Πορεία για την προστασία των βουνών

Share

Πορεία για την προστασία των βουνών

  • Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ.,  Πλατεία Μοναστηρακίου

Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων φέρνει αποτέλεσμα  αλλά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

 Μια περιοχή παρατημένη από την Πολιτεία για δεκαετίες στην ερήμωση. Ένας τόπος ιστορικός με τη μνήμη να χάνεται  στις δασωμένες πλαγιές. Το τοπίο ιδιαίτερα όμορφο βρίσκεται  στις συμπληγάδες της ισοπέδωσης των βουνών από αιολικές εγκαταστάσεις, της ακύρωσης των ποταμιών και των ρεμάτων από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, σε ένα νεφελώδες αφήγημα τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρώντας τον κατακερματισμό του ενιαίου αγραφιώτικου χώρου σε “οικονομικές ζώνες”. Η ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα  και η προστασία  του ιδιαίτερου τόπου, στην καρδιά της χώρας, δεν λαμβάνει τη μέριμνα που θα άρμοζε για να μην ερημώσει, για να μην καταστραφεί, για να μην αλλοιωθεί.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αιτήσεις για αδειοδοτήσεις αιολικών εργοστασίων έχουν κατατεθεί. Εκείνη για τον Τύμπανο Αργιθέας έγινε πράξη, μαζί με την κατασκευή ενός ηλεκτρικού σταθμού. Η καταστροφή είναι τεράστια και η καταστολή έχει οδηγήσει αγωνιζόμενους ανθρώπους στο δικαστήριο.

Βέβαια ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων σημείωσε τις πρώτες του νίκες. Στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο, στον Ίταμο, στο Καπροβούνι, στη Βαλαώρα Ευρυτανίας, επιτεύχθηκε η ματαίωση των σχεδίων των εταιριών, με  αδιάκοπο αγώνα πάνω στο  βουνό, στα χωριά, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στις πόλεις, στις δικαστικές αίθουσες, παντού.
Ο αγώνας, όταν έχει διάρκεια, ενότητα, ένταση αλλά και λογική, μπορεί να είναι νικηφόρος.

Όμως, τα Άγραφα βιώνουν μία νέα, πρωτοφανή επίθεση καθώς οι υπάρχουσες αιτήσεις αδειοδότησης «προχωράνε» και  νέες τροποποιημένες αιτήσεις κατατίθενται. Στην περιοχή Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα απειλούνται άμεσα βουνοκορφές όπως η Καζάρμα, ή η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, η Καράβα. Η περιοχή μεταξύ της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας απειλείται να μετατραπεί σε αιολική βιομηχανική ζώνη,  από τη Βράχα και το Φουρνά Ευρυτανίας έως τον Ίταμο και τη Μολόχα Καρδίτσας. Παράλληλα, στα δυτικά Άγραφα, το νέο “κόλπο” των πλωτών φωτοβολταϊκών απειλεί τη λίμνη Κρεμαστών.

Η πρωτοφανής επίθεση βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις. Πεζοπορίες στα βουνά (στη Βράχα, στην Καζάρμα, στη Βουλγάρα), κινητοποιήσεις, δικαστικές προσφυγές, συναντήσεις και ενημερώσεις πολιτιστικών και άλλων θεσμικών φορέων αποτελούν τα γνωρίσματα ενός διαρκούς πολυεπίπεδου αγώνα. Αν ο αγώνας υποστηριχτεί και ενισχυθεί άμεσα και στο μέλλον,  θα ακυρώσει, ίσως, οριστικά, τα συγκεκριμένα σχέδια καταστροφής των Αγράφων. Τώρα χρειάζεται η ενδυνάμωση του  αγώνα, η έκφρασή του σε κάθε χωριό και από κάθε κίνηση πολιτών ή πολιτιστικό σύλλογο που συνδέεται με τα Άγραφα.

Τα βουνά μας, δεν έχουν άλλους. Εμάς έχουν. Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα.

Συμμετέχουμε στην πορεία για την προστασία των βουνών τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Βουνών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μοναστηρακίουμε πλήθος  συλλογικοτήτων για την προστασία της γης.

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Δείτε επίσης