Εκπαιδευτική εκδρομή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στα Ιωάννινα

Share

Εκπαιδευτική εκδρομή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στα Ιωάννινα

Σε μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή, πλούσια σε παραστάσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν 45 μαθητές και μαθήτριες της Β’ και της Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας. Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30/11 – 2/12 και την ομάδα των μαθητών/-τριών συνόδευσαν τέσσερις καθηγητές/-τριες (κ. Παππάς Η., κ. Κερασοβίτης Κ., κ. Ντερέκας Γ. και  κ. Βλόντζου Α.)

Την πρώτη μέρα, φτάνοντας νωρίς το μεσημέρι στα Ιωάννινα και αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο καιρός ήταν ανέλπιστα καλός, κατευθυνθήκαμε προς τη λίμνη Παμβώτιδα και πήραμε το καραβάκι για το νησάκι της Κυρά-Φροσύνης. Απολαύσαμε τη βόλτα μας στον γραφικό και όμορφο οικισμό με τα λιθόστρωτα μονοπάτια και δοκιμάσαμε τα πεντανόστιμα γιαννιώτικα γλυκά. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το μουσείο του Αλή Πασά και τον οντά, όπου βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους στρατιώτες. Ενημερωθήκαμε για τη συγκλονιστική ιστορία της κυρά Φροσύνης, της όμορφης Γιαννιώτισσας αρχόντισσας, την οποία έπνιξε στα νερά της, μαζί με άλλες 16 γυναίκες, ο Αλή Πασάς και θαυμάσαμε τα εκθέματα του μουσείου, μέσα από τα οποία αναγνωρίσαμε την ελληνική ιστορία.

Βέβαια δεν παραλείψαμε να περιεργαστούμε και να παρατηρήσουμε τα ενυδρεία που ήταν έξω από τις ταβέρνες του νησιού με τα χέλια, τα βατράχια και τις πέστροφες.   Ακολούθησε περιήγηση στα πολυσύχναστα στενά της πόλης.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το μοναδικό και εντυπωσιακότατο χερσαίο σπήλαιο Περάματος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της λίμνης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα των Βαλκανίων στον λόφο Γκορίτσα. Εκεί περπατήσαμε μια διαδρομή 1.100μ και εντυπωσιαστήκαμε από τα 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, από το τριώροφο παλάτι, όπως χαρακτηριστικά το περιέγραφε ο ξεναγός.

 Την υπόλοιπη μέρα το ενδιαφέρον μας μονοπώλησε το κάστρο των Ιωαννίνων με τα σοκάκια του, όπου είναι εμφανής ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης αλλά και το ιστορικό κέντρο, το οποίο εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς τη λίμνη. Ο μικρός λαβύρινθος από διατηρητέα κτίρια, παλιές εμπορικές στοές, χάνια και παλιά λαϊκά σπίτια μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη.

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη, όπου είδαμε εκθέματα από την προεπαναστατική, επαναστατική και σύγχρονη εποχή. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, σταματήσαμε στο Μέτσοβο, σ’ αυτό το πανέμορφο κεφαλοχώρι της Πίνδου.

Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή γεμάτη εμπειρίες, σε έναν προορισμό με ιδιαίτερη ιστορική αξία, όπου η ομάδα του Μουσικού Σχολείου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πτυχές της ελληνικής ιστορίας και να θαυμάσει έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της χώρας μας.


Δείτε επίσης