Δ. Ντούσας: Να γίνει το ιστορικό και παραδοσιακό σχολείο του χωριού μας Κέντρο Πολιτισμού!

Share

Δ. Ντούσας: Να γίνει το ιστορικό και παραδοσιακό σχολείο του χωριού μας Κέντρο Πολιτισμού!

1. Η είδηση της απόφασης μεταφοράς του Λαογραφικού μουσείου Φαναρίου Ιθώμης από τον μικρό χώρο, που στεγάζεται χρόνια τώρα, στο παλιό κτίριο του δημοτικού σχολείου και γυμνασίου, προκάλεσε μια κίνηση συναισθημάτων, ιδεών και προβληματισμών.

Είναι γεγονός και γνωστό σε όλους μας πως ο χώρος όπου στεγάζεται το Λαογραφικό μουσείο είναι υπερβολικά μικρός και στενάχωρος, για να δεχτεί την επίσκεψη ενός δημοτικού σχολείου ή ενός γυμνασίου. Χρειάζεται ένας χώρος πιο μεγάλος για να χωρέσει και άλλα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης του Φαναρίου αλλά και για να μπορούν να ξεναγηθούν οι μαθητές και οι όποιοι επισκέπτες (ΚΑΠΗ κι άλλοι φορείς).

Ο Αποστόλης Φλωριδης έχει στρατευτεί στην υπόθεση της ανάπτυξης και της τουριστικής αξιοποίησης του Λαογραφικού μουσείου. Έχει προσφέρει πολλά. Δική του είναι και η πρόταση για τη μεταφορά του Λαογραφικού μουσείου από τον τωρινό χώρο στον χώρο του ιστορικού κτιρίου του δημοτικού σχολείου. Μια ιδέα την οποία την πάλεψε πολλά χρόνια. Οι αγώνες του βρίσκουν τη δικαίωση τους, με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου.

2. Το σχολείο δεν λειτουργεί πια ούτε ως γυμνάσιο ή λύκειο ούτε και ως δημοτικό. Οι 12 μεγάλες αίθουσες είναι άδειες και αχρησιμοποίητες. Εκεί το 1995, και για κάμποσα χρόνια, λειτουργούσα το Θερινό Φιλοσοφικό Σχολείο Φαναρίου. Δεκάδες νεολαίοι αλλά και ενήλικες συμμετείχαν στην παρακολούθηση των μαθημάτων φιλοσοφίας και λογοτεχνίας που πραγματοποιούνταν. Τριάντα μαθητές δημοτικού και γυμνασίου παρακολουθούσαν το πρωινό πρόγραμμα, από τις 9 έως τις 12 και άλλοι 30 νέοι του λυκείου, φοιτητές και ενήλικες συμμετείχαν στο απογευματινό πρόγραμμα.

3. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι, στις 14 Αυγούστου 2023, από το συγκρότημα των “Κανάρια”, και την Ομάδα Νέων Καλλιτεχνών “Νοσταλγία”, όπου δεν έβρισκες κάθισμα για να καθίσεις, έδειξε τις δυνατότητες του χώρου.

4. Η μεταφορά του Λαογραφικού μουσείου εκεί θα δημιουργήσει μια κίνηση ανθρώπων προς αυτόν τον χώρο του παλιού σχολείου. Αλλά εκεί θα πρέπει να οργανώνονται και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις. Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις, όπως να δώσουμε βιβλία και να λειτουργήσει βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο. Ωραία και γενναιόδωρη πρόταση. Προφανώς μπορούν να γίνουν και μια σειρά λογοτεχνικές και ποιητικές συναντήσεις και βραδιές. Κάποιες φιλοσοφικές βραδιές, επίσης. Σίγουρα θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας χορευτικός όμιλος, κυρίως από γυναίκες, όπως λειτουργεί και σε γειτονικά χωριά.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα, που δεν έχει ο χώρος όπου στεγάζεται τώρα το Λαογραφικό μουσείο: το ότι δεν θα είναι στον κεντρικό δρόμο του χωριού και ότι θα είναι λίγο απομονωμένο, ιδιαίτερα μη ορατό το Μουσείο ως τέτοιο. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ή να περιοριστεί, με το να μπουν, ας πούμε, ταμπέλες που να δείχνουν στον επισκέπτη πως υπάρχει Λαογραφικό μουσείο και πού βρίσκεται…Από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει και οι άλλοι χώροι του χωριού, όπως είναι η πλατεία, η αυλή του γυμνασίου – λυκείου στον Άγιο Νικόλαο, το Κάστρο να υποβαθμιστούν ή να απαξιωθούν. Χρειάζονται λεπτές ισορροπίες και διάλογος, για την καλύτερη αξιοποίηση όλων των χώρων του χωριού μας.

5. Από την άλλη πλευρά, το χωριό μας ερημώνει ραγδαία. Οι νέες και οι νέοι φεύγουν από το χωριό και τραβιούνται στις πόλεις. Χωρίς δυνατότητα εργασίας και οικονομικής επιβίωσης στο χωριό για τις νέες οικογένειες θα είναι δύσκολο να γίνουν πραγματικότητα κάποια από τα παραπάνω ή και άλλα που μπορούν να εμπνευστούν οι άνθρωποι του χωριού και οι φορείς του, όπως είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου “το Κάστρο”. Ωστόσο αξίζει η προσπάθεια και η συμμετοχή στο όνειρο και την ελπίδα – η οποία πεθαίνει πάντα τελευταία!

Καλή αρχή, λοιπόν, και συγχαρητήρια στους εμπνευστές και πρωτεργάτες της όλης προσπάθειας, καθώς και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου που πήρε ομόφωνα αυτή την απόφαση.

Δημήτρης Ντούσας

Δείτε επίσης