Σωτ. Παπαγεωργίου: Στους «χαμένους» τα Καρδιτσιώτικα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία

Share

Σωτ. Παπαγεωργίου: Στους «χαμένους» τα Καρδιτσιώτικα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία

Παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες και τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών για τα εκατομμύρια που θα μοιραστούν στα αθλητικά σωματεία της χώρας, εντούτοις η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική.

Στο δελτίο τύπου του, ο κ. Βρούτσης αναφέρει πως τα τελευταία τρία χρόνια ο ελληνικός αθλητισμός ενισχύεται με 194 εκατ. στη βάση του. Δεν αναφέρει, ωστόσο, ότι κατά την τελευταία τριετία για πρώτη φορά τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία βλέπουν να μειώνονται πάνω από το 50% οι επιχορηγήσεις τους.

Δεν αναφέρει πως η «μερίδα του λέοντος» πηγαίνει (δικαίως) και πάλι προς τον επαγγελματικό αθλητισμό και μάλιστα προσαυξημένη, προσπαθώντας να κρύψει το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία της της ηπειρωτικής Ελλάδας τα οποία αδυνατούν στην πλειοψηφία τους να ρυθμίσουν και να διακανονίσουν τα ελλείμματά τους.

Οι μεγάλοι χαμένοι της αναδιανομής των χρημάτων είναι τα ερασιτεχνικά σωματεία των Νομών της ηπειρωτικής Ελλάδας, μιας και η νησιωτική Ελλάδα (εκλογική περιφέρεια του υφυπουργού) εξαιρείται από τις μειώσεις που υφίστανται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Επομένως τα σωματεία της πολύπαθης Θεσσαλίας άρα και του Νομού Καρδίτσας βλέπουν και φέτος την επιχορήγησή τους να μειώνεται φτάνοντας στα 1000 ευρώ, τη στιγμή που πέρυσι λάμβαναν 1700 ευρώ και πρόπερσι 2500 ευρώ.

Οι διοικήσεις των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων καταβάλουν κάθε χρόνο υπεράνθρωπες προσπάθειες, βιώνοντας την αγωνία της ολοκλήρωσης του φακέλου συμμετοχής στα πρωταθλήματα, αφού πλέον η προσπάθεια αυτή είναι μια διαδικασία οικονομικής αφαίμαξης των ομάδων με υπέρογκα γραφειοκρατικά έξοδα.

Η φροντίδα για τον Ελληνικό Αθλητισμό πρέπει να είναι συνεχής έμπρακτη και να επαγρυπνά για την ραχοκοκαλιά του, που δεν είναι άλλη από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πέρα από την μεγάλη ανάγκη για αυξημένες χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την χώρα, τα σωματεία έχουν μεγάλη ανάγκη από μεγαλύτερη απευθείας ενίσχυση τους από τις κρατικές επιχορηγήσεις.

Ειδικά για τα ερασιτεχνικά σωματεία της Θεσσαλίας και κυρίως της Καρδίτσας, έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να προβλεφθεί και να εφαρμοστεί η εξαίρεση από τις μειώσεις που (κακώς) ισχύουν για την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα μιας και τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία στην περιοχή δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στο υλικό και τις υποδομές τους που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Δρ. Παπαγεωργίου Σωτήρης

Διδάκτωρ Ελληνικής Φιλολογίας Παν\ίου Ιωαννίνων

Μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης