Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας μαζί με Αντιπ/ρχη Κ. Τέλιο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Κ. Μπαρμπούτη και συνεργάτες υπηρεσιακούς στα χωριά Αχελώου και το Ανθηρό για πρώτη φορά από το μακρινό 2011 !!!

Share

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας μαζί με Αντιπ/ρχη Κ. Τέλιο, τον εντεταλμένο σύμβουλο Κ. Μπαρμπούτη και συνεργάτες υπηρεσιακούς στα χωριά Αχελώου και το Ανθηρό για πρώτη φορά από το μακρινό 2011 !!!

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας*

Θετική έκπληξη επιφύλαξε στους Αργιθεάτες ,την ορεινή Περιοχή της Δυτικής και του Αχελώου ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας -σήμερα 19 φεβ 2024 – ,μόλις 50 ημέρες από την εγκατάσταση στην περιφερειακή Αρχή .

Οι ορεινοί δημότες των απόμακρων αλλά δημογραφικά ενεργών κοινοτήτων καλωσόρισαν Αιρετό Περιφερειάρχη για …πρώτη φορά ,από το μακρινό 2011…!

Έφθασε πρωινές ώρες για «επίσκεψη εργασίας» , ταξιδεύοντας 180 χλμ από Λάρισα σε Ανθηρό ( έδρα δήμου)- Βραγκιανά – Καταφυλλι- Αργύρι.Στα όρια Θεσσαλίας με Αιτωλία – Ευρυτανία – Αρτα .
^ Συνοδευόμενος από τον Τοπικό Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Τέλιο , τον εντεταλμένο σύμβουλο – αιρετό Κ Μπαρμπούτη, την Δντρια ΔΤΕ Καρδίτσας , υπηρεσιακούς παράγοντες .
^ Τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Β Στεργίου , όλοι οι Αντιδήμαρχοι [Θαν Καραγεώργος – Ν Σακκάς – Κ Γραμμένος – Μπ Πούλιος] , ο πρόεδρος ΔΣ Ηλίας Παπαδήμας και οι αιρετοί ΔΣ : Ηλίας Δ Στεργίου , Β Καμζέλης / κοινοτάρχες : Γιάννης Παπαϊωάννου – Ηλ Παναγιώτου – Ηλ Κολοκοτρώνης – Παν Λ Νικολάου.
Μαζί και οι τεως αιρετοί : Λαζ Τσιατσιάνης και Ευ Καραγιάννης.
° Σύσσωμη η αντιπολίτευση : Ολγα Κορλού – Κ Β Κούτσικος- Θαν Θοδωράκης.
^ Ο ιερέας Δ Αγόρης και μόνιμοι κάτοικοι . Από τον Δήμο Αγράφων Ευρυτανίας παρόντες : κοινοτάρχες Κέδρων : (νυν) κ Πέτσας – (τέως) κ Βασιλείου και ο Αντιδήμαρχος κ Ζαχαράκης.

° Στα Βραγκιανά , εκ μέρους των δημοτών – μόνιμων κατοίκων, μίλησε ο Θανάσης Μ Οικονόμου ( Δήμαρχος 1997-2010) ,ο οποίος μετέφερε την αγωνία του τόπου εξαιτίας
της πολυετούς εγκατάλειψης , των κακής βατότητας σχολικών και κτηνοτροφικών δρόμων , τα επικίνδυνα σημεία του κεντρικού δρόμου από Μουζάκι έως Βραγκιανά – Αργύρι.
Ζήτησε την τάχιστη δημοπράτηση του ώριμου έργου ασφαλτόστρωσης του διαπεριφερειακής σημασίας οδικού τμήματος : Βραγκιανά – Ρόγκια – Φελίκι ( όρια νομών)- μόλις 6 χλμ και των άλλων δικαίων αιτημάτων της περιοχής.

@ Ο Δήμαρχος σημείωσε με καθαρό τρόπο ότι μέσω του ΕΑΠ Αγράφων (90.000.000€) και τις επιτυχείς επαφές της δημ αρχής , ο υπόψη δρόμος εντάχθηκε στο Ορεινό Πρόγραμμα — που ως γνωστό εξαγγέλθηκε από πρωθυπουργό στο Ανθηρό τον Οκτώβριο 2022 για τους τρεις δήμους ενιαίου χώρου Αγράφων —-και έχει εγκριθεί με πολλή προσπάθεια το ποσό που απαιτείται των 6.600.000€ από την αρμόδια Επιτροπή ( καλοκαίρι 2023).
^ Ζήτησε από τον νέο Περιφερειάρχη να δει με ευαισθησία την επί πολλά χρόνια αδικημένη περιοχή- Αργιθέα των 20 κοινοτήτων , των μαθητών ,των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων , των ηλικιωμένων …
^ Την γρήγορη προώθηση διαδικασιών ( δημοπρασία – ετοιμασία φακέλων κα).

° Ο κ Κουρέτας δήλωσε -από το σημείο που τελειώνει η άσφαλτος και ξεκινάει ο χωματόδρομος προς Ρόγκια ( γέφυρα Μπρίτσιου ): Η νέα Περιφ αρχή δρομολογεί τις διαδικασίες δημοπράτησης του ώριμου έργου – φακέλου : ασφαλτόστρωση Περιφ ευθύνης οδικού τμήματος έως Ρόγκια και όρια ν Ευρυτανίας (6 χλμ), που ήδη έχει καθυστερήσει.
^Ευχαρίστησε τους αιρετούς και κατοίκους για στήριξη και υποδοχή .

