα είχε επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, με μείωση ταχύτητας της ροής των νερών, πόλεις και χωριά του κάμπου θα σώζονταν από καταστροφές, άνθρωποι θα ζούσαν …

^ Η Αυτοδιοίκηση και οι Αιρετοί των ΟΤΑ Θεσσαλίας πρέπει να είναι συνδιαμορφωτές και συνεκτελεστές του σχεδίου ανασυγκρότησης της περιφέρειας, που εξακολουθεί να βιώνει «αβίωτες συνθήκες».

•• Ήδη ο Δήμος Μουζακίου συγκρότησε Ειδική Επιτροπή προώθησης του δικαίου και πολύχρονου αιτήματος για κατασκευή Φράγματος στην είσοδο – έξοδο της ομώνυμης κωμόπολης.
^ Εγγύηση Επιστημονικής Αξιοπιστίας η παρουσία του Καρδιτσιώτη Καθηγητή Ευθ. Λέκκα και των άλλων άξιων μελών.

••• Ανάλογη πρωτοβουλία πρέπει να λάβει και ο ορεινός Δήμος Αργιθέας, με στόχο την προώθηση δίκαιων Τοπικών αιτημάτων που έχουν πανθεσσαλική διάσταση:

1. Σαφές χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση Φράγματος Συκιάς Αργιθέας (όρια με ν. Άρτας – στην κοιλάδα Αχελώου), από όπου θα μεταφερθούν μέσω της σχεδόν έτοιμης σήραγγας [Πετρωτό- Αγορασιά – Δρακότρυπα] 18 χλμ, τα 200.000 κμ νερών του ποταμού Αχελώου, που χάνονται αναξιοποίητα, ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας στον Θεσσαλικό κάμπο και να αποφευχθεί ο επικείμενος κίνδυνος “Σαχαροποίησης“ του.

2. Αποκατάσταση βλαβών κεντρικού οδικού δικτύου, που προκλήθηκαν από εργασίες ελληνικού δημοσίου από το 1988- 2012.
Ιδίως στα 12 χλμ από διασταύρωση Ανθηρού έως οδικές σήραγγες Συκιάς (ημιτελείς).

3. Τάχιστη ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας των προφραγμάτων Συκιάς, που κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω μη συντήρησης τους και αποσόβηση απωλειών ανθρωπίνων ζωών από ενδεχόμενη πλημμύρα (βλ έγγραφη προειδοποίηση Γενικού Δ/ντή Υδραυλικών Έργων Υπ Αγρ. Αν/ξης Δ. Παπαγιαννίδη 2014)- στη διάθεση παντός αρμόδιου-ενδιαφερόμενου.

4. Συγκρότηση “Νομικής Ομάδας” για σύνταξη προσφυγής – Αναφοράς στα όργανα ΕΕ , για καταλογισμό ευθυνών σε κάθε υπαίτιο ολιγωριών διαχρονικά, εγκατάλειψης οδικού δικτύου (λίαν επικίνδυνη βατότητα), για αποκατάσταση ζημιών και φθορών και λήψη μέτρων πλήρους αποκατάστασης του Περιβάλλοντος και Υποδομών με δαπάνη του κυρίου του έργου – Ελληνικού Δημοσίου- στην περίπτωση που ματαιωθούν οριστικά τα ημιτελή “έργα Αχελώου” — Συκιάς κα .
Ή αν αναβληθούν σε … αόριστο μέλλον.

Όλα πρέπει να τεθούν με σθένος και επαρκή επιχειρηματολογία, όλοι να αναλάβουν ευθύνες τους. Τώρα που επιτέλους η ισχυρή Θεσσαλία έχει πραγματικά άξια και ελεύθερη—από κομματικές δουλείες και άνωθεν “εντολές” — Ηγεσία, που εκφράζει με γνήσια αντιπροσωπευτικότητα τους Θεσσαλούς : από τα απόμακρα Ορεινά ως τα παράλια του Αιγαίου και Σποράδες!!!

^ Είμαστε περήφανοι που με πατριωτική ενότητα και ευψυχία βάλαμε το … λιθαράκι τον Οκτώβριο 2023 για Αλλαγή και Ανανέωση !

• Παρακολουθούμε – Παρεμβαίνουμε …

Η Ανασυγκρότηση και η Ισόρροπη Ανάπτυξη θα έρθει από τους ίδιους τους Θεσσαλούς !!!

^ Η Κυβέρνηση ας το έχει κατά νού….

Δημήτρης Παπακώστας – Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη ) 8-3-24

Δείτε επίσης