Γ. Καραβίδας: Προϋπολογισμός έτους 2024: εικόνα αποκαρδιωτική για το Δήμο Μουζακίου

Share

Γ. Καραβίδας: Προϋπολογισμός έτους 2024: εικόνα αποκαρδιωτική για το Δήμο Μουζακίου

…ακόμα έναν προϋπολογισμό, συνοδευόμενο από παχειά λόγια, μας έφερε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Μουζακίου. Έναν προϋπολογισμό καθαρά διαχειριστικό, χωρίς κανένα όραμα και καμιά αναπτυξιακή προοπτική, όπως άλλωστε και όλοι οι προηγούμενοι των τελευταίων  χρόνων.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που διά στόματος Δημάρχου Μουζακίου ακούσαμε να βαπτίζονται προϋπολογισμοί ως αναπτυξιακοί ή ως προϋπολογισμοί με ορίζοντα τις επόμενες γενιές ή ως εγγυητές της προόδου και της  ευημερίας, προϋπολογισμοί που θα άλλαζαν το πρόσωπο και τα δεδομένα του Δήμου, κ.λ.π.. Αυτό, ωστόσο, που στο τέλος όλοι μας διαπιστώνουμε δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνεχής εγκατάλειψη και ερήμωση του τόπου μας,  χωριά παρατημένα στην τύχη τους, βαθμιαία αλλά συνεχής υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών.

Εκείνο που μέχρι σήμερα πέτυχαν οι προϋπολογισμοί του Δημάρχου Μουζακίου, συμπεριλαμβανόμενου του κατά πλειοψηφία εγκριθέντος για το έτος 2024, είναι να προσδώσουν στο Δήμο  μια εικόνα αποκαρδιωτική. Ένας Δήμος που πορεύεται χωρίς κανένα, απολύτως, όραμα αλλά και χωρίς κανένα πρόγραμμα ή σχεδιασμό. Οι πάμπολλες αναπτυξιακές προοπτικές του (φυσικός πλούτος, φυσική ομορφιά, ιστορία, μνημεία, κ.λ.π.) εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητες  ενώ ανύπαρκτες είναι και οι επεμβάσεις για την πραγματική και ουσιαστική τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας ή την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του  πρωτογενή τομέα.

Η έλλειψη διεκδικητικότητας προς όφελος του Δήμου συνεχίζει να απουσιάζει παντελώς. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί τόσο η μη επαρκής αποκατάσταση καταστραφέντων από τη θεομηνία του Ιανού υποδομών, που κατέστησαν τον τόπο ευάλωτο στις επόμενες θεομηνίες του Daniel και Elias, όσο και η μη αποκατάσταση των καταστροφικών συνεπειών από τις ίδιες τις τελευταίες αυτές θεομηνίες, που ως  αποτέλεσμα έχουν να εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί οικισμοί και μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά του Δήμου αλλά και τουριστικοί προορισμοί της περιοχής.

Διαπιστώνουμε, ακόμα, να συνεχίζεται ή και να διογκώνεται η παραχώρηση υπηρεσιών (σκουπίδια, οδοφωτισμός) σε ιδιώτες, παρά τα ανεπαρκή ή αμφίβολα αποτελέσματα, και διάφορα έργα να καθυστερούν για πολλά χρόνια (δίκτυο ακαθάρτων, βιολογικός, αγροτική οδοποιία Οξυάς) χωρίς να ολοκληρώνονται, ζημιώνοντας το Δήμο και τους δημότες.

Και, δυστυχώς, για όλα τα παραπάνω καμιά λύση δεν προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2024, δεδομένο που κάνει ακόμα πιο ζοφερή την κατάσταση και την προοπτική του Δήμου μας.

Και, βέβαια, σε συνέχεια όλων αυτών, οδυνηρό είναι να διαπιστώνουμε, με αφορμή και τη συμπεριφορά του κου Δημάρχου κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (αλλά όχι μόνο), ότι το 62% που αυτός (για διάφορους λόγους και σίγουρα όχι για το έργο του, όπως εκτιμώ), επαίρεται ότι απέσπασε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν πρόκειται να λειτουργήσει  προς όφελος του Δήμου και των δημοτών και ούτε ως κίνητρο για δουλειά και παραγωγή έργου.

Υπό αυτές τις συνθήκες δε μπορώ παρά να εκφράσω την πλήρη απογοήτευσή μου για την κατάσταση που σήμερα βιώνει ο Δήμος μας και κυρίως οι ακόμα, μετά από τέσσερις μήνες, αποκλεισμένοι από τις καταστροφές των τελευταίων θεομηνιών οικισμοί και μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά μας. Και για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και τα επιμέρους  ζητήματα, που από τη μελέτη του και κατά την αντίστοιχη συζήτηση ανέκυψαν, καταψήφισα τον προϋπολογισμό του έτους 2024, για τον οποίο εκτιμώ ότι τίποτα το διαφορετικό ή ελπιδοφόρο έχει να αποφέρει στο Δήμο μας.

Τέλος, όντας η αποψινή συνεδρίαση και η τελευταία της παρούσας θητείας μου, θα ‘θελα να ευχηθώ καλή θητεία σε όλους και όλες, που συνεχίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου καθώς και σε εκείνους κι εκείνες που θα έρθουν, με τον ίδιο να δηλώνω ότι θα συνεχίσω να είμαι ενεργός και παρών στα δημοτικά πράγματα και τα κοινά του τόπου μου.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλες και όλους.

Γιώργος Δ. Καραβίδας,

Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), πρ. Αντιπρόεδρος Δημοτικού Δήμου Μουζακίου,

Υποστράτηγος ε.α. Νομικού Σώματος ΕΔ.

Δείτε επίσης