More

  Η Αργιθέα μπορεί να γίνει πρότυπο Ορεινής Πράσινης Περιοχής μέσω μεγάλων έργων Με Σύμπραξη Ομίλων

  Share

  Η Αργιθέα μπορεί να γίνει πρότυπο Ορεινής Πράσινης Περιοχής μέσω μεγάλων έργων Με Σύμπραξη Ομίλων

  Η προσεχής 5ετία – 7ετία – έως το 2030, προβλέπεται ως μια κρίσιμη περίοδος για τις 20 ορεινές κοινότητες της καλλικρατικής Αργιθέας -καρδιά του ιστορικού ενιαίου χώρου των Αγράφων-, την δημογραφική της επιβίωση και ανάπτυξη, την αειφορική ψηφιακή κοινωνική οικοανάπτυξη της .

  Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να λειτουργεί μόνο ένα μονοθέσιο σχολείο .
  Παιδιά των κοινοτήτων μας να μην φοιτούν σε τοπικά σχολεία, αλλά να μετακινούνται καθημερινά σε σχολεία γειτονικών δήμων .
  Σε χωματόδρομους, λασπόδρομους με επικίνδυνη βατότητα. Εν έτει 2023!

  • Στη Γενική Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ 2021 -με τον ιδιαίτερο τρόπο που έγινε- καταγράφηκαν 3550 κάτοικοι .
  Εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια: 7.300.
  Ισχύει μόνο για τον νόμιμο πληθυσμό βάσει του οποίου ορίζονται οι 4 έδρες βουλευτών .

  ^Ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές 8-15-23: 3010.
  ^Το 2019 είχαν ψηφίσει: περί τους3650.

  @ Το κριτήριο του «μόνιμου» κατοίκου αποτελεί πλέον, στην ψηφιακή εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ένα παντελώς αναχρονιστικό, άχρηστο, αγκυλωτικό.

  Οι μετακινήσεις ανθρώπων είναι πλέον πολύ εύκολες και τακτικές. Αλλού σήμερα μπορεί ο πολίτης να διαμένει, αλλού να εργάζεται ή να ταξιδεύει για αναψυχή .

  Πριν το 1990 για να πάει Αργιθεάτης στην πόλη Καρδίτσας απαιτούνταν πάνω από 8 ώρες … τώρα φθάνει σε 1,5 με 2 ώρες.
  Για να πάει ο Βραγκιανίτης στο Ανθηρό χρειάζονταν 6 ώρες !!! Τώρα μόλις 45′.

  @ Όμως για να συγκρατήσει ανθρώπους που θα έχουν ως κέντρο των βιοτικών δραστηριοτήτων τα πάτρια εδάφη, οι Αιρετοί πρέπει επειγόντως να διαμορφώσουν και να θέσουν σε διάλογο έναν οραματικό ρεαλιστικό καινοτόμο σχεδιασμό για το αύριο και μέλλον της πατρίδας μας .

  @ Η Αργιθέα έχει ανάγκη να σπάσει την οδική συγκοινωνιακή απομόνωση, να ξεπεράσει τους φυσικούς φραγμούς (οροσειρές) με μεγάλα σύγχρονα οδικά έργα.

  Δεν αρκεί να χαμηλώνουμε συνεχώς τον πήχυ, να είμαστε «ευτυχείς» που μαζεύονται τα σκουπίδια και οι βρύσες έχουν πόσιμο νερό, που καθαρίζονται οι αγροτικοί δρόμοι …

  •• Πίστη μας είναι ότι μόνο μέσω Έργων ΣΔΙΤ – συμπράξεις δήμου – δημοσίου (κράτους) και ιδιωτικών ομίλων – μπορεί να γεννηθεί η ελπίδα, να αναγεννηθεί η ορεινή Αργιθέα των 372.000 στρεμμάτων και 3550 κατοίκων, των πάνω από 5500 αποδήμων.

  ••• Επείγοντα Χρονίζοντα Έργα :

  1. Η οδική σήραγγα Τυμπάνου – υπάρχει η μελέτη στα συρτάρια της περιφέρειας από το 2004-2006.
  2. Το ημιτελές παρατημένο έργο του φράγματος Συκιάς (έχει εκτελεστεί το 70%) πρέπει να ολοκληρωθεί, άλλως να αποκατασταθεί το τοπίο και ο κεντρικός δρόμος «Καρδίτσα – Αργιθέα – Άρτα» με δαπάνη δημοσίου .
  3. Η επένδυση εσωτερικά και ο φωτισμός στις 5 οδικές σήραγγες Συκιάς εκκρεμούν από το 1990. Λίαν επικίνδυνη βατότητα – η ασφαλτόστρωση από 5 Αδέλφια να επισπευστεί .
  4. Το στέγαστρο προστασίας στην Μ. Σκάλα Ανθηρού : η μελέτη έτοιμη …η ένταξη στο ΕΑΠ Αγράφων υπογράφηκε …

  5. Επικίνδυνο οδικό τμήμα από Σκάλες Τροιζόλου έως Κοράκου και Βραγκιανά – Αργύρι (πλέγματα – στηθαία – σήμανση).
  Βελτίωση άξονα Ανατολικής και Δυτικής έως Καλή Κώμη – Ελληνικά .

  6. Ελλιπής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση .

  @ Όλα αυτά μονάχα με συνεργασία του δήμου μέσω νέου ΔΣ και Δημ. Αρχής με υπουργεία – περιφέρεια και ισχυρούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ορεινά μέρη μας.
  [ΤΕΡΝΑ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΔΕΗ ανανεώσιμες ΑΕ].

  Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός. Ολόκληρη η πληγωμένη Θεσσαλία ζητά πόρους – έργα .

  ^ Οι όμιλοι αυτοί διαθέτουν νομικά και τεχνικά τήμ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν με αμοιβαίο όφελος την προεργασία, την προένταξη έργων σε μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα βάσει της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ορεινότητας και του νέου πιλοτικού ΕΑΠ Αγράφων που πρέπει να εμπλουτιστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται στις εντάξεις και επίκειται η δημοπράτηση έργων που ο κόσμος περιμένει επί δεκαετίες …

  ^ Ήδη η κορυφογραμμή του αλπικού πάλαι ποτέ αφιλόξενου Τυμπάνου έχει μετατραπεί σε κόμβο αειφορικής ενέργειας, Τόπο καινοτόμων έργων ΑΠΕ .
  Το ίδιο μπορεί να γίνει στην κοιλάδα Αχελώου (νέο υδροηλεκτρικό στο Καταφύλλι – Αυλάκι ισχύος 83 mw). Στην Συκιά κα.

  Είναι ώρα να εκκινήσει ανοιχτός διάλογος – επαφές και συσκέψεις μέσω ‘Θεσμικής Πατριωτικής Επιτροπής’ με πρόσωπα γενικής αποδοχής και κύρους .

  Με διαφάνεια και επιμονή για μια σειρά ανταποδοτικών έργων από τους ομίλους που θα γίνονται κατά φάσεις και σαφή στοχοχρονοδιαγράμματα !!!

  • Το μέλλον θα το κτίσουμε … σήμερα…

  •• Με αγώνες – πίστη – έξυπνες πολιτικές !

  Δημήτρης Παπακώστας 9-11-23
  Αιρετός ΤΑ 25 έτη – Νομικός

  Δείτε επίσης