Επιπόλαιοι «Φιλόζωοι»: Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;

Share

Επιπόλαιοι «Φιλόζωοι»: Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;

Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους; Είναι μια ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, το βέβαιο είναι ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ανεβαίνει καθημερινά στην Ελλάδα και πλέοναγγίζει” τα τρία περίπου εκατομμύρια. “Ο αριθμός αυξάνεται αλματωδώς. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με τόσο ιλιγγιώδη αριθμό αδέσποτων ζώων”, λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Νέμεσις, Νατάσα Μπομπολάκη.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που εγκαταλείπονται τα ζώα;

Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν, συμπυκνώνονται όμως στον εξής έναν: το “ξεβόλεμα” του ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων εκτινάσσεται στα ύψη το καλοκαίρι. Είναι η εποχή κατά την οποία οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το ερώτημα «και πού αφήνουμε τώρα το σκυλί;» και κάπως έτσι αποφασίζουν να το παρατήσουν τελικά στον δρόμο.

Για τους περισσότερους πάντως δεν είναι θέμα διακοπών, αλλά καθημερινότητας. Πίσω από μια εγκατάλειψη ζώου κρύβεται η απόγνωση του ιδιοκτήτη λόγω προβλημάτων συμπεριφοράς. Στην περίπτωση των κουταβιών, αυτό μπορεί να είναι το ανεξέλεγκτο γάβγισμα, η «τουαλέτα» εντός του σπιτιού, οι ζημιές, ενώ για τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι συνήθως ο θόρυβος και η επιθετικότητα. Ωστόσο οι εκπαιδευτές ζώων αναφέρουν πως κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι άλυτο.

Το κοινό χαρακτηριστικό όσων εγκαταλείπουν, ελαφρά τη καρδία, τα κατοικίδιά τους είναι η ανευθυνότητα.

«Ο κόσμος παίρνει ένα σκυλί χωρίς να γνωρίζει ότι, ιδίως στην αρχή, θα πρέπει να αφιερώσεις κάποιες ώρες στην εκπαίδευσή του. Αν είναι να παίρνεις ένα ζώο και να λείπεις συνεχώς από το σπίτι, καλύτερα να μην πάρεις καθόλου», εξηγεί η εκπαιδεύτρια σκύλων Σαντρίνα Βαλάτα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα δεν είναι αντικείμενο ψυχαγωγίας που όσο περνάμε καλά τα κρατάμε και όταν τα βαρεθούμε τα πετάμε στο δρόμο.

Όταν θα αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε μεγαλώνοντας ένα ζωάκι ίσως τότε να σταματήσουμε να εγκαταλείπουμε και να κακοποιούμε αυτές τις ψυχές.

Όταν δεν θα λεγόμαστε απλά ιδιοκτήτες αλλά καταλάβουμε πως το ζωάκι μας, είναι ένα “παιδί” που περιμένει να φάει, να κοιμηθεί, να παίξει και να ζήσει από εμάς, τότε θα σταματήσουμε να είμαστε φιλόζωοι του φαίνεσθαι.

*Γράφει η Έλενα Κουλούρη (Δημοσιογράφος)

Δείτε επίσης