@ Ακολούθως μετέβησαν όλοι στο Καταφύλλι / Αργύρι ,στη διασταύρωση του άλλου διαπεριφερειακού χωματόδρομου (5 χλμ) έως όρια Αιτωλοακαρνανίας .
^ Ο Δήμαρχος και τοπικοί αιρετοί ζήτησαν την σαφή δέσμευση του για σφιχτό χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης φακέλου – χρηματοδότησης και δημοπράτησης του λίαν σημαντικού οδικού έργου ασφαλτόστρωσης, που θα άρει τον οδικό αποκλεισμό και θα ανακουφίσει μαθητές , οδηγούς και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής .

^ Ο Περιφ σύμβουλος Κ Μπαρμπούτης ( εξ αγχιστείας Αργυράτης) εξήγησε την αναγκαιότητα του έργου , όπως και ο προϊστάμενος ταμιακής του δήμου Θανάσης Πινακούλας , ο κοινοτάρχης Ηλ Παναγιώτου, ο Πέτρος Μπαμπάτσικος και οι αιρετοί ΔΣ Ολγα Κορλού- έκανε έκκληση για προτεραιοποίηση και ταχεία υλοποίηση και ο Ηλίας Στεργίου για γενικότερα επείγοντα ζητήματα κα .

@ Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας -κατά πληροφορίες- δήλωσε : κατανοούμε αναγκαιότητα και το δίκαιο του αιτήματος. Όμως χρήματα στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν καθότι έχουν ‘’κλειδώσει’’- ( οι πόροι του προγράμματος Θεσσαλίας )— από τον προηγούμενο περιφερειάρχη και Περιφ επιτροπή . Προέχει η ολοκλήρωση του φακέλου (επικαιροποίηση μελέτης, περιβαλλοντικά ) και με συνεργασία περιφέρειας -δήμου να πετύχουμε χρηματοδότηση από υπουργεία -ΠΔΕ κλπ.

@ Ζητήθηκε στην παρούσα φάση να βελτιωθεί άμεσα η βατότητα και οι λακούβες στον κεντρικό δρόμο ( πχ Μύλο Καταφυλλίου κα), όπου διέρχονται καθημερινά παιδιά για τα σχολεία , λεωφορείο ΚΤΕΛ κα.

^ Ακολούθως ο Τοπικός Αντιπ)ρχης Κ Τέλιος ( που σημειωτέον είχε επισκεφθεί το πρώτον τα χωριά Αχελώου τον Νοέμβριο 2023, ένα μήνα μετά τις εκλογές ) και ο Κ Μπαρμπούτης , έτυχαν φιλοξενίας σε κατάστημα του Αργυρίου. Ο περιφερειάρχης λόγω υποχρεώσεων αναχώρησε για Λάρισα .

°°° Πρώτα συμπεράσματα της θετικής επίσκεψης εργασίας του κ Κουρέτα:

1. Στις πρώτες 50 μέρες εξουσίας ο νέος περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του έδειξαν ευαισθησία για την πιο απόμακρη ορεινή περιοχή Αχελώου – Αργιθέας , παρότι ολόκληρη η περιφέρεια ταλανίζεται από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου.
Αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδεία εργασίας , επιτόπου συναντήσεις και όχι …εθιμοτυπικές εμφανίσεις σε … καλοκαιρινά πανηγύρια ή «τελετές»….
Είδε το μείζον πρόβλημα Μ Σκάλας Ανθηρού , επικίνδυνα σημεία άξονα : Καρδίτσα – Αργιθέα ( Τυμπανος) – Αρτα ( Κοράκου ).

2. Άκουσε αιρετούς τόπου , μίλησε λιτά και με θετικό πρόσημο . Έδειξε να κατανοεί τα μείζονα προβλήματα και τη διαχρονική εγκατάλειψη . Στάθηκε σε οδικά αλλά και σε θέματα υγείας , πρόνοιας και άκουσε με προσοχή τον γιατρό ΠΙ Βραγκιανών Βύρωνα Γκόλια , στον οποίο υποσχέθηκε ολόθερμη στήριξη .

3. Ο Δήμαρχος Αργιθέας και όλοι οι Αιρετοί έθεσαν τα δίκαια αιτήματα , έδειξαν ενωτική παρουσία και πατριωτική συστράτευση . Ήταν μια επιτυχής κίνηση .Μια ημέρα ελπίδας και προοπτικής !

4. Ο αγώνας συνεχίζεται γιατί η γραφειοκρατική ‘’μηχανή’’ του νομού μας πάσχει – κατά τη γνώμη μας -εδώ και χρόνια , χρειάζεται καθημερινή επαφή και πίεση προς ΔΤΕ Καρδίτσας και Δνση Τεχνικών Θεσσαλίας ( Λάρισα).
Επίσης επικοινωνία με τους κοινοβουλευτικούς του ν Καρδίτσας , προβολή διαρκής μέσω ΜΜΕ .
° Ο ανταγωνισμός μεταξύ νομών και Περιοχών είναι αδυσώπητος , τα αιτήματα πολλά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι γιατί ΤΩΡΑ , επιτέλους , έχουμε σύμμαχο και συμπαραστάτη τη νέα περιφερειακή αρχή , τον Περιφερειάρχη , τον Αντιπεριφερειάρχη , τους αιρετούς ΠΣ Θεσσαλίας, τις παρατάξεις .
Η ….σκληρή περίοδος πλήρους εγκατάλειψης (2011-23) έχει παρέλθει , η αλαζονεία και οίηση ανήκουν στην…. Τοπική ιστορία .

°°° Παρακολοθούμε – Παρεμβαίνουμε – Επαγρυπνούμε ….

*Δημήτρης Παπακώστας Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας (25 έτη)- Νομικός

Δείτε επίσης