Διεπιστημονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης υγειονομικών και της τοπικής κοινωνίας της Καρδίτσας στην διαχείριση των φυσικών κινδύνων – Δημιουργία Task Force

Share

Διεπιστημονικό πρόγραμμα εκπαίδευσης υγειονομικών και της τοπικής κοινωνίας της Καρδίτσας στην διαχείριση των φυσικών κινδύνων – Δημιουργία Task Force

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και το ΠΜΣ «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή Χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, ανακοινώνουμε την έναρξη διεπιστημονικού προγράμματος, οκτάμηνης διάρκειας, που στοχεύει στην εκπαίδευση υγειονομικών και την ενίσχυση της ετοιμότητας ως προς την διαχείριση κρίσεων και καταστροφών, που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα έχει την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας, των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την στήριξη του Δικτύου της «Πρωτοβουλίας ‘21» και εκπονείται στον απόηχο των πλημμυρικών φαινομένων DANIEL και ELIAS και των συνεπειών τους στην περιοχή μας.

Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπει συμμετοχικά εργαστήρια αποτύπωσης αναγκών, εκπαιδεύσεις σε θέματα άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για τον πληθυσμό και τους υγειονομικούς της περιοχής,  ασκήσεις προσομοίωσης έκτακτων συμβάντων σε φυσικό χώρο καθώς και πρόγραμμα συμβουλευτικής (mentoring) για τους υγειονομικούς. Η έναρξη της δράσης ορίστηκε για την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024 στις αίθουσες του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΙΣΚ και του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας και το ΕΚΠΑ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή με οργανωμένες ομάδες μελών τους στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας, για την υποστήριξη της υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής διαχείρισης των πλημμυροπαθών στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στις δομές που δημιουργήθηκαν από και λειτούργησαν με επιτυχία στο Δήμο Καρδίτσας. Θεωρούμε χρέος μας να συνεχίσουμε από κοινού τις δράσεις  εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση και οι φυσικοί κίνδυνοι  δεν θα σταματήσουν ποτέ να αφήνουν το αποτύπωμα τους.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας ‘21», με υποστηρικτές τους:

  • Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
  • Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)
  • Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Η «Πρωτοβουλία ’21» συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Δείτε επίσης