«Σεισίχθων 2024» Σεισμική δόνηση 5.5R στην περιοχή «Επισκοπή» Μουζακίου – Πυρκαγιά στο ΓΕΛ Μουζακίου και απεγκλωβισμός μαθητών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Share

«Σεισίχθων 2024» Σεισμική δόνηση 5.5R στην περιοχή «Επισκοπή» Μουζακίου – Πυρκαγιά στο ΓΕΛ Μουζακίου και απεγκλωβισμός μαθητών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε χθες 08-03-2024 η ετήσια άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» που διοργάνωσε η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Καρδίτσας και συγκεκριμένα η Π.Υ. Μουζακίου.

Όπως γνωρίζουμε η περιφέρεια Θεσσαλίας και συνεπώς και η περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας – Μουζάκι βρίσκονται στην 2η (μεσαία) τάξη σεισμικής επικινδυνότητας με βάση τον χάρτη σεισμικής επικινδυνότητας του Ο.Α.Σ.Π. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ).

Το σενάριο προέβλεπε σεισμική δόνηση 5,5 βαθμών της κλίμακας Richter και εστιακό βάθος 10 km. To σημείο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 2 km Β-ΒΑ της πόλης του Μουζακίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της «Επισκοπής». Από της μέτριας έντασης σεισμική δόνηση προκλήθηκαν αρκετής έκτασης υλικές ζημιές στον αστικό ιστό της πόλης. Αποτέλεσμα αυτής ήταν να προκληθεί:

α) Έμφραξη της κεντρικής εισόδου του σχολικού συγκροτήματος και εγκλωβισμός των μαθητών μέσα στον χώρο του σχολείου καθώς επίσης και τραυματισμός τριών (3) μαθητών εξ αυτών από μερική κατάρρευση τμήματος της οροφής και πτώσεις επιχρισμάτων (σοβάδες).

β) Ταυτόχρονη Πυρκαγιά στο χώρο του  λεβητοστασίου στην δυτική πλευρά του σχολείου.

Οι ομάδες διάσωσης – πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέβησαν στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος πραγματοποίησαν:

α) Διάνοιξη της κεντρικής εισόδου του σχολείου με χρήση διασωστικών εργαλείων κατάλληλων για τέτοιες περιπτώσεις, απελευθέρωση των εγκλωβισμένων μαθητών και καθοδήγησή τους με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους σε ασφαλή σημεία στον αύλειο χώρο του σχολείου σύμφωνα και με τις οδηγίες του σχεδίου εκκένωσης του σχολείου τους.

Εν συνεχεία με την χρήση θερμικής κάμερας έγινε εντοπισμός  των τριών (3) τραυματισμένων  μαθητών, ανάσυρση αυτών και μεταφορά τους  στις κινητές μονάδες υγείας (ασθενοφόρα) του ΕΚΑΒ και του κέντρου Υγείας Μουζακίου που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή.

β) Κατάσβεση της πυρκαγιάς που είχε προκληθεί και περιορισμός της στο σημείο της αρχικής της εκδήλωσης.

Τέλος πραγματοποιήθηκε επίδειξη ανάπτυξης ολκωτής κλίμακας εννέα (9) μέτρων στον Α’ όροφο του σχολικού συγκροτήματος, άνοδος των διασωστών σε αυτή και εν συνεχεία πτώση αυτών σε διασωστικό στρώμα αέρος που είχε τοποθετηθεί γι αυτόν το σκοπό στο προαύλιο του σχολείου.

Οι μαθητές του σχολείου αυτή την φορά δεν ήταν απλοί θεατές της άσκησης αλλά είχαν ενεργό συμμετοχή σε αυτή και γι αυτό ήταν άξιοι συγχαρητηρίων.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλίας Ταξίαρχος κ. Αμανατίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Καρδίτσας Πύραρχος κ. Φούκας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου Αντιπύραρχος κ.Πάντος, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου Φάνης Στάθης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ.Κωνσταντάκος Πέτρος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μουζακίου κ.Σκρέτας Κωνσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Μουζακίου κ.Παπακώστας Γιώργος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αργιθέας κ.Πούλιος Χαράλαμπος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παλαμά κ.Παπαμαργαρίτης, ο Δασάρχης Μουζακίου κ.Γκόζκος Απόστολος, ο εκπρόσωπος του Α.Τ. Μουζακίου Υπαστυνόμος Β’ κ.Μαγκούτης Κωνσταντίνος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές.

Ο σχεδιασμός και συντονισμός της όλης άσκησης ανατέθηκε στον Διοικητή της Π.Υ. Μουζακίου Αντιπύραρχο κ.Πάντο Θεόδωρο.

Δείτε επίσης