Πριν και μετά την χιονόπτωση

Share

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος


Όταν οι μετεωρολόγοι ή διάφοροι κρατικοί φορείς προειδοποιούν, για επερχόμενη κακοκαιρία, έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού και των υπηρεσιών, για την έγκαιρη προετοιμασία τους, ώστε να αντιμετωπίσουν εγκαίρως προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, από την απότομη αλλαγή του καιρού.

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Eκτός από τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες που δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις, ακόμα και σε χώρες που έχουν επενδύσει στην μελέτη και την σχεδίαση, για την αντιμετώπιση τους, όπως η Αυστραλία, οι Η.Π.Α. η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς κ.α. οι χιονοπτώσεις και ο παγετός, δημιουργούν εξίσου σοβαρά προβλήματα, με αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πριν από την χιονόπτωση ο κάθε πολίτης μπορεί, χωρίς να έχει εξειδικευμένες γνώσεις, να σκεπάσει τις εξωτερικές βρύσες της κατοικίας του τυλίγοντας τες με ύφασμα και στην συνέχεια με πλαστική σακούλα και να αδειάσει το λάστιχο ποτίσματος από το νερό, για να μην σπάσουν από τον πάγο.

Στον χώρο τον οποίο διαμένουμε, πρέπει να υπάρχει επάρκεια τροφίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων τουλάχιστον για μία εβδομάδα, για εμάς και τα κατοικίδια μας. Το θέμα του φωτισμού σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης, μπορούμε εκτός από τα φωτιστικά με μπαταρίες, ή τα επαναφορτιζόμενα, να το καλύψουμε με λάμπες καθαρού πετρελαίου ή υγραερίου γνωρίζοντας όμως, από πριν την λειτουργία τους, “δεν μαθαίνουμε στην φουρτούνα κολύμπι, πρέπει να ξέρουμε από πριν”!

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Για την παρασκευή φαγητού χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφόρους τύπους εστιών υγραερίου, όπου δεν υπάρχει ξυλόσομπα.

Η ενημέρωση μας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στο κινητό τηλέφωνο (Internet, μέσα κοινωνικής δικτύωσης…) που πρέπει να είναι πάντα φορτισμένο, αλλά και στο κλασικό ραδιόφωνο με μπαταρίες!

Εκτός από τα γάντια, τον σκούφο, το κασκόλ, τα θερμοεσώρουχα είναι “μονόδρομος” κατά την παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους.

Τα κατοικίδια μας, που ζουν σε εξωτεριούς χώρους, πρέπει να έχουν αρκετό νερό, το οποίο ελέγχουμε να μην παγώσει και τους αφήνουμε ελεύθερη πρόσβαση, σε χώρους που είναι προστατευμένοι από τα καιρικά φαινόμενα.

Πριν και μετά την χιονόπτωση

Μια άλλη “πονεμένη Ελληνική ιστορία” είναι η πρόσβαση στις κατοικίες ή στα καταστήματα μετά την χιονόπτωση και τον παγετό. Λίγοι είναι οι ευσυνείδητοι πολίτες, που θα καθαρίσουν το πεζοδρόμιο τους, με το ειδικό φτυάρι μετατόπισης χιονιού και θα ρίξουν αλάτι. Κάθε φορά που χιονίζει βλέπουμε εικόνες που δεν μας τιμούν, άλλος προσπαθεί να διώξει το παγωμένο χιόνι με μια σκούπα, άλλος με ένα καφάσι φρούτων να σπρώχνει το χιόνι και το καλύτερο…” ένα αρτοποιός πριν μερικά έτη προσπαθούσε να “ξεχιονίσει”μπροστά από το κατάστημά του, με το φτυάρι που φούρνιζε” !

Καθένας μας, ανάλογα με την εργασία του ή τις δραστηριότητές του, μπορεί να προετοιμαστεί κατάλληλα στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ώστε να παραμείνει ήρεμος κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και χωρίς άγχος να επανέλθει στην καθημερινότητα του, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας.

Δείτε επίσης