Επίσκεψη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στο Τρίκερι Μαγνησίας

Share

Επίσκεψη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στο Τρίκερι Μαγνησίας

Επίσκεψη στο Τρίκερι Μαγνησίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας, προκειμένου να τιμήσει τις γυναίκες πολιτικές κρατούμενες στο νησάκι Τρίκερι την περίοδο 1949-1952. Η μετάβαση έγινε με λεωφορείο και καραβάκι το Σάββατο 9 Μαρτίου και στην οποία συμμετείχαν 60 άτομα από τη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά για την ημέρα της γυναίκας από την Εύη Παπανίκα και για την επέτειο του αντιαεροπορικού από τον Γιάννη Μπέφα.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα μέρη όπου έζησαν οι γυναίκες εξόριστες, να ενημερωθούμε για τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης, και συνολικότερα  για την ιστορική και πολιτική κατάσταση της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής εποχής στην Ελλάδα από την ιστορικό κα Τασούλα Βερβενιώτη.

Επίσκεψη του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας στο Τρίκερι ΜαγνησίαςΣτην εκτενή ομιλία της η κα Βερβενιώτη, η οποία κυριολεκτικά μας καθήλωσε, αναφέρθηκε στις γυναίκες που εκτοπίστηκαν στη διάρκεια του εμφύλιού (1946-1949). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσες μετακινήθηκαν από τον Στρατό στα Κέντρα Ασφαλείας, γνωστές ως ανταρτόπληκτες, όσες συνελήφθησαν για προληπτικούς λόγους και κρατήθηκαν στα στρατόπεδα του ΓΕΣ, γνωστές ως «προληπτικές», καθώς και στις προληπτικές και πολιτικές εξόριστες που βρέθηκαν στο Τρίκερι.      Αναφέρθηκε επίσης στη μεταγωγή των γυναικών από το Τρίκερι στη Μακρόνηοο και την επιστροφή περίπου 500 γυναικών ξανά στο Τρίκερι, το 1950.

Δείτε επίσης