Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έργα ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με όφελος για ορεινή Αργιθέα & Μουζάκι

Share

Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έργα ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με όφελος για ορεινή Αργιθέα & Μουζάκι

Γράφει ο Δημήτρης Παπακώστας


Ο τομέας της πράσινης μετάβασης / καθαρής ενέργειας αναπτύσσεται ραγδαία με στόχο την αειφορική ανάπτυξη και απανθρακοποίηση (μείωση ρύπανσης περιβάλλοντος).

Οι συμπράξεις ισχυρών ομίλων προχωρούν και έργα ολοκληρωμένα ή προς κατασκευή επιταχύνονται προς όφελος γενικό και τοπικό , με ανταποδοτικά έργα.

• Ο όμιλος ΙΝΤΡΑΚΑΤ θα μεταβιβάσει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι(6) έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη ,συνολικής ισχύος 164 MW.

^ Μεταξύ των έργων αυτών είναι και το Αιολικό στο «Ζυγουρολίβαδο» Αργιθέας.

@ Αντί οι Αιρετοί μας να προσαρμόσουν τις πολιτικές εναντίωσης και απόλυτης άρνησης τους και να έρθουν σε επικοινωνία και διαφανή διαβούλευση με τους Ομίλους, οι οποίοι μέσω των Τεχνικών και Νομικών συμβούλων τους είναι υπερβέβαιο ότι θα υλοποιήσουν τα πλάνα τους σε σύντομο χρόνο και με άρτιο τρόπο, συνεχίζουν την τις ασκήσεις … επαναστατικής -δήθεν- γυμναστικής με επίκληση αλυσιτελών επιχειρημάτων (κάρβουνου και ορυκτών καυσίμων)…

@ Έχουμε την τύχη το αφιλόξενο και αδιάβατο για δεκαετίες Όρος Τυμπάνου (1950μ και 1650μ ο οδικός αυχένας) να έχει μετατραπεί σε αειφορικό ενεργειακό κόμβο με πλήρη ολοκλήρωση εγκατάστασης Ανεμογεννητριών και καλαίσθητου Σταθμού Παραγωγής συν τα Δίκτυα διανομής.

^ Αναμένονται και τα έργα στο «Ζυγουρολίβαδο»και «Χονδροσπάνι» Ανατολικής Αργιθέας.

• Ήδη οι ΑΠΕ συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα της Χώρας κατά 43, 45%.

Το φυσικό αέριο κατά 27,11%.
Ο άνθρακας και πετρέλαιο κατά 13,10%.
Η Υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 6,09%.

@ Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι …οδός επιστροφής στο κάρβουνο δεν υπάρχει!

•• Είναι η Ώρα οι αντιρρησίες χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα να ανακρούσουν πρύμναν…

••• Το ΔΣ Αργιθέας οφείλει σύντομα σε ειδική συνεδρίαση -μόνο του ή σε συνεργασία με γειτονικό δήμο Μουζακίου- να επανεξετάσει το όλο επείγον ζήτημα :

1. Να εγκρίνει με όρους και προϋποθέσεις – όπως η απόφαση του ΔΕΚ 2018 για το Αιολικό στη θέση Χονδροσπάνι – όλα τα προγραμματιζόμενα από Ομίλους έργα ΑΠΕ.
[Ζυγουρολίβαδο —όρια Δυτ Αργιθέας με Δ Πύλης κα].

2. Να ιδρύσει ‘Θεσμική Επιτροπή’ που θα έρθει σε επαφή με Ομίλους για αιτήματα ανταποδοτικών έργων και χρηματοδοτήσεων τοπικών κοινοτήτων.
Τα οποία βέβαια θα τεθούν για τελική έγκριση από ΔΣ και Δημοτική Αρχή.
[Για παράδειγμα: πλήρη σήμανση δρόμου από Γέφυρα Κοράκου έως Μάραθο -Βραγκιανά -Καταφύλλι-Αργύρι].

3. Υποβολή Αιτήματος σε Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Τύμπανο για συμμετοχή τους στη Μελέτη – Κατασκευή νέας σύγχρονης γέφυρας στο ρέμα Βατσουνιάς ( λεγόμενη: Αργύρη), σε συνεννόηση με αρμόδια Περιφ Αρχή . Καθότι και οι ίδιες έχουν ανάγκη ασφαλούς διέλευσης και οφείλουν να συμβάλλουν.
Η υπάρχουσα είναι πεπαλαιωμένη και λιαν επικίνδυνη …μετά τα υποστυλώματα που τέθηκαν χωρίς ενδελεχή έλεγχο.

4. Επίσης: να τεθεί και το ζήτημα της οριστικής, τεχνικά επιτυχούς λύσης στην καθίζηση στροφής «Ομβριακή» Τυμπάνου. Επί χρόνια τα ‘μπαλώματα’ Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας ήταν αποτυχημένα.

5. Να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία -χρονοδιάγραμμα του σχεδιαζόμενου μεγάλου Υδροηλεκτρικού Αχελώου 83 MW (Καταφυλλίου – Αυλακίου), του οποίου την ΜΠΕ Ενέκριναν το ΠΣ Θεσσαλίας και ΔΣ Αργιθέας το 2022.

@Επισημαίνουμε : χωρίς μεγάλες αειφορικές επενδύσεις και έργα ΑΠΕ η ορεινή περιοχή θα οδεύει στην φτωχοποίηση και ερήμωση.
——————-
• Σχετικά δημοσιεύματα :

Ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έργα ΑΠΕ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με όφελος για ορεινή Αργιθέα & Μουζάκι

Δημήτρης Παπακώστας 21-12-23

Δείτε επίσης