Παπαγεωργίου Σωτήρης: Ειδική μοριοδότηση πλημμυροπαθών

Share

Παπαγεωργίου Σωτήρης: Ειδική μοριοδότηση πλημμυροπαθών

ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΔΑΠ.

Η κακοκαιρία «Daniel» άφησε  στο πέρασμά της ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία, στο περιβάλλον, στις υποδομές και σε όλους σαφώς τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών απαιτείται ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των Καρδιτσιωτών. Υπάρχουν, ωστόσο τρέχοντα ζητήματα, βραχυπρόθεσμα, τα οποία δεν επιδέχονται αναβολής καθώς αφορούν στις τρέχουσες βιοτικές ανάγκες των πολιτών που επλήγησαν. Μεταξύ αυτών των θεμάτων, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, είναι η μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι οικογένειες που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ έχουν μείνει χωρίς σπίτι, χωρίς εργασία, χωρίς οικοσκευές, δίνουν την «μάχη» για την είσοδο των παιδιών τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου συστάθηκε στην Καρδίτσα ειδικό κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τους Βουλευτές Στ. Παραστατίδη, Ν. Γρηγοράκου και Π. Χρησίδη, και με αυτοψία διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες και σχολικές μονάδες καθιστούν ανεπαρκή την προσήλωση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στον στόχο τους. Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, είναι φύσει αδύνατο για έναν μαθητή των περιοχών αυτών να αφοσιωθεί στη μελέτη και την απρόσκοπτη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη στήριξης των μαθητών που θα διαγωνιστούν στην διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες, δεν έχουν επιβαρύνει μόνο την ψυχολογική τους κατάσταση, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης τους, άρα και τις σχολικές τους επιδόσεις. Τίθεται λοιπόν ζήτημα αξιοκρατίας και ισονομίας ως προς την συμμετοχή επί «ίσοις όροις» με τους υποψηφίους των άλλων περιοχών και συνεπώς απαιτείται οι μαθητές των πλημμυροπαθών πληγεισών περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κακοκαιρία «Daniel» να τύχουν ειδικής μοριοδότησης όπως ακριβώς συνέβη με τους μαθητές των περιοχών που είχαν υποστεί φυσικές καταστροφές στην Σάμο το σχολικό έτος 2020-2021 και στη Χίο, τα Ψαρά και τη Λέσβο το σχολικό έτος 2017-2018.

Το άρθρο 42 του ν. 4521/2018, ορίζει ότι: «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. […]Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση – δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. […] Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α 102).

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διάταξη θα ζητήσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ως ΠΑΣΟΚ- Κιν. Αλλαγής, με όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, να εφαρμοστεί ο Νόμος σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται ως δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 μαθητές και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Τέλος, εντός του κοινοβουλίου και στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού  της ανασυγκρότησης του Νομού Καρδίτσας, σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό σκέλος, θεωρούμε βασική και αναγκαία την άρση των οικονομικών και λοιπών κριτηρίων για τη συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Συγκεκριμένα, προτείνουμε για τα επόμενα πέντε έτη όσα παιδιά προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, που υπέστησαν καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» και  οι περιοχές αυτές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να είναι δικαιούχοι του “voucher “ συμμετοχής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ με μόνο κριτήριο το ηλικιακό. Εάν θέλουμε ως κράτος με ειλικρίνεια να συμβάλουμε καθοριστικά στην ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών, οφείλουμε να δώσουμε επιπλέον κίνητρα στους ανθρώπους που χάσανε τα πάντα, να μείνουν στον τόπο τους.

Παπαγεωργίου Σωτήρης

Φιλόλογος ΑΠΘ, MSc
Υπ. Διδάκτωρ Παν\ίου Ιωαννίνων
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης