Μαρίνα Κοντοτόλη: Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 διατηρούν την ακρίβεια και την άδικη φορολογία, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία.

Share

Μαρίνα Κοντοτόλη: Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2024 διατηρούν την ακρίβεια και την άδικη φορολογία, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία.

Τρίκαλα 16 Δεκεμβρίου 2023 

Στην ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, απέκρουσε με στοιχεία την κυβερνητική ευφορία για τους οικονομικούς δείκτες.

Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στις δήθεν αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που τις έχει ήδη εξανεμίσει ο πληθωρισμός, στην άδικη φορολόγηση των αδυνάμων με τους έμμεσους φόρους και το ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ισοπεδωτική φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και στον εμπαιγμό των κουπονιών.

Κάλεσε, μάλιστα, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περιοδεύσουν στους  Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και να μάθουν από πρώτο χέρι τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για τις επιτυχίες της στην οικονομία.

Αναφέρθηκε σε ένα ένα στα χωριά που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες και στα προβλήματά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική αδιαφορία.

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ανάγκη για μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, των νέων και των παραγωγικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Επισυνάπτονται:

1. Oμιλία Μ. Κοντοτόλη για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 και την κατάσταση των πλημμυροπαθών στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

2. Απόσπασμα ομιλίας Μ. Κοντοτόλη στον προϋπολογισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη νέα Κεντροαριστερά.

Δείτε εδώ:

1. https://www.youtube.com/watch?v=CBYnFKRfBpU

2. https://www.youtube.com/watch?v=kWo7O2en1EQ


Oμιλία Μ. Κοντοτόλη για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 και την κατάσταση των πλημμυροπαθών στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητάμε αυτές τις ημέρες στην εθνική αντιπροσωπεία τον προϋπολογισμό του 2024, εν μέσω μιας γενικευμένης κυβερνητικής ευφορίας.

Τώρα, αν αυτή η ευφορία αποτυπώνεται  και στην κοινωνία, όταν φτάνει μπροστά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ή όταν ανοίγει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης, μάλλον η απάντηση είναι αρνητική.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Όταν σε λίγες μέρες πάμε στην εκλογική μας περιφέρεια για τις γιορτές των Χριστουγέννων και πούμε στους συμπολίτες μας ότι τα οικονομικά της χώρας μας

βρίσκονται σε άνοδο κι ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, μάλλον θα μας περάσουν για τρελούς ή ονειροπαρμένους.

Η ακρίβεια έχει εκτινάξει τον τιμάριθμο των τροφίμων στο 10,3%. Στοιχεία Οκτωβρίου της Eurostat. Οι τιμές των καυσίμων είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. 1,3€ η βενζίνη στη Βόρεια Μακεδονία. 1,4€ στη Βουλγαρία. 1,4€ στην Κύπρο που προμηθεύεται από ελληνικά διυλιστήρια. 1,9€ στη χώρα μας από τα ίδια διυλιστήρια!!!

Πάνω από το 40% του εισοδήματος του νοικοκυριού πηγαίνει για έξοδα στέγασης.
Κι ο μισθός εξαντλείται στις 15 με 20 ημέρες του μήνα. Οι αυξήσεις που πανηγυρίζετε ότι δίνετε στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, δεν είναι παρά 40€ καθαρά το μήνα. Οι συνταξιούχοι που ποτέ δεν είδαν την υποσχόμενη από τον κ. Μητσοτάκη 13η σύνταξη, που είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, θα πάρουν μία ελεημοσύνη γύρω στα 10-20€.

Όταν το εβδομαδιαίο καλάθι ενός νοικοκυριού έχει πάει από τα 109€ το 2021 στα 250€ το 2023, για ποιες αυξήσεις συζητάμε;

Ο κόσμος αναστενάζει από την ακρίβεια. Κόβει ακόμα και τα απαραίτητα.

Και τι κάνει η κυβέρνηση;

Πανηγυρίζει για τα επιτεύγματα της:  «Το μεν καλό ορώ και επιδοκιμάζω, πράττω δε το κακό».

Με τους  έμμεσους φόρους, το ΦΠΑ, στα ύψη, συγκεντρώνει γύρω στα 5 δισεκατομμύρια από την ακρίβεια κι ύστερα μοιράζει μερικά κουπόνια.
Κάθε είδους pass. Δηλαδή, παίρνει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους μέσα από το ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους και μετά επιστρέφει ένα μέρος τους, και θέλει να της πούμε κι ευχαριστώ.

Να σας πούμε ευχαριστώ και για την άδικη φορολόγηση των επαγγελματιών με μεθόδους προηγούμενων δεκαετιών; Να σας πούμε μπράβο που ένα μέρος της μεσαίας τάξης θα εξαφανιστεί;

Ελάτε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να πάμε στη Θεσσαλία και να μιλήσετε στους συμπολίτες μας για τα επιτεύγματά σας.
Ξέρετε τι θα ακούσετε ως απάντηση στην ερώτηση «πώς είστε» ; Θα σας απαντήσουν: «μαζεύουμε τα κομμάτια μας,… και από το κράτος, μηδέν στήριξη».

Με το φιλότιμο του Έλληνα, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, κράτος δεν γίνεται.
Θέλετε να ακούσετε ωμή την πραγματικότητα των ανθρώπων;
Ακούστε την λοιπόν:

Στο Κουτσόχερο, δεκάδες οικογένειες από το Κεραμίδι και τα γύρω χωριά,  θα κάνουν γιορτές σε κοντέινερ, εκεί  που λίγο πριν ζούσαν πρόσφυγες, όπως κάνουν εδώ και τρία χρόνια στο Ζάρκο από το σεισμό του 2021.

Στην Αγία Κυριακή, στα Μεγάλα Καλύβια, στη Φωτάδα, στον Παραπόταμο,στους Γεωργανάδες, στη Φανερωμένη, στο Κεραμίδι, στο Βαλομάνδρι, στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, στο  Βλοχό, στο Ψαθοχώρι, στον Παλαμά, στην Αστρίτσα, στον Κοσκινά, στην Κόρδα, στο Μαραθέα, στην Αγία Τριάδα, στα Καλογριαννά, στα Ορφανά, στον Αμπελώνα, στο Φύλλο, στο Ριζοβούνι, στο Παλαιοχώρι, στηΜαγούλα, στην Κρανιά, στην Κυψέλη, στο Νέο Ικόνιο, στην Πασχαλίτσα, στο Ερμήτσι, στους Γοργοβίτες, στο Μάρκο, στην Ιτέα, στον Πρόδρομο, στο Μακρυχώρι, στον Άγιο Θεόδωρο, στα Μαύρικα, στο Γραμματικό και στον Πύργο Κιερίου -κι αναφέρω μόνο τα καθολικά πλημμυρισμένα χωριά,σύμφωνα με την Πυροσβεστική- οι κάτοικοι είναι στα κεραμίδια.
Όχι γιατί πλημμύρισαν πάλι, τούτη τη φορά στα κεραμίδια τους ανέβασε η κυβερνητική αδιαφορία.

 Γιατί;

 Γιατί,   κάποιοι, ακόμα περιμένουν την αποζημίωση της πρώτης αρωγής και το επίδομα στέγασης, ενώ πάρα πολλοί δεν έχουν ούτε καν σταθερό τηλέφωνο.
 Γιατί, οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί είναι πια χωρίς εισόδημα, ενώ τα χρέη και τα κόκκινα δάνεια διογκώνονται. Οι επαγγελματίες στενάζουν.
 Γιατί, τα σχολεία ακόμα περιμένουν την αποκατάσταση των ζημιών και τα παιδιά μετακινούνται χιλιόμετρα μακριά. Λέτε να κάνει καλό στην υγεία τους;

 Γιατί, σας είπαμε να δώσετε κατά προτεραιότητα σχολικά γεύματα σε όλα τα παιδιά και δεν το ακούτε καν.

 Γιατί, το μοναδικό πανεπιστήμιο, το ΤΕΦΑΑ, έχει ζημιές άνω των 2 εκατ. Ευρώ και οι φοιτητές του από το εξωτερικό φεύγουν.

 Γιατί, σε πολλά χωριά δεν έχουν σπίτι να κοιμηθούν και οι αποζημιώσεις δε φτάνουν ούτε για τα βασικά.

 Γιατί, τα χωριά της Διάβας και του Ασπροπόταμου παραμένουν ακόμα σχεδόν αποκλεισμένα από το οδικό δίκτυο, που δεν έχει φτιαχτεί.

Δε μιλάμε για τηλέφωνο και ρεύμα.

 Γιατί, οι Δήμαρχοι των Τρικάλων, των Μετεώρων, της Πύλης, της Φαρκαδόνας, του Παλαμά, κλπ, ακόμα περιμένουν την έκτακτη επιχορήγηση για να πληρώσουν τα έξοδα των πρόσφατων καταστροφών και τα έργα αποκατάστασης που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

 Γιατί, όλοι με την πρώτη βροχούλα τρέμουν μήπως ξαναπλημμυρίσουν.
Πάμε, λοιπόν, να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι το ΑΕΠ αυξάνεται,  ότι πήραμε και την επενδυτική βαθμίδα.

Είστε ικανοποιημένοι δηλ εσείς τώρα;

Εμείς, όμως,  η κοινωνία των Τρικάλων και της Καρδίτσας, που σας ανέφερα παραπάνω, δυστυχώς δεν είμαστε.


Απόσπασμα ομιλίας Μ. Κοντοτόλη στον προϋπολογισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη νέα κεντροαριστερά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τελειώνοντας, επιτρέψτε μου μία ειδική αναφορά. Στην εφετινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό υπάρχει μία αρνητική ιδιαιτερότητα που μας αφορά.
Η φετινή συζήτηση βρίσκει εμάς, βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας,

 όσο ποτέ άλλοτε αποδυναμωμένη. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν πρέπει να διαρκέσει για πολύ. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Κυρίως, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των προοδευτικών πολιτών. Υπό αυτήν την έννοια, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει το συντομότερο δυνατό, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ξανά.

Μία νέα και μεγάλη Κεντροαριστερά που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τα συμφέροντα των εργαζομένων, των νέων και των Ελλήνων που παράγουν και δημιουργούν.

Σας ευχαριστώ πολύ

Δείτε επίσης