Ο νέος Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής καινοτομεί και διορθώνει ατέλειες ισοπεδωτικού Καλλικράτη 2010

Share

Ο νέος Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής καινοτομεί και διορθώνει ατέλειες ισοπεδωτικού Καλλικράτη 2010

Ιδρύει αποκεντρωτικό Παράρτημα Δημοσίων Υπηρεσιών στην Κοινότητα Κέδρου ορεινού Σμοκόβου!

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και ενσυναίσθηση πολλά στραβά πράγματα και νομοθετικές ατέλειες μπορούν να διορθωθούν και να βελτιωθούν ιδίως στον χώρο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά το «οργανόγραμμα και χωροταξικό» του ισοπεδωτικού εδροκεντρικού νόμου 3852/2010 – Καλλικράτη, η ορεινή περιοχή του Σμοκόβου με την όμορφη λίμνη και το παραγωγικό ομώνυμο φράγμα αδικήθηκε κατάφωρα. Δεν σχηματίστηκε αυτόνομος ορεινός Δήμος -όπως επιτάσσει το Σύνταγμα- αλλά συγχωνεύθηκε στον πεδινό δήμο Σοφάδων ΠΕ Καρδίτσας. Μια έκταση συνολική 721.000 στρεμμάτων, δηλ. όσο… δυο “Αργιθέες”!!!

Με τεράστιο οδικό δίκτυο, πολλές κοινότητες και διάσπαρτους οικισμούς.

Δυστυχώς η βελτιωτική τροπολογία του 2018, όταν οι 325 Δήμοι αυξήθηκαν σε 332, νέος Δήμος Βελβεντού Κοζάνης κα , δεν συμπεριέλαβε τον ορεινό Σμόκοβο, τον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας κλπ.

Η ίδρυση εκτεταμένων ΟΤΑ σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του δίδυμου προγράμματος υποστήριξης των νέων καλλικρατικών δήμων: του ΕΛ.Α.ΔΔ.Α (Ελληνική Αρχιτεκτονική Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) με επίκληση την οικονομική χρεοκοπία – Μνημόνια, απαξίωσε τον λαϊκό θεσμό της ΤΑ και ουσιαστικά κατήργησε τον κοινοτισμό (6500 κοινότητες της χώρας). Από εδώ άρχισε η ερημοποίηση της υπαίθρου, η δημογραφική συρρίκνωση και ο οικονομικός μαρασμός.

° Ο νέος Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής εξήγγειλε το όραμα του ενόψει ανάληψης καθηκόντων του την 1-1-24, ανακοινώνοντας την ίδρυση Αποκεντρωτικού Παραρτήματος Υπηρεσιών του ισχυρού εκτεταμένου Δήμου του στην Κοινότητα Κέδρου ΔΕ Μενελαΐδας (απόσταση περί τα 20 χλμ από έδρα) προς άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών στην ορεινή περιοχή Σμοκόβου (Μενελαΐας/Ρεντίνας/Ταμασίου).

^ Αποδεικνύει ο νέος Δήμαρχος, με την πρώτη αυτή εξαγγελία του, ότι διαθέτει ενσυναίσθηση, πίστη στην αυτοδιοίκηση με γνήσια αποκέντρωση και καινοτόμο σκέψη.

^ Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης ως ο πλησιέστερος προς τους πολίτες, ιδίως για τις ορεινές απόμακρες δυσπρόσιτες περιοχές, οφείλει πρώτιστα να αγκαλιάζει όλους με ενδυνάμωση του κοινοτισμού και του ρόλου των καποδιστριακών ενοτήτων (700 ΔΕ σε όλη τη χώρα).

° Ευχόμαστε και ελπίζουμε και οι υπόλοιποι Αιρετοί να ακολουθήσουν το φωτεινό παράδειγμα του και να χαράξουν αποκεντρωτικές πολιτικές:

Να γίνονται συνεδριάσεις ΔΣ ανά Δημοτική Ενότητα κατά τακτά διαστήματα, όπως και ο νόμος προβλέπει. Η επίκληση άστοχων δικαιολογιών είναι άνευ ουσίας.

Να παραμένουν ανοιχτά και λειτουργικά τα τοπικά δημαρχιακά γραφεία – ΚΕΠ. Έστω για 3-4 ημέρες τη βδομάδα και μειωμένο ωράριο. Να οριστεί Τοπικός Αντιδήμαρχος ανά καποδιστριακή περιοχή – Δημοτική Ενότητα.

Να δοθούν ουσιαστικές αρμοδιότητες καθημερινότητας και πόροι στους κοινοτάρχες, διαφορετικά η θέση τους καθίσταται… διακοσμητική και προς κατάργηση τους, όπως δυστυχώς «κομματικά στεγανά» επιθυμούν… κατά βάθος.

Να γίνονται συνεδριάσεις κοινοτικών συμβουλίων και να ενημερώνονται οι κάτοικοι για αποφάσεις και τοπικά έργα (ύδρευση – πολιτική προστασία – φροντίδα αδύναμων – υποστήριξη ζώων – καθαριότητα χώρων – εκδηλώσεις).

^Στον ορεινό δήμο Αργιθέας (372.000 στρέμματα) των τριών ενοτήτων και 20 ορεινών κοινοτήτων στη νέα πενταετή θητεία πολλά πρέπει να αλλάξουν :
Περισσότερη αποκέντρωση, ενίσχυση κοινοτισμού και εκτέλεση έργων που καθυστερούν επί 4 χρόνια και πλέον.

° Παρακολουθούμε – Παρεμβαίνουμε – Προτείνουμε !

Δημήτρης Παπακώστας 17-12-23

Δείτε επίσης