Γ.Κωτσός: Η επιστολική ψήφος ενισχύει τη δημοκρατία και δίνει ηχηρή φωνή στην κοινωνία

Share

Γ.Κωτσός: Η επιστολική ψήφος ενισχύει τη δημοκρατία και δίνει ηχηρή φωνή στην κοινωνία

Η κυβέρνησή μας προχωρά σε μια ακόμη τολμηρή αλλά και ιστορική μεταρρύθμιση, αυτή της επιστολικής ψήφου. Υιοθετούμε μια πρακτική που για πολλές δυτικές χώρες αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση και σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Είναι γεγονός ότι τα ποσοστά της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες έχουν αυξηθεί και αυτό φυσικά το ενισχύουν πολλές φορές διάφοροι παράγοντες. Επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, όπου και αν  βρίσκεται. Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα σε ανθρώπους των οποίων η φυσική παρουσία  στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, ασθενείς , νέους που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενους την ημέρα των εκλογών και φοιτητές ή μαθητές του Λυκείου που έχουν εξετάσεις, να μπορούν να ψηφίσουν.

Πρέπει όμως να σταθούμε στη μεγαλύτερη τομή που εισαγάγουμε με το προτεινόμενο νομοσχέδιο , και δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα οι συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία. Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας και  αποτελούν την κινητήριο δύναμη της Ελλάδα έξω από τα σύνορά της. Δίνουμε φωνή και δύναμη σε όλους του Έλληνες, χωρίς να τους διαχωρίζουμε σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αρχικά στις ευρωεκλογές του 2024 και εν συνεχεία στις εθνικές εκλογές, αποτελεί μια ισχυρή θεσμική απάντηση της Πολιτείας στο πρόβλημα της αποχής, αλλά και του αποκλεισμού συμπατριωτών μας από τις εκλογές. Αίρονται όλα εκείνα τα εμπόδια για την συμμετοχή των πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου και επιτρέπεται να ακούγεται η φωνή της κοινωνίας δυνατά. Άλλωστε είναι γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό τους από τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας, δεν υπάρχει κανένα νομικό και πραγματικό εμπόδιο, για τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων σε Ελλάδα και Εξωτερικό στις εκλογές.

Πρόκειται λοιπόν για μια μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας, ενισχύει το κύρος της και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για το σύνολο του πολιτικού συστήματος να επιδείξει ενότητα και σοβαρότητα σε ένα συλλογικό εθνικό ζήτημα ενίσχυσης της δημοκρατίας και της αξιοπιστίας του κράτους, έναντι των πολιτών του. Δεν χωρούν λοιπόν εκπτώσεις και διαφωνίες σε ένα θέμα που αφορά τους απανταχού Έλληνες, αλλά σύμπνοια απόψεων και εθνική συνεννόηση.

Δείτε επίσης