More

  Σημαντική έρευνα και ανοιχτή συζήτηση για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα στον Δήμο Τρικκαίων

  Share

  Σημαντική έρευνα και ανοιχτή συζήτηση για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα στον Δήμο Τρικκαίων

  Τα δεδομένα έρευνας που διεξήχθη στον Δήμο Τρικκαίων για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα παρουσιάζονται δημοσίως στα Τρίκαλα. Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 στο Μουσείο Τσιτσάνη (διοικητήριο πρώην φυλακών), οι Contentativa, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Παν/μίου, Δήμος Τρικκαίων συνδιοργανώνουν την εκδήλωση που ουσιαστικά θέτει επί τάπητος τα δεδομένα της έρευνας και ανοίγει τη συζήτηση για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα.

  Η έρευνα εστίασε στα εξής ερωτήματα:

  · Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου Τρικκαίων;
  · Τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική υγεία και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού;
  · Πώς ανταποκρίνονται σε αυτά οι κεντρικές πολιτικές;
  · Ποιες επιπρόσθετες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας καλείται να εφαρμόσει ο Δήμος Τρικκαίων;
  · Θα μπορούσε το Καθολικό Βασικό Εισόδημα να εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο Τρικκαίων;
  · Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι αδυναμίες μιας τέτοιας πιλοτικής εφαρμογής;

  Η έρευνα απευθύνθηκε σε πολιτικά πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε συλλογικότητες και επαγγελματικούς φορείς που εδρεύουν και εξυπηρετούν ή συνδιαμορφώνουν δράσεις και προτάσεις με ανθρώπους που ζουν στα Τρίκαλα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της οργάνωσης CONTENTATIVA σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και τον Δήμο Τρικκαίων, με την υποστήριξη του Γραφείου της Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Heinrich Böll.

  Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά ελληνική έρευνα που αφορά την πολιτική του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, καθώς πέρυσι οι ίδιοι φορείς είχαν συνεργαστεί σε μια πανελλαδική έρευνα για τις γνώσεις και τις στάσεις των Δημάρχων απέναντι στο θέμα.

  Τι είναι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα;

  Το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, στηριγμένο στο θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι η τακτική καταβολή χρημάτων σε κάθε άτομο μιας επικράτειας, ανεξάρτητα από ηλικία, καταγωγή, ιθαγένεια, επαγγελματική κατάσταση, οικονομικούς πόρους, κ.λπ.. Το βασικό εισόδημα είναι καθολικό και άνευ όρων, αφορά δηλαδή όλον τον κόσμο και δεν χρειάζεται κανένα κριτήριο για την παροχή του. Είναι εξατομικευμένο καθώς δίνεται σε κάθε άτομο και όχι ανά νοικοκυριό. Είναι επαρκές για μια αξιοπρεπή ζωή, άρα το ποσό είναι σίγουρα πάνω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας σε κάθε χώρα και προσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Το βασικό εισόδημα είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα και πάει πακέτο με τη δωρεάν, ποιοτική παιδεία και υγεία. Η αυθεντική δικαιολόγησή του έγκειται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η κεντρική ιδέα που το κινεί, είναι απλή: ο συνολικά παραγόμενος πλούτος, αποτέλεσμα μόχθου και διανοητικής προσπάθειας της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, οφείλει να επιτρέπει σε όλες και όλους να έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά.

  Πρόγραμμα Εκδήλωσης

  12:30 Προσέλευση / Εγγραφές.
  13:00 – 13:10 Χαιρετισμός Δημάρχου Τρικκαίων.
  13:10 – 13:20 Εισαγωγή / Παρουσίαση της ερευνητικής πρωτοβουλίας, Όλγα Πατεράκη, Contentativa.
  13:20 – 13:40 Καθολικό Βασικό Εισόδημα και Δήμος Τρικκαίων: πρώτα ερευνητικά ευρήματα, Έφη Παυλογεωργάτου, Contentativa, Διδακτόρισσα Νεότερης Ιστορίας | Πάντειο Παν/μιο.
  13:40 – 14:00 Σχολιασμός των ευρημάτων, Κώστας Δημουλάς, αν. Καθηγητής Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής | Πάντειο Παν/μιο (διαδικτυακή σύνδεση)
  14:00 – 14:45 Συζήτηση με το κοινό.
  14:45 – 15:00 Κλείσιμο συμπεράσματα

  Λίγα λόγια για την CONTENTATIVA

  Η CONTENTATIVA είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, από μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία στην ανθρωπιστική και κοινωνική δράση, την έρευνα, την επικοινωνία, την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Στην CONTENTATIVA παράγουμε και δίνουμε στη δημοσιότητα περιεχόμενο που συνήθως δεν απασχολεί το δημόσιο διάλογο. Με βίντεο, ντοκιμαντέρ, διαδικτυακές πλατφόρμες και άλλα εργαλεία σχεδιάζουμε την επικοινωνία, όπως ταιριάζει καλύτερα στο εκάστοτε θέμα με τελικό σκοπό να ενθαρρύνουμε θεσμικές αλλαγές. Ενδυναμώνουμε ομάδες, οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα έρευνας, περιεχομένου, επικοινωνίας και συνηγορίας. Συνομιλούμε με εταιρείες και ιδρύματα με σκοπό τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα να υποστηρίζουν τις ανάγκες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καλλιεργώντας συνεργατικές αλλά ανεξάρτητες σχέσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: Έφη Παυλογεωργάτου, 6946379889 – Όλγα Πατεράκη, 6973949040 www.contentativa.com [email protected]

  Δείτε επίσης