Όψιμοι πανηγυρισμοί για Φράγμα-Λίμνη Σμοκόβου! Για το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων – του Μουζακίου και της Συκιάς Καρδίτσας: ΟΥΔΕΝ

Share

Όψιμοι πανηγυρισμοί για Φράγμα-Λίμνη Σμοκόβου! Για το φράγμα Μεσοχώρας Τρικάλων – του Μουζακίου και της Συκιάς Καρδίτσας: ΟΥΔΕΝ

Παρατηρούμε στα δημοσιεύματα και φωτογραφίες έγκυρων ΜΜΕ, μεγάλο… πιεστικό συνωστισμό στα εγκαίνια του έργου Ύδρευσης 42 κοινοτήτων ανατολικής Καρδίτσας από τα καθαρά νερά του ταμιευτήρα Σμοκόβου.

^ Κανονικό πρέσινγκ για το ποιoς θα πλασσαριστεί δίπλα στον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό, που επισκέφθηκε σήμερα την πολύπαθη Θεσσαλία – ν. Καρδίτσας.

^ Ποιός θα πιάσει την κορδέλα εγκαινίων του πράγματι σημαντικού έργου που θα βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα ζωής χιλιάδων Καρδιτσιωτών.

^ Ποιός θα έχει το… ψαλίδι !!!

• Όμως για να φθάσουμε στα σημερινά εγκαίνια κάποιοι εργάστηκαν σκληρά από το μακρινό 1983 και 2003, έχοντας όραμα και έμπνευση για την πρόοδο του τόπου!

@ Όπως στις δεκαετίες 1950 και 1960 κάποιοι άλλοι οραματιστές συνέλαβαν την ιδέα για το μεγάλο έργο του Φράγματος Ν. Πλαστήρα (Ταυρωπού – Μέγδοβα) και ολοκλήρωσαν: ο Μαύρος Καβαλάρης Νικόλαος Πλαστήρας και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

• Το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ το 1983 – κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ξεκίνησε την υλοποίηση φράγματος στον Σοφαδίτη ποταμό και το 1995 ολοκληρώθηκε, το φράγμα και η πλήρωση του Ταμιευτήρα Σμοκόβου ολοκληρώθηκε το 2003 – κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

@ Όταν η Πολιτική παράγει και οι Πολιτικοί βλέπουν μπροστά προς το συμφέρον των επόμενων γενιών και όχι… εκλογών, τότε οι νομοί, οι περιφέρειες προχωρούν, προκόβουν και ευημερούν !

@ Όταν αντίθετα οι νεώτεροι Πολιτικοί μετά το 2008 – με την αποχώρηση του εργατικού Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά… «κατέβασαν» μολύβια και απέσυραν μηχανήματα, χάσκουν παρατημένα, ημιτελή και… ετοιμόρροπα τα έργα Αχελώου ποταμού – το Φράγμα Συκιάς Αργιθέας, το σχεδόν έτοιμο εδώ και χρόνια Υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας και η υπό κατάρρευση Σήραγγα Εκτροπής (ήδη ανοιγμένη 18 χλμ από Πετρωτό – Αγορασιά Αργιθέας έως Δρακότρυπα Μουζακίου).

•Στα σημερινά Εγκαίνια δεν ειπώθηκε τίποτα για νέες πολιτικές μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Δυτική Θεσσαλία, ο παραγωγικός κάμπος ολόκληρης της περιφέρειας μας.
Ούτε για Χρονοδιαγράμματα Υλοποίησης, Ούτε για έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος και οδικών δικτύων για την περίπτωση – απευκταία – ματαίωσης οριστικής και αμετάκλητης.

Δεν δόθηκε εξήγηση για τρόπους και έργα προστασίας περιοχών λεκάνης Πηνειού / Παμίσου από νέα πλημμυρικά φαινόμενα και κυκλώνες τύπου Ιανού- Ντάνιελ κα.

Όμως οι περιοχές που έχουν υποστεί τις βλάβες από τα υπό… μόνιμη αορίστου χρόνου κατασκευή έργων Αχελώου -ιδίως η ορεινή Αργιθέα- αρνούνται πλέον να συνεχίσουν να είναι… πεδία βολής και σεληνιακού τοπίου, με παρατημένα προφράγματα Συκιάς και οδικές σήραγγες χωρίς εσωτερική επένδυση, δίχως φωτισμό και με λίαν επικίνδυνη βατότητα.

@ Η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι Κοινοβουλευτικοί και Αιρετοί ΤΑ έχουν υποχρέωση να δώσουν ένα ΤΕΛΟΣ στην συνεχιζόμενη εκκρεμότητα, τη στασιμότητα Έργων μεταφοράς νερών Αχελώου ποταμού, να κάνουν την τελική οριστική Επιλογή :

• Ολοκλήρωση εντός εύλογου Χρονοδιαγράμματος
• ή «κατεδάφιση» και άμεση πλήρη αποκατάσταση περιοχών;

Οι σημερινές γενιές απολαμβάνουν τα έργα που θεμελίωσαν προγενέστεροι το 1980-2000, οι επόμενες γενιές πότε θα απολαύσουν τα αναγκαία σύγχρονα μεγάλα Έργα, που έχει ανάγκη η Θεσσαλία για να ξεφύγει από τους κινδύνους ερημοποίησης – ξηρασίας, αλλά και επώδυνων πλημμυρικών φαινομένων;

@ Οι Θεσσαλοί για τους λόγους αυτούς τόλμησαν παρά τις ασφυκτικές άνωθεν πιέσεις να ψηφίσουν με ευψυχία και ελευθερία νέα περιφερειακή αρχή και ΠΣ, έστειλαν αυστηρό και πολλαπλό μήνυμα Αλλαγής στα ψηλά… κλιμάκια!

• Δεδομένοι ψηφοφόροι πλέον: Τέλος …!

Δημήτρης Παπακώστας 8-12-23
Αιρετός ΤΑ Θεσσαλίας 25 έτη – Νομικός

Δείτε επίσης